Ostali sportovi

Zlatna mađarska serija

Ivor Krapac • nedjelja, 24.08.2008.
Zlatna mađarska serija
Foto: EPA

Treće OI u nizu muško vaterpolsko zlato odlazi u istu zemlju. Nakon Sydneyja i Atene, Mađari su uzeli najsjajnije odličje i u Pekingu, no do njega nisu došli glatko. SAD ih je u finalu namučio više nego se objektivno očekivalo...

Mađarska - SAD 14:10 (6:4, 3:4, 2:1, 3:1)

Peking, Yingdong Natatorium

Mađarska: Szecsi (7 obrana), Gergely (2), T. Varga, Madaras 1, De. Varga 2, Kasas 1, Hosnyanszky, Kiss 1, Benedek 1, Da. Varga 3, Biros 3, Kis 1, Molnar 1, trener: Denes Kemeny.

SAD: Moses (1 obrana), Brooks (4), Varellas 1, Hudnut, Powers, Wright, Merlo, Beaubien 2, Azevedo 4, Bailey 1, Hutten, Smith 2, Krumpholz, trener: Terry Schroeder.

Suci: Gaetan Turcotte (Kanada) i Mario Brguljan (Crna Gora)

Pobjeda nad Hrvatskom u prvom krugu, pa još uvjerljivija protiv Srbije u polufinalu - bio je to put koji je američke vaterpoliste odveo do borbe za zlato, a da vrijede i da su iznimno spremni na ovom turniru pokazali su i u finalu, u kojem su ih favorizirani Mađari slomili tek u završnici susreta. Završilo je s 14:10 za nove i stare olimpijske prvake.

Nisu sva finala takva, najčešće su tvrda i puna nervoze, ali ovo nije bilo jedno od tih. Da će u ovoj utakmici pasti puno golova bilo je jasno već nakon prve četvrtine, u kojoj su Amerikanci dvaput vodili (1:0, 2:1), a Mađari okrenuli i otišli na prvi kratki odmor s dva pogotka prednosti (6:4). Branitelji naslova su u tom periodu imali šest različitih strijelaca, a SAD je s dva gola očekivano vodio Tony Azevedo.

Izjednačena borba nastavila se i u drugoj četvrtini. Amerikanci su se odmah vratili do 6:6, Mađari ponovno odmaknuli na 8:6, no predvođeni Azevedom, reprezentativci SAD-a nisu se dali, dvije minute do poluvremena na semaforu je ponovno svijetlio izjednačen rezultat (8:8). Peter Biros se u posljednjim trenucima pobrinuo da nakon 16 minuta vodstvo ipak bude mađarsko, bilo je 9:8.

Konačna odluka pala je u drugoj polovici treće i posljednjoj četvrtini. Nakon što su Amerikanci poravnali na 9:9, krenula je mađarska serija od 5:0, uz dva pogotka Daniela Varge i po jedan Molnara, Denesa Varge i Madarasa, kojom su pobjegli na nedostižnih 14:9 nešto više od dvije minute do kraja. Zadržati tako veliku prednost nije bilo teško, Amerikanci su stigli samo smanjiti.

Zlatne Mađare su s po tri pogotka vodili Daniel Varga i Peter Biros, dok se Denes Varga priključio s golom manje, a vratar Zoltan Szecsi sa sedam (7/10) obrana. Najefikasniji Amerikanac bio je četverostruki strijelac Tony Azevedo, a vrijedi izdvojiti i po dva pogotka Laynea Beaubiena i Jessea Smitha. Nisu bili dovoljni za pobjedu nad Mađarima, no ne treba sumnjati da će biti sretni i srebrom...

OI vaterpolo, finale: Mađarska - SAD 14:10 (6:4, 3:4, 2:1, 3:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!