Košarka

Skupina prepuna potencijala

Goran Markuš • subota, 05.09.2009.
Skupina prepuna potencijala
Foto: EPA

Moramo priznati, odmah nakon izvlačenja skupina svi smo se zadovoljno smiješili, a zašto i ne bi kad je na papiru sve jasno - Hrvatska i Grčka odlučit će pobjednika skupine dok će Izrael i Makedonija pokušati izboriti treću poziciju. Međutim, povijest nas uči da je praksa nešto sasvim drugo, a dodatnu ozbiljnost nalaže i činjenica da se obje slabije reprezentacije mogu smatrati potencijalnim najvećim iznenađenjima ovogodišnjeg Eurobasketa...

Grčka

Zlato na Eurobasketu 2005., srebro na Svjetskom prvenstvu 2006., četvrto mjesto na Eurobasketu 2007. i peta pozicija na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama uspjesi su kojih se mnogi ne bi posramili niti da su ostvareni u periodu od deset, a ne četiri godine koliko je bilo potrebno grčkoj košarkaškoj reprezentaciji stoga ne čudi da se i okrnjeni kakvi dolaze u Poljsku i dalje smatraju najvećim favoritima naše skupine.

Naime, u Poljsku Grci dolaze bez izuzetno kvalitetnog dvojca Theodoros Papaloukas - Dimitrios Diamantidis kojeg niti vapaji relativno novog izbornika, Litavca Jonasa Kazlauskasa nisu vratili u reprezentaciju. Razlozi su potpuno razumljivi - Papaloukas je završio sezonu kao ozlijeđen igrač i odmor mu je prijeko potreban dok Diamantidis mora na neizbježnu operaciju.

Međutim, čak i bez spomenutog dvojca Grčkoj ne nedostaje zvučnih imena. U svakom slučaju posebno moramo izdvojiti MVP ovogodišnjeg Final Foura, Vasileiosa Spanoulisa koji će uz Antoniosa Fotsisa i Ioannisa Bourousisa činiti kostur svoje reprezentacija. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti na Jazzera Kostasa Koufosa kojeg već sad smatraju velikom nadom grčke košarke kao niti na Baby Shaqa, Sofoklisa Schortsanitisa čiji nadimak sve govori.

Uz sve to moramo se sjetiti i činjenice da je Grčka oduvijek slovila kao reprezentacija koja do svojih uspjeha dolazi gotovo savršenom timskom igrom koja niti u Poljskoj sigurno neće podbaciti. Uzmemo li u obzir i grčki košarkaški fanatizam prilično je jasno zašto Grci potpuno opravdano ciljaju na još jednu medalju, po mogućnosti onu zlatnog sjaja.

Izrael

Kad bi morali izdvojiti tri reprezentacije koje bi nas mogle iznenaditi u Poljskoj na popisu bi se neminovno našao i Izrael. Iako još od davne 1986. nisu nastupili na niti jednoj svjetskoj smotri, a sedmo mjesto iz 2003. najbolji im je rezultat na Eurobasketu u moderno doba Izrael se nikako ne smije podcijeniti.

Nažalost, kao i mnoge reprezentacije i Izraelci u Poljsku ne dolaze potpuni. Osim činjenice da će nakon deset godina prvi puta nastupiti bez naturaliziranih Amerikanaca od reprezentacije se oprostio i najbolji košarkaš i sad već bivši kapetan, Meiro Tapira. Međutim, pozitivna činjenica je da su po prvi puta od uvođenja novog sustava kvalifikacija izborili svoje mjesto bez dodatnih kvalifikacija što im je donijelo pregršt vremena za pripremu.

Bez Tapira u postavi izborniku izraelske reprezentacije nije preostalo ništa drugo nego iskusnog Yotama Halperina imenovati novim vođom momčadi. Riječ je o fantastičnom šuteru Olympiakosa koji bi uz novog krilnog centra Tau Ceramice, Liora Eliyahua i povratnika u reprezentaciju, Tala Bursteina trebao dići izraelsku košarku na viši nivo.

Prolazak u drugi krug za Izraelce bi neminovno bio uspjeh, no ukoliko do toga dođe u nastavku natjecanja ovi momci će se bez pogovora ravnopravno moći boriti sa oslabljenom Rusijom, Njemačkom ili pak Letonijom za plasman u četvrtfinale.

Makedonija

Točno deset godina nakon debitantskog nastupa na Eurobasketu Makedonija je izborila svoj drugi plasman na europsku košarkašku smotru što već samo po sebi pojašnjava zašto se upravo oni smatraju najvećim autsajderima skupine. Međutim, niti za Makedoniju nije sve crno-bijelo.

Još jedna od stvari koje ne idu na ruku izborniku makedonske košarkaške reprezentacije, Jovici Arsiću je i oproštaj daleko najbolje karike momčadi, Vlade Ilievskog kojeg u pravom smislu te riječi nitko ne može zamijeniti, no manjim promjenama u stilu igre Makedonci mogu iznenaditi svakoga što su dokazali i tijekom pripremnog perioda, a posebice na Efes Cupu gdje ih je tek naša reprezentacija u samom finalu zaustavila.

Glavni oslonac Arsićeve momčadi u Poljskoj neminovno će biti pravi veteran, Vrbica Stefanov koji bi uz Todora Gečevskog i Peru Antića morao uistinu zablistati želi li njegova reprezentacija ostaviti značajniji utisak na ovogodišnjem Eurobasketu. Međutim, ukoliko uz spomenuti trojac proradi i naturalizirani Jeremiah Massey te iznimno talentirani Predrag Samardžinski šanse Makedonaca naglo rastu.

Za kraj svakako moramo spomenuti i uistinu nepovoljan raspored koji u Poljskoj očekuje Makedonce. Naime, njihov prvi protivnik bit će zakleti neprijatelj, Grčka da bi ih samo dan kasnije čekao odlučujući ogled sa Izraelom. Na prvi pogled izgleda uistinu teško, no čuda se, posebice na velikim natjecanjima, događaju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!