Košarka

Vratiti Francuzima

Branimir Korać • nedjelja, 20.09.2009.
Vratiti Francuzima
Foto: EPA

Posljednji dan na Europskom košarkaškom prvenstvu donosi nam dvoboje za plasman koji će dati konačan redoslijed reprezentacija. Hrvatska će igrati već u podne protiv Francuske za peto mjesto dok navečer u velikom finalu igraju Španjolska i Srbija...

Osam najboljih reprezentacija Europe danas će ubilježiti svoje posljednje ovogodišnje nastupe. Na Eurobasketu u Poljskoj odigrat će se utakmice za konačni plasman čime ćemo dobiti i novog prvaka Europe nakon što je branitelj naslova Rusija završio u borbi za sedmo mjesto.

Hrvatska će igrati za peto mjesto protiv Francuske. Francuzi su nam ostali dužni iz drugog kruga kada su nas svladali u susretu drugog kola. Tada smo odigrali izvrsno prvo poluvrijeme, briljirao je Marko Popović i za pobjedu u ovom susretu trebat će takvu igru produžiti na više od 20 minuta.

Francuzi ne ulaze nemotivirani, bez obzira što su osigurali Svjetsko prvenstvo, žele se od reprezentacije privremeno oprostiti pobjedom. Jako su nam dobro poznati, ne treba ih podcijeniti niti kada su u velikom zaostatku, a to smo dobro vidjeli u susretu u skupini, no i u jučerašnjem susretu s Turcima.

Mi također imamo velik motiv. Ukoliko svladamo Francuze, uzet ćemo peto mjesto što bi bio najbolji plasman hrvatske košarkaške reprezentacije još tamo od 1995. godine kada smo u Ateni uzeli brončanu medalju. Nakon toga nizala su se samo razočaranja i pobjeda za peto mjesto je vrlo poželjna.

Naš dvoboj s Francuzima, kao i onaj Turaka i Rusa za sedmu poziciju, neće izazvati neku posebnu pozornost van država sudionica tih dvoboja. Pretpostavka je i kako će biti igrani u otužnoj atmosferi u polupraznoj dvorani, no posao se mora dovršiti.

Zasigurno nas drugačija atmosfera očekuje već u susretu za treće mjesto u kojem će igrati Grci i Slovenci. Bez obzira na polufinalna razočaranja, obje reprezentacije će itekako gristi jer medalja je vrijedna, nebitno kojeg sjaja. Grci ulaze u ovaj susret s prednosti obzirom da su imali nešto manje "zahtjevan" u rezultatskom smislu dvoboj sa Španjolcima. Slovenija dolazi nakon dva dvoboja u dva dana u kojima su do posljednjih trenutaka morali dati baš sve od sebe i uz to uz maksimalnu potrošnju glavnih igrača. Ne zaboravite - Dragič i Smodiš neće igrati.

U 21:15 slijedi vrhunac ovog Eurobasketa - finalni dvoboj. I oni najhrabriji navijači Srbije nisu se usudili prognozirati kako će ući u finale, pa čak niti nakon pobjede na startu protiv Španjolske. Španjolci su u finalu bili zicer kod većine obožavatelja košarke.

Bit će to sjajan dvoboj, Srbija je u skupini već svladala Španjolsku i to je Španjolcima motiv više. Veliki motiv im je i taj naslov koji im nedostaje u bogatoj povijesti, a treba priznati kako u finale ulaze kao prilični favoriti obzirom na formu, ali i na potrošnju energije.

Ostaje za vidjeti može li Srbija kreirati još jednu senzaciju i mogu li ovi mladići napraviti čudo i uzeti naslov prvaka. Saznat ćemo danas oko 23 sata, sigurno je kako za Španjolce ovo neće biti šetnja kao s Francuzima i Grcima.

Nedjelja, posljednji dan

Za sedmo mjesto:
Turska - Rusija 14:15

Za peto mjesto:
Hrvatska - Francuska 12:00

Za treće mjesto:
Slovenija - Grčka 18:30

Finale:
Španjolska - Srbija 21:15.

Eurobasket, završnica

za 7. mjesto

Rusija89:66Turska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!