Vodeni sportovi

"Žapci" optimistični uoči Bečeja

Boris Bilas • petak, 26.05.2000.


Ozren Bonačić (dp)

Najtrofejnija svjetska vaterpolska ekipa, Mladost HPB u četvrtak ujutro je krenula put Bečeja na Final Four europske Lige prvaka gdje će pokušati osvojiti još jedan naslov najbolje momčadi starog kontinenta. Mladostaši polufinalnu utakmicu protiv mađarskog prvaka BVSC-a igraju u petak (20.15), a mi smo ih posjetili na posljednjem treningu prije odlaska u Bečej.

U idilčnoj atmosferi vanjskog bazena uz Savu popričali s jednim od najboljih igrača Mladosti ove sezone Hrvojem Hercegom i trenerom Ozrenom Bonačićem.

Petak, 26.05.2000., 20.00 h
MLADOST HPB ZagrebBr.BVSC BRENDON Budimpešta
Frano VIĆAN1Zoltan SZECSI
Vitomir PADOVAN2Frank TOTH
Dario KOBEŠČAK3Nobert MADARASZ
Hrvoje HERCEG4Nobert DABROWSKI
Tomislav PRIMORAC5Atilla PETIK
Ratko ŠTRITOF6Vladimir CUKIĆ
Damir GLAVAN7Tamas DALA
Danijel BENIĆ8Tamas IBOLA
Dalibor PERČINIĆ9Zoltan DAVID
Perica BUKIĆ10Tamas MARC
Zsolt VARGA11Atilla VARJAS
Tomislav ROGIN12Gyergyely FILEP
Vjekoslav KOBEŠČAK13Zsolt NEMETH
Željko JANKOVIĆ14Laszlo KIRALY
Andrija KOMADINA15Gabor KISS
Ozren BonačićTGyergy Gerendas

Na početku smo zamolili Hrvoja Hercega da nam kaže nešto o prvom protivniku Mladosti u Bečeju - budimpeštanskom BVSC-u?
”Biti će to vrlo teška utakmica, Mađari su vrlo neugodna momčad koja je neopravdano proglašena autsajderom na ovom natjecanju. Kada se pogledaju njihovi rezultati koje su postigli ove sezone, bili su prvi u grupi sa Splitskom bankom, odigrali su nerješeno u Splitu i pobijedili ih u Budimpešti, onda se vidi da je riječ o vrlo kvalitetnom protivniku s koji će nam biti vrlo teško.”

Ima li favorita na Final Fouru?
”Mislim da nema, sve četiri ekipe imaju podjednake šanse, ali malo odskače Bečej prije svega jer je domaćin. Što se tiče nas, mi još dorađujemo neke kombinacije i mislim da će biti vrlo bitan faktor iznenađenja pogotovo jer se igra četiri puta po sedam minuta i iznenađenje može puno pridonjeti konačnom trijumfu.”

Da li je prednost što u domaćem prvenstvu igrate 4 puta 9 minuta?
”Pa, mislim da je iako kada se igra 4 puta 7, do izražaja maksimalno dolazi eksplozivnost što u 4 puta 9 nije slučaj. Međutim mi imamo veliki fond igrača i ako izdržimo nalet Mađara u prvoj četvrtini onda smo obavili pola posla za ulazak u finale.”

U kojem dijelu igre su Mađari najopasniji?
”Najopasniji su u segmentu kolektivne igre, tu u Zagrebu kada su nas pobijedili dali su nam deset golova, a svih deset golova postigli su različiti igrači. Iako imaju i sjajne pojedince prije svega odličnog mladog vratara, pa reprezentativca Totha i bivšeg reprezentativca Nemetha. I imaju sjajnog trenera koji im je u igru unio određenu taktičku stabilnost što obično nije karakteristika mađarskih klubova. Ovo je najtaktičnija Mađarska momčad posljednjih godina pa nije ni čudo da su već godinama u vrhu njihovog i europskog vaterpola.”


Mladostaši su spremni za najveći izazov sezone (Snimio: Dražen Patarčić)

Šanse Splitske banke protiv domaćina?
”Mislim da je najveća šansa da se pobjedi Bečej baš u polufinalu, jer izgleda da domaćini uvijek gube u tom dijelu natjecanja. Prošle godine su Splićani izbacili Posillipo, godinu prije smo mi izgubili od Pescare tako da vidim veliku šansu za Splitsku banku, ali daleko od toga da će im biti lako. Bečej svake iz godine u godinu igra sve bolje i svaku godinu ulažu sve više novca, tako da će ih biti vrlo teško savladati pogotovo pred 3000 njihovih navijača.”

Zahvalili smo se Hercegu i krenuli smo prema treneru Mladostaša Ozrenu Bonačiću. Prvo smo pitali Bonačića čemu se nada u Bečeju?
”Sve četiri momčadi dolaze u Bečej s jednim ciljem, osvojiti trofej tako i mi, iako smo mi po rezultatima ove sezone najslabiji. Bečej je najbolji pa je BVSC pa Splitska banka. Svi imamo podjednake šanse, ali ja vjerujem da ćemo mi ipak biti najupečatljiviji.”

Ima li kakvih problema sa ozljedama?
”Ne, nemamo nikakvih problema sa ozljedama, hvala Bogu, idemo pobijediti.”

Rekao je Bone nešto i o svakoj momčadi na Final Fouru.
”Bečej je glavni favorit s obzirom na rezultate i na to da već dugo igraju zajedno. To je momčad koja ima jednu nevjerojatnu fizionomiju, a to je da već jedno šest - sedam godina neprekidno ulažu iako baš nisu imali nekih uspjeha u tome. Svake godine su jači, a ove godine su našli i novce da organiziraju Final Four. To je praktički reprezentacija Jugoslavije pojačana s tri Mađara. Splitska banka je sigurno momčad koja može svakog pobijediti, prošle godine su pobjedili u finalu Bečej nedavno su u Zagrebu pobijedili nas. Oni imaju pobjednički mentalitet i igraju čudnu varijantu s igračem manje koja svakog iznenadi i koja ih diže do pobjede. Igraju zbilja fenomenalnu obranu na čelu sa Šklonekovićem. Mađari su neopravdano gurnuti u drugi plan oni su sigurno jedna od najboljih momčadi na svijetu, ali mi imamo tu sreću jer uvijek s Mađarima odigramo dobro. Od kada sam ja trener samo smo jednom izgubili od Mađara, ali to baš od BVSC-a u Zagrebu. Mislim da ako prođu nas imaju velike šanse postati prvaci Europe. Najteža im je utakmica s nama jer mi znamo protiv Mađara. Spremli smo neke novine koje mislim da oni ne znaju. Optimista sam i mislim da ćemo usprkos svim slabim igrama ove godine osvojiti turnir i da ćemo postati još jednom prvaci Europe.”

Zahvalili smo Bonačiću na razgovoru i poželjeli mu sreću na predstojećem turniru u Bečejum, na kojem ćemo, nadamo se gledati hrvatsko finale Lige prvaka. Ako Španjolci mogu u nogometu, možemo i mi u vaterpolu!

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!