Nogomet

EP 1980.: Nijemci bez poraza do drugog naslova

Piše:Bojan Purić • utorak, 29.05.2012.
EP 1980.: Nijemci bez poraza do drugog naslova

U ciklusu u kojem se tražio šesti prvak Starog kontinenta, došlo je do prvih važnih promjena u sustavu natjecanja. Umjesto strogog kup-sustava, u završnici se sada igralo u dvjema skupinama s po četiri momčadi, uz zaključne borbe za 1. i 3. mjesto. Bez poraza od kvalifikacija do finala, svoj drugi naslov osvojila je SR Njemačka, postavši prva zemlja s dva europska trofeja.

SKUPINA 1
SR Njemačka - Čehoslovačka 1:0
Nizozemska - Grčka 1:0
SR Njemačka - Nizozemska 3:2
Čehoslovačka - Grčka 3:1
Čehoslovačka - Nizozemska 1:1
SR Njemačka - Grčka 0:0
1. SR Njemačka 5, 2. Čehoslovačka 3, 3. Nizozemska 3, 4. Grčka 1
SKUPINA 2
Belgija - Engleska 1:1
Italija - Španjolska 0:0
Belgija - Španjolska 2:1
Italija - Engleska 1:0
Engleska - Španjolska 2:1
Italija - Belgija 0:0
1. Belgija 4, 2. Italija 4, 3. Engleska 3, 4. Španjolska 1
ZA TREĆE MJESTO
Čehoslovačka - Italija 1:1, 9:8 (11m)
FINALE
SR Njemačka - Belgija 2:1

Jugoslavija je smještena u 3. izlučnu skupinu. Najprije je poražena od Španjolske 1:2, potom izgubila i u Rumunjskoj 3:2, pa se do kraja, unatoč stopostotnom učinku (3:0 i 5:0 protiv Cipra, pobjeda 1:0 u Španjolskoj i kod kuće 2:1 protiv Rumunjske), nije uspjela plasirati u završnicu.

Hrvatskih igrača sudjelovalo je mnogo: Stinčić, Džoni, Mužinić, Zajec, Cukrov, Rožić, Žungul, Šurjak, Desnica, Peruzović, Zl. Vujović, Krstičević, Zo. Vujović, Hrstić, Bogdan, Primorac, Slišković i Kranjčar.

Bilo je i zanimljivih promjena na izborničkom mjestu. Prve dvije utakmice bez uspjeha je kao vršitelj dužnosti odradio Ante Mladinić, da bi njegovom smjenom bio ustoličen Dražan Jerković, ali on je vodio samo jednu prijateljsku utakmicu. Sve je to zapravo bila farsa, koja je završila povratkom "vječnog" Miljana Miljanića.

I u ostalim skupinama je bilo uzbudljivo, a potpuno razočaranje bio je nastup Sovjetskog Saveza, koji se u skupini s Grčkom, Mađarskom i Finskom plasirao na posljednje mjesto. Italija se u završnicu plasirala izravno, kao domaćin.

U skupini A, SR Njemačka je krenula žustro, pobjedom nad Čehoslovačkom, a potom i Nizozemskom. Stoga protiv Grčke nisu forsirali, remizirali su i to je bilo sasvim dovoljno za prvo mjesto i prolaz u finale. Česi i Slovaci su bili malo uvjerljivi protiv Grka, čime su na gol-razliku izborili drugo mjesto i razigravanje za treće mjesto u Europi.

U skupini B slabe točke gotovo da i nije bilo. Pomalo neočekivano je najdeblji kraj izvukla Španjolska, koja je nakon uvodnog remija s Italijom izgubila od Belgije i Engleske. Boljom razlikom postignutih i primljenih pogodaka dalje je prošla Belgija, prepustivši Italiji borbu za treće mjesto.

Slika 1 od 2.

Ondje su s Čehoslovacima odigrali 1:1, a kako tadašnje propozicije nisu predviđale produžetke, izvođeni su jedanaesterci. Nakon osam serija, koncentracija je popustila Talijanima, te je udarac Collovatija obranjen, nakon čega je Barmoš poentirao i osigurao "crvenima" novu europsku medalju.

Finale u Rimu pripalo je Zapadnim Nijemcima. Oni su rano poveli preko robusnog Hrubescha, izjednačio je Vandereycken s 11 metara, ali je Hrubesch dvije minute prije kraja osigurao povratak srebrne amfore u prostorije DFB-a. Uz strijelca treba spomenuti još neke asove iz tadašnje njemačke momčadi; Rummeniggea, Briegela, Kaltza...

Najbolji strijelac završnice bio je Nijemac Klaus Allofs s tri pogotka, a ukupno Englez Kevin Keegan sa sedam pogodaka.

SR NJEMAČKA - BELGIJA 2:1 (1:0)

Rim, 22. 6. 1980. Stadio Olimpico, 48000 gledatelja
Sudac: Rainea (Rumunjska)
Strijelci: 1:0 - Hrubesch (10.), 1:1 - Vandereycken (72., 11m), 2:1 - Hrubesch (88.)
SR NJEMAČKA: Schumacher, Kaltz, Förster, Stielike, Dietz, Briegel (55. Cullmann), Schuster, H. Müller, Rummenigge, Hrubesch, Allofs
Izbornik: Derwall
BELGIJA: Pfaff, Gerets, Millecamps, Meeuws, Renquin, Cools, Vandereycken, Van Moer, Mommens, Van der Elst, Ceulemans
Izbornik: Thys

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2012.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!