Nogomet

Pod povećalom: Niko Kranjčar

Borna Rupnik • subota, 05.09.2009.
Pod povećalom: Niko Kranjčar
Foto: Davor Sajko

Niko Kranjčar večeras je protiv Bjelorusije dobio zadaću zamijeniti ozlijeđenog Luku Modrića, svog budućeg klupskog suigrača u Tottenhamu. Svoj je posao odradio i sasvim korektno, a dijeli i zasluge za pobjednički hrvatski pogodak...

Slaven Bilić namijenio je Niki Kranjčaru ulogu u sredini terena, onu koja inače pripada Luki Modriću. U skladu s očekivanjima, Kranjčarovu je lijevu stranu preuzeo strijelac jedinog gola, Ivan Rakitić, pri čemu je loptu dobio upravo od Kranjčara. Jednostavna računica kaže da je Bilić pogodio.

KRANJČAR PROTIV BJELORUSIJE

Golovi: 0
Asistencije: 1
Udarci u okvir: 0
Udarci izvan okvira: 1
Blokirani udarci: 1
Dobiveni dvoboji: 15/22 (68%)
Točna dodavanja: 29
Netočna dodavanja: 12
Prekršaji: 4
Iznuđeni prekršaji: 2

Usprkos pomalo dekoncentriranom početku, kada je pogrešno dodao nekoliko uzastopnih lopti, Kranjčar je polako preuzimao konce igre hrvatske reprezentacije u svoje ruke. Nudio se svojim suigračima, tražio igru i pokušavao se odvojiti od guste bjeloruske postave koja često nije ostavljala puno vremena i prostora za razmišljanje.

Većina Nikinih točnih dodavanja nije donosila prevagu jer su završavala u nogama najbližeg suigrača, ali je bivši igrač Dinama i Hajduka time pridonio brzini igre i zadržavanju ritma kojim su kockasti nogometaši lomili otpor žilavih Bjelorusa. U desetoj je minuti natrčao na odbijanac pred vratima Jurija Ževnova, ali nije bio precizan.

Najupečatljiviji Kranjčarov trenutak iz prvog poluvremena svakako je 24. minuta, kada se prometnuo u začetnika akcije za vodeći pogodak. Brzo je povukao loptu na protivničku polovicu, na vrijeme je proslijedio do Rakitića koji je pucao, a ona se potom zakoprcala u mreži.

Međutim, istaknuo se i sjajnim dodavanjem u 18. minuti, kada je jednim potezom rasparao lijevu stranu bjeloruske obrane. U 42. minuti bilježimo odličan dribling preko suparničkog igrača, a pljesak publike izmamio je požrtvovnim dvostrukim uklizavanjem i osvojenom loptom netom prije odlaska na odmor.

U prvim minutama drugog poluvremena malo se izgubio, no uskoro ponovno dolazi pod svjetla reflektora dvama izvrsnim dodavanjima - ali u zaleđe. Dvadesetak minuta prije kraja bolje je tempirao loptu za Ivicu Olića. Treba spomenuti i povratnu loptu koju je Rakitić poslao visoko preko bjeloruske prečke.

Ukupno gledajući, uklopio se u cjelokupnu predstavu Bilićeve momčadi. Predbaciti mi su mogu tek dva-tri ležerna povratka u obranu u trenucima kada su Bjelorusi u većem broju jurnuli u protunapad i jednako toliko nepotrebno izgubljenih lopti. U nekoliko navrata je mogao - i trebao - žešće ući u izravan dvoboj sa suparnikom, no to ionako nije odlika Nikine igre.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!