Ostali sportovi

U Splitu počeo ACI Cup – SP u dvobojskom jedrenju

Baldo Leburić • srijeda, 24.05.2000.

Sinoć je u ACI-jevoj marini u Splitu otvoren 14. “ACI Cup of Croatia”, drugo SP u Lijepoj našoj s obzirom na to da se za svjetsku krunu natjecalo u Dubrovniku 1996. godine. Svečanost je otvorio dr. Zdravko Jelenović, izaslanik predsjednika RH Stjepana Mesića. Biti će to pravi spektakl u Bračkom kanalu ispred Splita, svjetska jedriličarska elita još jednom je pohodila Hrvatsku. Treba li dodati išta više od imena, koja će se boriti za titulu svjetskog prvaka, Gilmour, Mohr, Barker, Bank, Holmberg, Bašić.... Prekrasne brodice uljepšale su pogled na morsku pučinu, no sudionici nemaju vremena za uživanje u ljepoti krajolika...


Hrvatska posada na ACI Cupu (Foto: www.matchrace.net)

Sudionici natjecanja su zasigurno među najvećim “vitezovima mora”, a evo i njihovog poretka na Svjetskoj ljestvici:

1. Sten Mohr (Danska)
2. Betrand Pace (Francuska)
3. Peter Gilmour (Australija)
4. Magnus Holmberg (Švedska)
5. Luc Pillot (Francuska)
6. Dean Barker (Novi Zeland)
7. Jesper Bank (Danska, svjetski prvak 1999. u Kopenhagenu)
8. Jes Gram-Hansen (Danska)
11. Jesper Radich-Johansen (Danska)
14. Francois Brenac (Francuska)
15. TOMISLAV BAŠIĆ (HRVATSKA)
16. Andy Green (V. Britanija)

Jučer je u posljednjem trenutku došlo do radikalne promjene u načinu jedrenja. Izbačen je sustav “po skupinama” , te će dvanaestorica kormilara dva puta jedriti svak sa svakim (dva Round Robina). Četvorica najboljih naći će se u poluzavršnici, a ostali ispadaju.

Evo i nekoliko izjava medijski najpopularnijih kormilara:

Peter Gilmour (Australac): ”Ovo mi je sedmi boravak u Hrvatskoj, prvi u Splitu. Oduševljem sam Hrvatskom i gdje god dođem pričam o vašoj prekrasnoj zemlji. Velike izglede dajem hrvatskom kormilaru Tomislavu Bašiću, jer je domaći pa najbolje poznaje vjetrove, međutim što se prvenstvo bude odvijalo i ostale će se posade “stopiti s morem”.

Dean Barker (zvijezda SP-a 2000, “Black Magic”): ”Znam da će svi pogledi biti upereni u mene, ali se ni ja niti moja posada nećemo na to obazirati. Drago mi je da sam opet u Splitu.”

Jesper Bank (svjetski prvak 1999. u Kopenhagenu): ”Svjetsko prvenstvo predstavlja vrhunac natjecanja u dvobojskom jedrenju. Kao lanjski prvaci dužni smo se pokazati u lijepom svjetlu.”

Tomislav Bašić (Hrvatska): ”Najvažnije je prikazati dobro jedrenje. Među sudionicima svjetske klase gotovo da nema razlike. Svatko može pobijediti svakoga.”

Svi oni koju su zainteresirani za ovo elitno natjecanje mogu svratiti ovih dana podno Sustipana na kojemu su podignute tribine za 500 gledatelja. Danas su započela i prva jedrenja: Barker (NZI) – Holmberg (Šve); Gilmour (Aus) – Pilot (Fra); Radich-Johansen (Dan) – Gram (Dan); itd...

Nama je sigurno najzanimljivija bila ona između Mohra i Bašića, međutim predstavnici “ACI Match Race Team Croatia” su danas loše iskoristlili “prednost poznavanja domaćeg terena” te su izgubili na samome startu, ali to je tek početak, ono najuzbudljivije tek slijedi...

Natjecanja traju do 31. svibnja, prvak ovog natjecanja će biti teži za 18.000 $, drugi za 12.000 $ i tako sve do posljednjeg kojemu će pripasti “utješna nagrada” od 800 $.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!