Ostali sportovi

Brazilci predali krunu

Ante Jukić • nedjelja, 24.08.2008.
Brazilci predali krunu
Foto: EPA

Možda i najveće iznenađenje momčadskih sportova u Pekingu priredili su odbojkaši SAD-a, koji su u finalu nadvisili branitelje naslova iz Atene...

Odbojkaši SAD-a senzacionalni su pobjednici OI u Pekingu. U današnjem finalnom dvoboju bili su bolji od branitelja naslova iz Atene, reprezentacije Brazila, čime su "osvetili" poraz svojih sunarodnjakinja koje su jučer poražene od istog protivnika. No, početak današnjeg finala nije dao naslutiti ovakav rasplet...

Već od prvog poena Brazilci su jasno htjeli pokazati tko je, barem na "papiru", "gazda" u ovom finalu. Do prvog tehničkog time-outa stvorili su lijepih četiri poena prednosti, a na drugom je to bilo već nedostižnih 16:10. Branitelji naslova iz Atene rutinski su održavali stečenu prednost i zaključili prvu dionicu susreta rezultatom 25:20.

A onda je na scenu stupio Clayton Stanley. Momak koji je u polufinalu "terorizirao" Ruse sjajnim servisom, isto je učinio i Brazilcima na početku drugog seta, omogućivši svojim suigračima ogromnih 6:0. Pokazalo se na kraju da je to bio ključni trenutak drugog seta, budući da Brazilci da kraja nisu nijednom uspjeli doći do izjednačenja. Uspjeli su, doduše, zahvaljujući sjajnim blokovima Andrea Hellera opasno zaprijetiti (s 15:20 smanjili na 20:21), ali više od toga nije išlo. Amerikanci su uzeli drugi set rezultatom 25:21.

Za razliku od svojih sunarodnjakinja jučer, koje su nakon osvojenog seta potpuno potonule, izabranici Hugha McCutcheona i u trećem setu nastavljaju u istom tonu. Nakon početne igre "poen za poen", Amerikanci između dva tehnička time-outa bježe na četiri razlike. Brazilci su se ovog puta uspjeli približiti u završnici seta, ali su još jednom ostali prekratki. Amerikance još samo jedan set dijeli od velikog iznenađenja.

Kada su aktualni olimpijski i svjetski prvaci u četvrtom setu došli do velikih 20:17, činilo se da ćemo gledati još jedan "triler" u pet setova. No, tada potpuno neshvatljivo dolazi do velikog pada u igri Brazila, što Amerikanci koriste i dolaze do zlatne medalje. Simbolično, odlučujući poen, onaj za 25:23, odigrao je Clayton Stanley, čovjek koji je svojim servisima inicirao povratak Amerikanaca u susret.

Trijumfu SAD-a u Pekingu nema ni najmanje zamjerke, budući da su nastup završili bez ijednog poraza. A kada, k tome, na putu do zlata svladate redom Srbiju, Rusiju i Brazil, onda se s pravom može reći da su Amerikanci trenutno najbolja odbojkaška reprezentacija svijeta. Ovo im je, inače, treći naslov olimpijskog pobjednika, zlatni su bili još 1984., te 1988.

OI - odbojka, finale (M):
SAD - Brazil 3:1 (20:25, 25:22, 25:21, 25:23)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!