Ostali sportovi

Ovo je Redeem Team

Branimir Korać • nedjelja, 24.08.2008.
Ovo je Redeem Team
Foto: EPA

Sjajni finalni dvoboj košarkaškog turnira u Pekingu. Amerikanci su se vratili na košarkaški vrh svladavši u ipak neizvjesnom finalnom dvoboju Španjolce sa 118:107...

Španjolci su prijetili i to nije bilo bez veze. Pokazali su u finalnom dvoboju kako mogu pružiti jak otpor Amerikancima koji nisu bili spokojni sve do zadnje minute. Kobe Bryant je bio čovjek koji je Amerikancima potvrdio zlatnu medalju u završnici.

Od početka susreta Španjolci su se postavili čvrsto ne dopuštajući Amerikancima da se previše odvoje. Nakon tri i pol minute Španjolska je imala prednost 13:9, a kasnije i 22:17, no onda Amerikanci rade seriju 9:0 i preuzimaju vodstvo. Prva četvrtina završava vodstvom Amerikanaca 38:31 u igri praktički bez obrana s vrlo raspoloženim napadima na obje strane.

Odmah na startu druge četvrtine Amerikanci odlaze na 43:31, Španjolska na polovici četvrtine dolazi na minus šest, ali ponovno se budi Dwyane Wade koji vodi Amerikance na mirnih plus 13. Na poluvrijeme se otišlo vodstvom Amerikanaca 69:61 uz sjajnu igru Wadea koji je Španjolskoj već u tih prvih 20 minuta ukrcao 21 poen.

Nastavak donosi veću rezultatsku zanimljivost. Odmah su se Španjolci približili na malih 73:69 zahvaljujući raspoloženom Rudyju Fernandezu. Tek što su smanjili, Wade je ponovno u brzoj tranziciji ubacio nekoliko lakih poena i SAD se vratio na plus deset. Da se Amerikanci ne odvoje u potpunosti, brinuli su se Fernandez i vrlo dobri Navarro.

Posljednja dionica otvorena je serijom Paua Gasola i Rudyja Fernandeza 7:0 za malih 91:89. Ali Amerikanci u toj posljednjoj dionici imaju Kobea Bryanta koji preuzima na sebe odgovornost, ubacuje dvije trice, jednu uz prekršaj i održava Amerikance na sigurnom odstojanju. Posljednju priliku za zanimljivu završnu minutu propustio je realizirati Jimenez koji kod 111:115 na minutu i pol do kraja promašuje otvorenu tricu. S druge strane Bryant zapečaćuje sudbinu Španjolske i Amerikanci započinju s velikim slavljem.

Dwyane Wade ubacio je 27 poena, a Kobe Bryant dodao je 20 poena i šest asistencija. Kod Španjolske Rudy Fernandez ubacio je 22 poena za svega 17 minuta, a Pau Gasol ubilježio je 21 poen i šest skokova.

Olimpijske igre, košarkaši, finale:
Španjolska - SAD 107:118.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!