Nogomet

Posrnuli, ali opasni belgijski div

Vedran Attias • četvrtak, 17.09.2009.
Posrnuli, ali opasni belgijski div
Foto: Kristijan Komarica

Prvi Dinamov protivnik u Europskoj ligi jest veliki belgijski Anderlecht; klub bogate i slavne povijesti, ali i klub koji danas definitivno nije na razini kojom je stekao svjetsku slavu i poštovanje. Protivnik je to koji u Maksimiru može pasti, no samo uz golemi angažman Dinamovaca i, naravno, uvijek potrebnu dozu sreće...

U podacima vezanih uz Anderlecht u "statistics handbook" materijalu koji smo dobili u Dinamu stoje zaštrašujuće brojke: 29 domaćih prvenstava, devet nacionalnih kupova, dva Kupa Kupova, jedan Uefa kup te dva europska Superkupa. Sve to dovoljno govori kakva veličina gostuje u četvrtak u Maksimiru, no koliko je toga sjaja ostalo danas; odnosno, koliko je dobar Anderlecht?

Prilično teško pitanje. Često se mjerodavnom uzima vrijednost momčadi prema stranici Transfermarkt.de koja kaže kako igrači Anderlechta vrijede oko 73 milijuna eura ili duplo više od igrača Dinama. Najviše vrijedi Argentinac Lucas Biglia, defenzivni vezni igrač koji je bio velika nada kada je 2005. s U-20 Argentinom osvojio naslov svjetskih prvaka, no igrač koji se nije razvio planiranim putem te je tako završio u Anderlechtu za tri milijuna eura; sada je procijenjen na osam i pol.

Osim glavne "radilice" u sredini terena, Anderlecht je posebno opasan na lijevom krilu gdje igra Mbark Boussoufa; marokanski reprezentativac koji posjeduje i nizozemsku putovnicu. Ovisno o taktičkoj formaciji, Marokanac zna igrati i iza dva napadača, no češće se u zadnju fazu napadu uključuje s krilne pozicije. Najveća opasnost za Butinu bit će mladi argentinski napadač Matías Ezequiel Suárez. 21-godišnji se napadač nije naigrao u svojoj prvoj sezoni u Belgiji, no zato je ove godine već zabio dva gola u europskim natjecanjima kao i dva u domaćem prvenstvu. "Visok" je 176 centimetara i kao takav vrlo brz i neugodan, a u paru sa 192 centimetra visokim De Sutterom - bit će posla za braniče Dinama.

U obrani je glavni igrač Jelle van Damme, neki ga vjerojatno znaju iz Ajaxa, a neki iz Werdera, no niti u jednom klubu gdje u karijeri bio - nije se naigrao pa se tako odlučio vratiti u rodnu zemlju. Iako ima tek 25 godina, sigurno je kako posjeduje golemo iskustvo jer je osim u belgijskoj, nizozemskoj i njemačkoj ligi igrao i za Southampton.

Svakako dobra vijest za Dinamo jest što je Anderlecht u vrlo kratkom periodu ostao bez dva vrlo bitna igrača: Jana Polaka i Marcina Wasilewskog. Češki reprezentativni veznjak teško se ozlijedio i neće ga biti šest mjeseci pa će tako njegovo mjesto u sredini terena preuzeti mladi Sare, 19-godišnji igrač iz Obale Bjelokosti koji je sa 14 godina došao u belgijski klub.

Lom noge Wasilewskog je udaljio s travnjaka do kraja sezone i to je još veći udarac za trenera Ariela Jacobsa jer zamjenu za beka - nema. Protiv Dinama tu će poziciju igrati Guillaume Gillet, no s obzirom da mu ta pozicija nikako ne leži i dugo je nije igrao, svakako je moguće kako će baš preko te desne strane obrane Anderlechta Dinamo pokušati biti opasan.

U svakom slučaju, brojni trofeji kroz povijest ovog kluba djeluju zaštrašujuće i dobar početak u sezonu uz pobjeda od 8:1 u dvije utakmice protiv turskog doprvaka Sivasspora, koliko god Turci loše krenuli u novu sezonu, itekako su veliko upozorenju Dinamu; unatoč ozljedama dva bitna igrača, no kao što je Milan Badelj u najavi utakmice rekao: "Klubove kao Hearts, Anderlecht i slične u Maksimiru možemo dobiti" i točno tako i je.

"Samo" treba to ostvariti i na terenu. Dinamo pametnom i smirenom igrom uz kontrolu lopte i tempa te bez nepotrebnih pogrešaka može doći do tri vrijedna boda koja bi Modrima značila puno komforniju situaciju u nastavku natjecanja i bila bi korak ka prolasku u sljedeću fazu natjecanja.

Anderlecht je kod kuće veći favorit protiv Dinama nego što je to u obrnutom slučaju i u to nema neke dvojbe, no Dinamo uz publiku, potpuni i koncentrirani angažman te malo sreće - može do pobjede.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!