Košarka

Hrvatska na Eurobasketu kroz povijest

Mario Plavčić • nedjelja, 06.09.2009.
Hrvatska na Eurobasketu kroz povijest
Foto: EPA

Od 1992. godine kada je Hrvatski košarkaški savez primljen u punopravno članstvo Međunarodne košarkaške federacije, reprezentacija Hrvatske sudjelovala je na osam Europskih prvenstava. Dvije bronce s prva dva Eurobasketa jedina su do sada osvojena odličja...

Nakon olimpijskog srebra iz Barcelone 1992. godine, prvo veliko natjecanje naše reprezentacije bilo je Europsko prvenstvo u Njemačkoj godinu dana kasnije. Eurobasketu u Njemačkoj prethodila je teška prometna nesreća u kojoj je nikad prežaljeni velemajstor Dražen Petrović izgubio život. Utučeni reprezentativci podižu glave i odlaze na Euro s jasnim ciljem - ostaviti srce na parketu i osvojiti medalju Draženu u čast.

U prvoj fazi natjecanja reprezentacija Hrvatske igrala je s Francuskom, Turskom i Bugarskom. Nakon sve tri pobjede odlazi kao prvoplasirana momčad u drugu fazu natjecanja koju pobjedama protiv domaćina i Estonaca također završava na prvoj poziciji. Hrvatska je u četvrtfinalu igrala protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine, a rezultat je bio 98:78 za Hrvate.

U polufinalnom susretu Rusi su bili bolji i zasluženo prošli u finale rezultatom 84:76. Ostala je borba za treće mjesto u kojoj su naši reprezentativci doslovno deklasirali Grčku s čak 40 koševa razlike rezultatom 99:59. Europski prvaci postali su domaćini nakon pobjede nad Rusijom rezultatom 71:70. Snagom volje reprezentacija Hrvatske na čelu s izbornikom Mirkom Novoselom ispunila je obećanje i vratila se u domovinu s brončanim odličjem. Osvajači bronce u Njemačkoj bili su: Rađa, Tabak, Komazec, Vranković, Perasović, Cvjetičanin, Mršić, Arapović, Alanović, Kovačić, Žurić i Gregov.

U periodu između dva Eurobasketa, Hrvatska je u Kanadi na Svjetskom prvenstvu nastavila niz osvajanja medalja osvojivši broncu nakon novog slavlja protiv Grka. Niz se nastavio i 1995. godine na Europskom prvenstvu u Grčkoj. Prvenstvo se igralo novim sustavnom s dvije grupe u početnoj fazi natjecanja, Hrvatska je bila u grupi B zajedno s Finskom, Francuskom, Rusijom, Španjolskom, Slovenijom i Turskom.

Nakon maksimalnog učinka u skupini Hrvatska je u četvrtzavršnici igrala protiv Italije, a susret je završio rezultatom 71:61 u našu korist. U polufinalu Hrvatska je poražena od tradicionalno neugodne Litve rezultatom 90:80. U susretu za treće mjesto Hrvatska je opet igrala protiv Grčke i opet slavila. Rezultat je bio 73:68 i novo brončano odličje bilo je naše. Europsko prvenstvo u Grčkoj pamti se po finalnom susretu između Jugoslavije i Litve. Jugoslavija je osvojila naslov nakon sramotnog suđenja na štetu Sabonisa i društva.

Izbornik ove brončane generacije bio je Aleksandar "Aco" Petrović, a roster reprezentacije činili su: Kukoč, Rađa, Komazec, Perasović, Alanović, Mršić, Žurić, Gregov, Pejčinović, Ivica Marić te Stojko i Josip Vranković. Ove dvije bronce ujedno su i jedine dvije medalje na prvenstvima Europe od Hrvatske samostalnosti do danas.

Na Europskom prvenstvom u Španjolskoj 1997. godine pojavili su se neki novi klinci - Rimac, Kelečević, Prkačin, Marcelić, Mulaomerović, Sesar, a nakon smjene generacija teško je bilo očekivati visok plasman. Hrvatska je prvenstvo završila na jedanaestoj poziciji uz samo dvije pobjede i to protiv istog suparnika - Njemačke. Naslov prvaka pripao je Jugoslaviji koja je u finalu porazila Italiju rezultatom 61:49. Ovo natjecanje pamtim po svom prvom Peptoranu koji je "izletio" iz Đorđevićeve ruke direktno u moja usta.

Dvije godine kasnije na Eurobasketu u Francuskoj, reprezentaciji se pridružio i povratnik Toni Kukoč. Hrvatska je turnir otvorila pobjedom protiv Italije, ali je već u drugom kolu poražena od Turske rezultatom 70:63. Drugi krug je izboren nakon lake pobjede protiv Bosne i Hercegovine. Nakon slavlja protiv Češke i novog poraza od Litve, utakmica protiv Njemačke bila je kvalifikacijska za prolaz u četvrtfinale. Njemačka je slavila s visokih 102:85, a briljirao je Tomić s 32 pogotka - Peptoran broj dva. Hrvatska je kao i prije dvije godine završila na 11. mjestu.

Godine 2001. domaćin Eurobasketa bila je Turska. Hrvatska je napokon izborila plasman u četvrtfinale, a protivnik za prolaz u polufinale bila je domaća reprezentacija. Prije utakmice pripremio sam tablu Peptorana, no ispostavit će se da to nije bilo dovoljno. Turci su slavili u infarktnoj završnici nakon produžetka iako je reprezentacija Hrvatske u jednom dijelu utakmice vodila s čak 19 pogodaka prednosti. Hrvatska je završila na sedmom mjestu nakon minimalne pobjede protiv Latvije rezultatom 93:91.

Iduće Europsko prvenstvo održano je 2003. godine u Švedskoj. Očekivao se povratak u sam vrh europske košarke, a uslijedilo je novo razočaranje. Minimalni porazi od Grčke i Turske te pobjeda protiv Ukrajine usmjerili su nas na Rusiju u eliminacijskoj fazi. Hrvatska je poražena rezultatom 81:77 iako je veći dio utakmice imala prednost. Vidno razočarani Hrvati završavaju Eurobasket (opet) kao jedanaesti.

Na Eurobasket u Srbiju i Crnu Goru reprezentacija Hrvatske odlazi napokon prekinuti 10-godišnje prokletstvo prolaska u polufinale. Nažalost, bezuspješno. Ovaj put ne svojom krivnjom. Lamonica, Dovidavičius i Drabikowski uništili su godine truda momaka koji su od prvog susreta s košarkaškom loptom maštali o pobjedničkom postolju nekog velikog natjecanja. Španjolska je kažnjena već u polufinalu porazom od Njemačke, a sudačka "gospoda" - nikada. Trofej prvaka Europe završio je u rukama Grka koji su slavili protiv Njemačke rezultatom 78:62, a Hrvatska je završila kao sedma.

Najbolji plasman u posljednjih četrnaest godina reprezentacija Hrvatske ostvarila je na posljednjem Eurobasketu u Španjolskoj održanom 2007. godine. Nakon lošeg starta i poraza od Latvije, naši košarkaši iskupili su se "slatkom" pobjedom protiv domaćina. U drugoj fazi slijede novi porazi od Grčke i Rusije, ali zahvaljujući ostalim rezultatima u skupini ostvaren je prolaz u četvrtfinale. U četvrtfinalu čekala je "noćna mora" naše reprezentacije - Litva.

Hrvatska je po tko zna koji put poražena od Litavaca, a utakmica je završila rezultatom 74:72. Razlog porazu bio je veliki broj promašaja slobodnih bacanja naših košarkaša. Dan poslije Hrvatska je slavila protiv Francuske u vrlo važnoj utakmici za šesto mjesto koje je vodilo na Olimpijske igre u Pekingu - konačno jedan Bronhi.

Što na kraju očekivati od Eurobasketa u Poljskoj? Jedno je sigurno - Ukić, Kus, Popović, Planinić, Rozić, Stojić, Lončar, Banić, Nicević, Kasun i povratnik Vujčić ostavit će srce na parketu i učiniti sve kako se i ovaj Eurobasket ne bi pretvorio u još jedan obični paragraf u nizu. Iskreno se nadam da ću ovih dana češće posezati za Bronhijem, no u ladici su i Peptorani - za svaki slučaj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!