Ostali sportovi

Giro, 9.etapa: Casagrande vodeći, Pantani zaostao

Marko Breljak • ponedjeljak, 22.05.2000.

U prvoj pravoj brdskoj etapi, dugačkoj 138 kilometara, od Prata do Abetonea, vidjeli smo fenomenalnu vožnju Talijana Francesca Casagrandea, koji je uvjerljivom pobjedom u 9. etapi preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku.

Sve je počelo na prvom od dva velika uspona 50 km prije kraja. Casagrande je, već na početku uspona, napao prvi te je odmah bilo jasno da većina to neće moći pratiti. Nije mogao niti miljenik talijanske javnosti, Marco Pantani, a otpao je i Gutierrez, do ove etape nositelj ružičaste majice. Očito je godina dana pauze ostavila traga na “gusaru” te se trebamo nadati da će u idućim etapama pronaći novu snagu. Tonkov i Casagrande izmjenjivali su se u vodstvu, namećući tažak ritam, a s njima je bilo desetak najhrabrijih i izgleda u ovom trenutku najspremnijih. Otpao je i jedan od najvećih favorita Gira, Salvodelli, a osim Tonkova i Casagrandea u vodećoj grupi su od kandidata za visok plasman bili još, Gotti, prošlogodišnji pobjednik, Di Luca, Belli, Noe, Buenahora, Simone i Piepoli. Ipak Casagrande prije vrhunca uspona, očito želi pokazati da je spreman za najveće domete te još više ubrzava te nastavlja sam. Prednost se samo povećavala te je na kraju, pred prvom pratećom skupinom, iznosila oko dvije minuta. Salvodelli je zaostao oko 4 minute, a Pantani 6 minuta.

Francesco Casagrande je već nekoliko godina u samom biciklističkom vrhu i specijalist je za brdske utrke. Ipak, iako je prije svakog velike turneje u krugu favorita, do sada zbog raznoraznih pehova nema većih uspjeha od osvajanja turneje po Švicarskoj. Izgleda da je ove godine odlučio demantirati kritike i pokazati koliko zaista može.

Ukupni poredak nakon 9. etape:
1. Casagrande 47 sati 5 minuta 31 sekunde
2. Di Luca 51 sekunde zaostatka
3. Noe 1:39
4. Garzelli 1:39
5. Frigo 1:40
6. Belli 1:40
7. Tonkov 1:47
8. Simoni 1:53
9. Gotti 1:55
10. Piepoli 2:21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!