Nogomet

"Zaletjeli smo se u Ligu 16"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • utorak, 30.06.2009.
"Zaletjeli smo se u Ligu 16"
Foto: Borna Čavrag

"U Ligu 16 smo se evidentno zaletjeli" - iskreno je to priznao Ivan Brleković nakon sjednice Izvršnog odbora HNS koji je danas zasjedao u Kući nogometa...

Kuća nogometa uskoro bi mogla postati kuća amaterskog nogometa, barem ako je suditi po vrlo pesimističnim tonovima kojima su isijavali glavni tajnik Zorislav Srebrić i dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković.

Dvojac kojeg je IO poslao na raport novinarima, koji su, uzgred budi rečeno, na tu presicu čekali dva sata ispred zaključanih vrata, ponudio je nekoliko krajnje zabrinjavajućih zaključaka nakon kojih se čovjek samo može zapitati - što je s odgovornošću?

Vezane vijesti

Naime, isti ljudi koji su dali zeleno svjetlo Ligi 16, sada su zaključili kako je ona očigledno promašaj. Prije nego je i počela.

Srebrić je izlaganje započeo s "usvojenim mnogim izvješćima", između ostalih i ono izbornika Bilića o remiju s Ukrajinom. Brleković je kasnije pridodao kako je izbornik bio "vrlo samokritičan i skroman", kao i da ima punu potporu IO-a koji je zadužio predsjednika HNS-a i glavnog tajnika da reprezentaciji omoguće sve što stručni stožer traži u narednim kvalifikacijskim utakmicama.

Glavni tajnik je potom vrlo nejasno dao do znanja da je formirana posebna komisija, u sastavu Marković-Srebrić-Fiorentini-Vučemilović-Mamić-Grgić-Markulin-Brleković kojoj je cilj "razmotriti poslovanje klubova, natjecanje u budućnosti, statuse igrača, pravilnike, prvu i drugu ligu itd.".

Što bi ta komisija zaista trebala raditi Srebrić nije uspio decidirano odgovoriti, pa smo kasnije potražili odgovor kod Brlekovića koji je bio prilično jasniji, mada to nije bila istina kakvu bismo voljeli čuti.

"Ta komisija bi trebala biti tijelo za sanacijski program hrvatskog nogometa. Mi se za to moramo spremiti. Moramo između ostaloga i razmotriti da li je Liga 16 dobro rješenje s obzirom na ekonomsku situaciju. Mislim da je sada evidentno da smo se s tom Ligom 16 zaletili", priznao je Brleković.

Dopredsjednik HNS-a dodao je da se ova recesija nije mogla predvidjeti, da je slom burze na Wall Streetu odveo u provaliju i hrvatski nogomet: "Danas smo na sjednici IO-a vidjeli da je situacija u našim klubovima katastrofalna. Klubovima je rečeno da u budućnosti neće moći računati na pomoć državnih tvrtki, a one su do sada bili najveći sponzori."

Žalosno je da su na sve to mnogi upozoravali - možda i najglasnije Sportnet.hr još prije godinu i pol, no u HNS-u i Udruzi prvoligaša bili su gluhi na upozoravanje medija i javnosti.

Aktualni trenutak dobro oslikava i situacija s drugom ligom, koja bi trebala brojiti 16 klubova, a za sada ih, nakon nekoliko odustajanja, s licencom postoji tek 13?!

HNS je stoga poslao dopis Uefi da se razjasni situacija s amaterskim i profesionalnim klubovima, odnosno uvjetima koje amaterski mogu zadovoljavati, kako bi se nekako "na silu" uspjela spasiti 2. liga dodavanjem amaterskih Vukovara, Zmaja i Slavonije.

Kako ni situacija s reprezentacijom trenutno nije briljantna, u HNS-u nema puno nasmiješenih lica.

"Vjerujemo da su nam šanse kao i ukrajinske, ali ako se ne plasiramo onda idemo u amaterizam. Ne daj Bože da nam se dogodi što i Mađarskoj prije 40-ak godina", dodao je Brleković.

Dodao je dopredsjednik HNS-a kako će "sam na sebe preuzeti izradu komparativne analize kakav sustav natjecanja imaju zemlje slične Hrvatskoj, po BDP-u, populaciji i drugim faktorima.".

Dobro je čuti istinu, i na tome možemo biti zahvalni Brlekoviću koji je situaciju oslikao onakvom kakva jest - na rubu katastrofe.

Pitanje je, međutim, snosi li itko odgovornost za ovakvu situaciju u kojoj krećemo u Ligu 16 sa situacijom u klubovima koja je - katastrofalna?

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!