Nogomet

Imaju li Englezi slabu točku?

Marin Vuković • srijeda, 09.09.2009.
Imaju li Englezi slabu točku?
Foto: EPA

Premda se radi o reprezentaciji sastavljenoj od velikog broja iskusnih internacionalaca koji mahom igraju za najveće engleske, a samim time i najveće svjetske momčadi, na pitanje iz naslova nije tako teško odgovoriti. Kao i svaka momčad, i Englezi imaju svoju ahilovu petu, pitanje je jedino hoće li je Hrvatska znati iskoristiti.

Proteklih se dana u engleskim medijima puno prostora troši na početnu jedanaestorku engleske reprezentacije i podijeljena mišljenja koga bi to Fabio Capello trebao poslati na Wembley od prve minute. Uzmemo li sastav koji je istrčao protiv Slovenije kao referencu, u redovima Engleske nekoliko je slabih točaka.

Od prve minute protiv Slovenije krenula je sljedeća jedanaestorka: Green, Johnson, Upson, Terry, Ashley Cole, Wright-Phillips, Lampard, Barry, Gerrard, Rooney i Heskey. Otočki mediji i navijači već nekoliko dana lome koplja s izbornikom oko toga bi li u prvoj momčadi i dalje trebalo biti mjesta za Glena Johnsona.

Desni bočni branič Liverpoola pobrao je puno kritika za svojih nekoliko posljednjih nastupa i dok svi jednoglasno pohvaljuju njegov učinak prema naprijed, istovremeno su zabrinuti zbog velikog prostora kojeg ostavlja iza sebe i kojeg je i slovenska reprezentacija već u početnih 20 minuta utakmice u dva ili tri navrata mogla iskoristiti.

Naš je sastav nepoznat i vjerojatno neće biti poznat sve do same utakmice, no činjenicu da Johnson nakon napadačkih izleta ne stigne na vrijeme odraditi i svoje obrambene zadaće vjerojatno je zamijetio i hrvatski stručni stožer. Prava je šteta što u našim redovima neće biti Luke Modrića, koji bi prostor na lijevoj strani engleske obrane znao iskoristiti na najbolji mogući način.

Hoće li se Slaven Bilić odlučiti za nešto riskantniju postavu i od prve minute u igru gurnuti Marija Mandžukića, saznat ćemo večeras, no Dinamov se napadač nameće kao kvalitetno rješenje za iskorištavanje engleskih obrambenih nedostataka, odigra li, naravno, na svojoj najvišoj razini.

Sve to moglo bi pasti u vodu odluči li Capello prihvatiti glas javnosti i na desnu stranu svoje obrane pošalje Wesa Browna. Talijan je zasad žustri odvjetnik Glena Johnsona i tvrdi kako s njegovim nastupima nema nikakvih problema, čak ide toliko daleko da Johnsona proglašava jednim od najboljih svjetskih igrača na toj poziciji.

Osim Johnsonovim, Englezi nisu prezadovoljni niti nastupima Matthewa Upsona. Upson nije Rio Ferdinand, to je kristalno jasno, i nema ni približno jednak broj reprezentativnih utakmica u nogama, posebno ne u paru s Johnom Terryjem. Premda se radi o iznimno kvalitetnom braniču, zna pokazati nesigurnost, no za razliku od Johnsona za njega Capello nema iskusniju alternativu. U igru bi mogao Joleon Lescott, no za razliku od Upsonovih 16, on pak ima samo sedam nastupa u dresu reprezentacije.

Problemima u obrambenoj liniji valja dodati i već uobičajeni problem s vratarima. U prošlom kvalifikacijskom ciklusu Englezi su isprobali Paula Robinsona i Scotta Carsona, a koliko su njima zadovoljni najbolje govori podatak da ni jednog ni drugog nema u sastavu za današnju utakmicu.

Capello na raspolaganju ima Bena Fostera i Roberta Greena, obojica su solidni vratari no ne ulijevaju apsolutnu sigurnost i, što je najvažnije, nedostaje im reprezentativnog iskustva. Vjerojatnije je da će se Capello odlučiti za Greena, koji je i u utakmici protiv Slovenije stao među vratnice od prve minute.

U napadačkoj liniji Capello je protiv Slovenije krenuo s tandemom Wayne Rooney i Emile Heskey. Nakon te utakmice dojma smo da se radi o poprilično slabijoj i sterilnijoj kombinaciji od one Rooneya i Jermaina Defoea, koju zagovara većinski dio engleske sportske javnosti.

S druge strane, Capello se brani činjenicom da je Defoe savršen džoker s klupe i da zabija uvijek kada uđe u drugom poluvremenu, pa se barem zasad čini kako će Defoe i početak ove utakmice odgledati s klupe za pričuve. Tamo će prema svemu sudeći biti i njegov suigrač iz Tottenhama Aaron Lennon, koji usprkos svojoj sjajnoj formi i usprkos izostanku Thea Walcotta i dalje ne uspijeva dobiti prednost ispred Shauna Wrighta-Philipsa.

Dodamo li tome još uvijek neprepoznatljivog Stevena Gerrarda, koji u reprezentaciji nekim zasad neobjašnjivim čudom ne pruža ni približno iste partije kao u Liverpoolu, prostora za hrvatsku igru definitivno će biti. Na Slavenu Biliću i ostatku stručnog stožera je da pronađu način kako taj prostor pretvoriti u prilike, a zatim u pogotke.

Neće biti lako, no je li ikada bilo?

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!