Nogomet

Fiorentini: "Veliki je ovo trofej"

Bernard Jurišić • četvrtak, 18.05.2000.


Dobro raspoloženi “Fio” - konačno pravi razlog za osmjeh (dp)

Tek je sad jasno koliko je malo bilo potrebno da se sve neugodne stvari koje su Hajduk pogađale ove sezone, jednim potezom gurnu u “donju ladicu”, a da osmjesi i dobro raspoloženje zavladaju kako Poljudom, tako i čitavim gradom pod Marjanom. Igrači su urnebesno proslavili osvojeni trofej koji je izložen na prvom katu, trofej koji je za trenutak prebrisao sva neslaganja i trzavice unutar “bilog broda”.

Trener Petar Nadoveza i direktor Fredi Fiorentini dočekali su novinarsku svitu u poljudskom Plavom salonu, i ponudili svoju konačnu verziju upravo završene sezone. Nikad burnije i teže, ali ni odavno uspješnije, jedan trofej i kvalifikacije za Ligu prvaka su tu...


Pehar "težak" pet posnih sezona u rukama Miladina i Muse (Snimio: Dražen Patarčić)

Vidjelo se odmah u prvom kontaktu s poljudskim stadionom da je atmosfera vedrija, od nasmijanih portira, preko tajnica i zaposlenika, svi su širili lice u iskreni osmjeh, onaj kojeg je nedavno bilo vrlo teško izvući sa ovog mjesta. Tema svih razgovora više nisu ostavke, smjene, neredi i prekidi, priča se samo o jednom - Hajduk se vratio s trofejom, Hajduk je konačno slavio. Udahnulo je ovo Rabuzinovo Sunce dašak svjetla u tmurnu poljudsku svakodnevnicu, i barem prema prvim impresijama - stvari bi mogle krenuti nabolje. Ipak - puno je još stvari koje su na čekanju, od financijske policije koja je još uvijek duboko u hajdučkim arhivima, do Skupštine koja bi u naredni utorak trebala pokazati kako i s kim će Hajduk u narednu sezonu.

Superkup u Dubrovniku?

Direktor Fiorentini iznio je jednu zanimljivu ideju, koja se rodila u glavama Hajdukovaca nakon osvojenog Kupa. “Kako se čuje sve glasnije da bi se u Superkupu mogla igrati samo jedna utakmica, mi ćemo predložiti da to bude Dubrovnik. Termin je kraj srpnja, dakle u punoj turističkoj sezoni, mislim da bismo i mi mogli doprinijeti ovim spektaklom turističkoj ponudi. Ovo je tek ideja, vidjeti ćemo što će reći HNS”

Zadržimo se ipak još malo na upravo završenoj, trener Petar Nadoveza i direktor Fredi Fiorentini dali su svoj posljednji službeni osvrt na minulu sezonu. “Šjor Pero” htio se još malo zadržati na finalu Kupa:

”Ukupno gledajući, u dvije smo utakmice pokazali više i nitko nam ne može osporiti zasluženost osvajanja trofeja, bez obzira što to neki iz Dinama ne mogu i ne žele priznati. Mi smo u Zagreb došli osvojiti Kup, a ne impresionirati njihove navijače nekom grandioznom igrom. U tome smo uspjeli, nisu nas nadigrali ni u Maksimiru, naročito ne na Poljudu”. Nastavio je Nadoveza: ”Osvojili smo Kup, čekaju nas kvalifikacije za Ligu prvaka, klub sada očekuje reorganizacija, kako Uprave, tako i momčadi, treba što prije vidjeti s kojim će se snagama ući u novu sezonu. Ja sam svoje odradio, u klubu sam do kraja lipnja, što dalje - ne znam. Ukoliko sam potreban, ljudi u klubu znaju gdje sam.”

Video: Pjesma -ja te volim Hajduče
Video: Pjesma -pred navijačima na jugu

Kad ste se osjećali najteže, što vam je ovih mjesec dana bilo najteže?
”A što nije? Svaka je utakmica bila ključna, sve do pobjede protiv Osijeka, kad smo osigurali Ligu prvaka. To je bio cilj, u finalu Kupa tražili smo svoju šansu, ali Liga prvaka bila je primarna. Na kraju smo ostvarili i jedno i drugo, zadovoljan sam, moj treći Kup...”

Vrlo brzo po vašem dolasku, momčad se iskristalizirala, nije bilo previše “eksperimenata”?
”Da, to je bio plan, jer da smo išli u eksperimentiranje u ovim zadnjim kolima, teško bismo ostvarili dobar rezultat. Trebalo je uigrati jedan broj igrača, s njima proći dosta taktičkih zamisli i moram priznati da je dobro ispalo. Osovina je stvorena, Pletikosa je bio siguran na golu, Slaven Bilić je puno značio, strašno puno u slaganju zadnjeg reda, Miše je svojim iskustvom u nekoliko važnih utakmica bio gotovo presudan na toj poziciji zadnjeg veznog, u napadu je Vučko gurao koliko je mogao zbog ozljede...”


Pero i Tonći "splitski brod" usidrili u mirne vode (Snimio: Dražen Patarčić)

U Hajduku nisu željeli službeno komentirati cinične i nekorektne “bodlje” koje stižu iz svlačionice zagrebačkog rivala, prema kojima su upravo oni ”moralni pobjednici Kupa”, jer se, kako kažu, ”unaprijed znalo da Kup mora pripasti Hajduku”. Kao ni na izjave njihovog, inače korektnog trenera Vlaka, koji je zagrmio o sudačkoj nepravdi protiv Dinama i rezigniranim izjavama osuo paljbu na “urotu protiv Dinama”, a nije nalazio za shodno podignuti glas u godinama kad je njegov klub osvajao “katoličke trofeje” i činio smiješnima svaki pokušaj natjecanja s njima. Netko je u okruženju Plavog salona primjetio kako su ”igrači Dinama zaboravili da više nema Canjuge i da poneki trofej smiju i izgubiti”...

Potom je Nedoveza prepustio riječ Fiorentiniju, koji je novinare izvjestio o desecima, čak i stotinama brzojava koji su stigli u Hajdukove kancelarije, sa svih strana svijeta. ”Prošlo je burnih 6 mjeseci u radu kluba, izašli smo iz strašnih bura i problema i ovim trofejom smo uspjeli uspješno zaključiti ovu tešku sezonu. Veliki je ovo trofej, od ogromnog značenja svima nama i mogu reći da će ovo Rabuzinovo Sunce unijeti mnogo radosti i novosti u Hajduk. Želio bih se javno zahvaliti svima koji su nam čestitali, poslali brzojave, zvali na telefon, slavili s nama, posebno našim navijačima u Zagrebu i onima koji su nas dočekali. Također, zahvala i stručnom stožeru i igračima, svima koji su bili uz ovaj klub kad mu je bilo najteže, bilo nam je teško, ali najgore je prošlo. Idemo dalje...”, optimistično je najavio “Fio”.

Skupština je ono što se čeka, ona će dati odgovor na pitanje u kakvom će vladajućem sastavu Hajduk krenuti u novu sezonu, direktor je samo htio naglasiti da se veseli Ligi prvaka i novom pokušaju da se Hajduk vrati u ugledno europsko društvo. ”Nakon 6 godina ponovno smo stvorili šansu za ulazak u Ligu prvaka, klub treba sve podrediti tom cilju. U kojem igračkom sastavu, još se ne zna, prerano je, tek treba složiti te i neke druge kockice...”

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!