Košarka

Novo ruho za dobra stara vremena

Borna Rupnik • nedjelja, 06.09.2009.
Novo ruho za dobra stara vremena
Foto: EPA

Hrvatski će košarkaši od ponedjeljka nastupati na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Točne je ambicije zapravo teško odrediti, ali mogu se svesti pod sintagmu "povratak u vrh europske košarke". U svakom slučaju, ispraćeni su s objektivnom dozom optimizma...

Momčad Jasmina Repeše otputovala je na najveće ovogodišnje košarkaško natjecanje, prvenstvo Starog kontinenta, u gotovo idealnom sastavu, s dobro raspoloženim izbornikom, uz zadovoljstvo odrađenim pripremama i spremna za prvi izazov, onaj u ponedjeljak u Poznanu protiv Izraela.

"Normalno je da se uvijek može bolje, uvijek nedostaje još par dana za optimalnu formu, ali sveukupno je stanje dobro", istaknuo je Repeša po završetku priprema. Našu će reprezentaciju ponovno krasiti jedinstvo i momčadski duh, što će biti jedan od najvećih aduta ovog sastava. Repeša je naglasio i da je sustav igre izgrađen u skladu s kemijom ekipe, a brušen je kroz prijateljske utakmice u kojima se Hrvatska svaki puta pokazivala u sve boljem svjetlu.

Snaga ove reprezentacije je i iznimna izjednačenost u kvaliteti, odnosno duga klupa, što bi moglo biti i od presudnog značaja uspiju li Repešini momci daleko dogurati.

Veliki je plus što se više ne razgovara o onima koji žele ili ne žele igrati za nacionalnu vrstu, tako da se jedinim igračkim nedostatkom može smatrati ozlijeđeni Marko Tomas, kojega se čekalo do zadnjeg trenutka, ali jednostavno ne bi mogao izdržati zahtjevan tempo natjecanja. "Žao mi je što neće imati priliku dokazati svoj raskošan talent", rekao je Repeša.

Od obećavajuće centarske linije - koju čine prije svega sjajni i svestrani Nikola Vujčić, prvi kandidat za vođu u najtežim trenucima, zatim iskusni Nikola Prkačin te Marko Banić, Mario Kasun, Krešimir Lončar i Sandro Nicević - očekuje se međusobna suradnja kako bi predstavljali prijetnju na obje strane terena.

Uz najavljenu obranu "krvavih koljena" i što više lakih koševa iz protunapada velik će posao odraditi i vanjska linija u sastavu Zoran Planinić, Roko Ukić, Davor Kus, Marko Popović, Mario Stojić i Marin Rozić. Ukić je naš jedini predstavnik iz NBA lige, no uz brojne izostanke drugih prekooceanskih zvijezda taj podatak nipošto ne predstavlja hendikep.

Skupina prvog kruga s Grčkom, Izraelom i Makedonijom nudi priliku za stvaranje solidne bodovne zalihe prije križanja s Rusima, Francuzima i Nijemcima (pretpostavimo li da im Latvijci neće zagorčati život), a uđemo li u četvrtfinale - sve je otvoreno. Minimalna zadaća Repešinih izabranika plasman je među prvih šest, što bi osiguralo mjesto na nadolazećoj svjetskoj smotri u Turskoj.

Teško je sakriti da hrvatska javnost od svojih ljubimaca ipak ima velika očekivanja. Naša je reprezentacija u stanju nositi se sa svim protivnicima, a kada je tako, pogled odmah pada prema postolju na kojemu će se dijeliti medalje. No, ne smije se izgubiti iz vida da će u Poljskoj još velik broj vrlo jakih reprezentacija imati iste namjere.

Kada se sve zbroji, čini se da je možda uistinu došlo vrijeme za nas. "Trebat će puno pameti, racionalnosti, agresivnosti u napadu i još više u obrani", ponudio je izbornik Repeša recept za slavljenički povratak iz Poljske. Držimo palčeve.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!