Košarka

Top 10: Prvi dan pripao Grcima

Borna Rupnik • utorak, 08.09.2009.
Top 10: Prvi dan pripao Grcima
Foto: EPA

Već je prvi dan Europskog prvenstva nekim favoritima uskratio očekivanju šetnju i potvrdio da će se u Poljskoj odigrati vrlo zanimljiv i neizvjestan turnir. Srećom, Hrvatska nije posrnula, a najviše je buke izazvala srpska pobjeda nad prvim kandidatom za naslov prvaka Starog kontinenta, Španjolskom. Najbolji su dojam, međutim, ostavili Grci...

Poredak deset najboljih reprezentacija nakon prvog dana Europskog prvenstva predvode Grci, čija pobjeda nad Makedonijom nije iznenađenje, ali sjajna im igra obećava velike stvari. Srbi su istaknuli svoju kandidaturu za dobar rezultat nadigravši Španjolce, a Hrvati unatoč kašljucanju na startu još uvijek teže k vrhu...

1. Grčka

Premda im sjeverni susjedi nisu iz istog kvalitativnog razreda, Grci su na otvaranju prvenstva otklonili sve sumnje u svoju vrijednost čak i bez igrača poput Papaloukasa ili Diamantidisa. Makedonce su dobili uvjerljivo najvećom razlikom (+32) na svim današnjim susretima te će izabranici Jasmina Repeše sutra morati ozbiljno zapeti žele li im stati na put.

2. Srbija

Mladići pod vodstvom Dušana Ivkovića prezentirali su se u najboljem mogućem svjetlu i svladali europske doprvake Španjolce. I to ne samo svladali, nego im zapravo tijekom većeg dijela susreta nisu dali ni blizu. Ne zaključe li da je ovim susretom prvenstvo završilo te nastave istim ritmom i svedu oscilacije na minimum, mogli bi daleko.

3. Turska

Turska je reprezentacija na Europsko prvenstvo došla uigrati momčad za nadolazeću svjetsku smotru u svojoj zemlji. U prvoj su utakmici pokazali da su na dobrom putu: Litva je možda oslabljena, ali je još uvijek košarkaška sila, a Turci su na krilima Türkoglua i Ilyasove pokazali veću snagu, koncentraciju i zrelost.

4. Francuska

Plesali su Francuzi na rubu poraza od Njemačke koji bi ih znatno udaljio od statusa jednog od najvećih pretendenata za medalju, ali su se na vrijeme izvukli. Točnije, to je učinio Tony Parker, a njegovi preostali suigrači imaju 24 sata za naglo buđenje žele li opravdati svoj ugled.

5. Španjolska

Startni poraz od Srbije sigurno nije bio među španjolskim planovima za Eurobasket. Doduše, Srbi su im najozbiljniji konkurent u skupini te Španjolci imaju još dovoljno prilika za oporavak. Dapače, ovakav poraz bi im mogao biti dodatan poticaj da skupe glave i pokažu sve što znaju, jedino što više nemaju pravo na kiks.

6. Hrvatska

Nije to bilo idealno hrvatsko izdanje, ali bodovi su tu, a na početku ovako velikog natjecanja ionako se broji samo pobjeda. Naši reprezentativci izvukli su utakmicu protiv Izraela velikim htijenjem, pokazali karakter i imaju još prostora za napredak. Sa šestog mjesta ovog popisa svakako teže samo prema - gore.

7. Rusija

Prije početka prvenstva nije se znalo što se sve može očekivati od aktualnih europskih prvaka. Protiv Latvije su se othrvali suparničkom naletu i u prijelomnim trenucima pokazali da će svakome biti težak zalogaj, a pruži li im se prilika za nešto više, rado će je ugrabiti. Velikim se dobitkom za njihovu reprezentaciju pokazao Amerikanac Kelly McCarty.

8. Litva

Čini se da su pred Litavcima teška vremena. Preko Turaka nisu mogli, a sutra ih čeka ogled s posebno motiviranim domaćinima. Izbornik Rumanas Butautas najavljivao je i prije početka turnira da je njegova reprezentacija - koja nastupa bez većine prvih zvijezda i najpoznatijih imena - daleko od savršenstva. Vremena za značajnije pomake nema puno.

9. Slovenija

Slovenci su usprkos pobjedi vjerojatno razočarali ne samo svoje navijače, nego i sami sebe. Ambicija među našim susjedima nije nedostajalo, no za njihovu realizaciju trebat će znatno više od onoga što su pokazali protiv Velike Britanije. Njihova je obrana slomljena tek u posljednjoj dionici, a Slovence teško može ohrabriti podatak da im predstoje dvoboji sa Španjolcima i Srbima.

10. Njemačka

Bez Dirka Nowitzkog i Chrisa Kamana Nijemce su svi unaprijed otpisali, a oni su protiv glasno najavljivanih Francuza još jednom dokazali da ih se u bilo kojem sportu ne treba prekrižiti prije kraja utakmice. Žilavom su igrom uspjeli anulirati sve francuske adute osim Tonyja Parkera. Možda neće daleko, ali će svima biti tvrdi orah.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!