Nogomet

Po bod(ove) na Wembley!

Bernard Jurišić • nedjelja, 06.09.2009.
Po bod(ove) na Wembley!
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ista meta, odstojanje malo bliže. Za Hrvatsku, ali i za Ukrajinu. I nakon jučerašnjih kvalifikacijskih okršaja ništa još nije riješeno, makar je moglo biti da Vedran Runje nije odlučio "poludjeti". Hrvatska i Ukrajina nastavljaju boj za dodatne kvalifikacije, a bolji posao u subotu napravili su naši konkurenti...

Hrvatska je pobijedila Bjelorusiju najminimalnijim mogućim rezultatom, dok su Ukrajinci nakrcali andorsku mrežu i dostigli našu prednost u gol-razlici. S obzirom da se još jednom sastaju s Andorom (u zadnjem kolu u Andora la Veli), za očekivati je da će i dodatno dotjerati svoju gol-razliku. No, iskreno - od Andore ništa nismo ni očekivali. Naše nade zovu se Bjelorusija i Engleska.

No, prije negoli se pozabavimo Ukrajincima, riječ-dvije o našoj jučerašnjoj predstavi. Sjetimo se samo koliko smo dominirali u sve četiri utakmice protiv Rusa i Ukrajinaca u zadnja dva kvalifikacijska ciklusa i u četiri utakmice nismo ostvarili ni jednu pobjedu. Ovog puta bilo je obratno, bili smo slabiji - a pobijedili. Zar biste zaista bili sretniji da je bilo obratno?

Istinita je teza kako velike momčadi pobjeđuju i kad igraju loše. A Hrvatska je velika momčad, ne samo zbog jučerašnjeg ishoda. Tri boda su ubilježena i to je ono najvažnije. Dojam će brzo izblijediti, posebno ako mu dodamo "glazuru" na Wembleyu i vratimo se kući neporaženi. Iako teoretski to nije tako, usudili bismo se reći da ukoliko ne izgubimo na Wembleyu - bit ćemo drugi.

Ukrajinci nikako nisu ostavili neki veliki dojam u ovim kvalifikacijama, a kad se sjetimo kako su izbjegli poraze od Hrvatske i u Harkivu i u Zagrebu i koliko su ih puta vratnice vlastitog gola spašavale od naših udaraca, možemo si samo počupati kosu od bijesa što smo u takvoj situaciji da od njihovih rezultata strahujemo do kraja kvalifikacija. No, realnost je takva, zato je nogomet ono što jest.

Ukrajince čeka gostovanje u Minsku i onda okršaj s Englezima u Kijevu. Ukoliko i Bjeloruse pobijede u srijedu, ostat će nam još samo jedna nada u prolaz - englesko gostovanje u njihovom glavnom gradu 10. listopada. Ako trupe Slavena Bilića izvuku barem bod na Wembleyu u srijedu, budite sigurni da Englezi neće "tankirati" u Kijevu.

Dvije pljuske protiv "istočnjaka" u završnih mjesec dana kvalifikacija opet bi njihove igrače i izbornika izložile "rafalnoj paljbi" njihovih medija. A možete se kladiti i da je Fabiju Capellu važniji njegov ugled i mir nego nekakva osveta za nešto što je dvije godine prije doživio i proživio njegov prethodnik Steve McClaren. Hrvatskoj je stoga utakmica na Wembleyu od iznimnog značaja. Kuriozitet je što i s pobjedom na Wembleyu možemo ispasti, ali i s porazom proći.

Je li za nas prednost ili mana to što ćemo u trenutku istrčavanja na Wembley već znati rezultat iz Minska - teško je reći. Kakav god rezultat između Bjelorusije i Ukrajine bio, naši igrači moraju odigrati svoju najbolju utakmicu i tražiti pozitivan rezultat. Pobjeda na Wembleyu bila bi u istom, pa čak i višem vrijednosnom rangu kao i ona prije dvije godine, ali i bod bi bio velik.

Budimo realni, nitko na svijetu ne može ići na Wembley i prijetiti Englezima. No isto tako, moramo biti svjesni svoje kvalitete i samouvjereno otići u London kao i prije dvije jeseni. Po bod(ove).

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!