Ostali sportovi

Richards ispred Blanke

Maja Giljanović • nedjelja, 22.11.2009.
Richards ispred Blanke
Foto: Kristijan Komarica

Predsjednik Svjetske atletske federacije Lamine Diack i počasni predsjednik IAAF monegaški princ Albert II u Monte Carlu su priznanja najboljem atletičaru i atletičarki godine na izmaku uručili Usainu Boltu i Sanyi Richards.

Svjetski prvak (100, 200 i 4x100 metara) i svjetski rekorder na SP-u u Berlinu (100 i 200 m) Usain Bolt je proglašen najboljim atletičarem, a svjetska prvakinja (400 i 4x400 metara) Sanya Richards najboljom atletičarkom 2009. godine.

Laureat i prošle godine, Jamajčanin je slavio u konkurenciji Kenenise Bekelea (svjetskog prvaka na 5000 i 10,000 metara), Stevea Hookera (svjetskog prvaka u skoku u vis), Andreasa Thorkildsena (svjetskog prvaka u bacanju koplja) i Tysona Gaya (svjetskog viceprvaka na 100 metara).

Amerikanka je proglašena najboljom ispred naše Blanke Vlašić, Jelene Isinbajeve (svjetske rekorderke u skoku s motkom), Valerie Vili (svjetske prvakinje u bacanju kugle) i Anite Wlodarczyk (svjetske prvakinja i svjetske rekorderke u bacanju kladiva).

"Upućeni" su govorili da će IAAF vratiti Blanki za drugo mjesto 2007. kad su je nakon prvog osvojenog svjetskog zlata previdjeli u korist Meseret Defar, a nisu se obistinile ni kalkulacije da će joj "uzeti za zlo" činjenicu da je laskavo priznanja Atletičarke godine osvojila prije tri godine.

24-godišnjakinja je osvojila i Svjetsko atletsko finale u Solunu, izgubila je tek jednom na 11 natjecanja, pobijedila je na svih šest mitinga Zlatne lige, podijelila posljednji jack-pot težak milijun dolara (333.333 $ su osvojili Richards, Isinbajeva i Bekele), a i vlasnica je četiri najbrže ovogodišnje utrke od čega dvije ispod 49 sekundi (48,83, 48,94).

Blanki nije pomoglo ni berlinsko zlato ni drugi najbolji skok u povijesti i najbolji u posljednjih više od 20 godina (208 cm iz Zagreba samo je centimetar manje od svjetskog rekorda Štefke Kostadinove sa SP-a u Rimu 1987.) ni četiri mitinga Zlatne lige ni pobjede na 19 od 23 natjecanja (vani i na otvorenom) ni 12 skokova iznad dva metra.

Najboljim trenerom je proglašen trener Sanye Richards, bivši trener olimpijskih pobjednika Michaela Johnsona i Jeremy Warinera, Amerikanac Clyde Hart, a inauguralno novinarsko priznanje je osvojio Nijemac Gustav Schwenk.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!