Vodeni sportovi

Dubrovačka rapsodija u Gružu

Antonija Pavlić • subota, 28.02.2009.
Dubrovačka rapsodija u Gružu
Foto: Kristijan Komarica

Malo je tko mogao očekivati da će Jug na ovakav način "potopiti" ruski Šturm iz Čehova, potpuno ga izbrisati iz bazena u Gružu i praktički samostalno voditi bitku s vodom u dubrovačkom "akvatoriju". Igra koju su Jugaši prezentirali u najvaterpolskijem gradu na svijetu teško se može i riječima opisati, prvak Rusije je pao već nakon furiozne druge četvrtine, a sve je ostalo bilo samo relaksirajući trening...

Već je prva četvrtina današnjeg ogleda između Juga i Šturma pokazala da su Dubrovčani u Gružu Ruse dočekali samo s jednom mišlju - pobijediti i osigurati i prije posljednjeg ogleda s talijanskim Pro Reccom u Genovi četvrtfinale vaterpolske Eurolige.

Agresivan i furiozan početak Juga vaterpolisti iz Čehova su uspjeli nadomjestiti tek s dva pogotka u prvoj četvrtini, prvi za poravnanje rezultata na 1:1, drugi za smanjenje na 4:2. Dubrovčani su pak preko Dobuda, Markovića i dva puta Boškovića došli do solidne prednosti pred početak druge četvrtine, osam minuta koje su donijele potpuni raspad ruskog sistema.

Dubrovačku rapsodiju u drugoj četvrtini predvodio je ponovno najbolji igrač posljednjeg Svjetskog prvenstva, Miho Bošković, koji je vodio gotovo sve napade momčadi iz Gruža, a usput iskoristio i jedan kazneni udarac, izboren od strane Mile Smodlake.

Skupina vaterpolista iz Čehova, koju je Jug u bazenu u Gružu učinio potpunim amaterima, nije pak uspijevala napraviti ama baš ništa; napadi su im odisali bezidejnošću, mnoštvo je lopti jednostavno "poklonjeno" Vićanu jer je obrana Gospara bila naprosto neprelazna, a rezultat i čitavo ozračje u bazenu kulminirali su i s nekoliko ranih isključenja, crvenih kartona i puno nervoze u redovima današnjih Jugovih gostiju.

I drugi je dio susreta bio obojan u Jugovim bojama; ruke su bile lakše, prednost od čak i deset pogodaka razlike ubilježena, a gosti toliko nemoćni da vjerojatno i bez nezaposlenog Vićana na vratima ne bi uspjeli preokrenuti rezultat u svoju korist.

Poigravali su se s potpuno slomljenim Rusima tako Maro Joković, Miho Bošković, Mile Smodlaka, Pavao Obradović, Nikša Dobud.... Pokušavali odigravati na kartu atrakcije i ipak prikazati nešto svojeg vaterpolskog umijeća gledateljima u Gružu; auditoriju koji je itekako znao prepoznati slabost protivničke momčad te nerijetko i ironično zapljeskao na svaki (malobrojni i neperiodični) Šturmov pogodak.

Konačan rezultat na semaforu, koji je zagolicao srca svakog navijača dubrovačke momčadi, glasio je 16:5, no i on, kako god to čudno i nevjerojatno zvučalo, u suštini nije prava slika onoga što se događalo večeras na samom jugu Hrvatske. Učinili su Dubrovčani Šturm pravom prosječnom momčadi, te pokazali kako u Hrvatskoj Rusi nemaju što tražiti - istim je rezultatom naime iz Dubrovnika ispraćen i Spartak!

Euroliga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Jug AO16:5Šturm 2002 Čehov
Spartak Volgograd7:12Pro Recco
1Pro Recco 667:48+1912
2Jug AO 664:43+2110
3Spartak Volgograd 643:62-199
4Šturm 2002 Čehov 642:63-214

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!