Ostali sportovi

Odbrojavaju se sati do ponedjeljka

Mario Majdić Natrlin • srijeda, 30.09.2009.
Odbrojavaju se sati do ponedjeljka
Foto: EPA

Stigao je četvrti tjedan NFL sezone, tjedan koji se s nestrpljenjem očekivao jer će ovog ponedjeljka dodavač Vikingsa, Brett Favre, zaigrati protiv momčadi Green Bay Packersa, gdje je proveo 16 sezona i postao zaštitno lice organizacije. Sada igra za njihove rivale, a napetost se reže nožem...

Čemu tolika frka?

Sve oči javnosti, kako sportske tako i šire, uperene su ovaj tjedan u Minneapolis jer je ova utakmica puno više od sportskog događaja. 39-godišnji dodavač, Brett Favre, je ikona najpopularnijeg sporta u SAD-u, a zadnjih godina se dizalo mnogo buke oko njegovog odlaska u mirovinu i vraćanja iz iste. Neki ga još uvijek vole, drugi ga ne mogu podnijeti, ali svi će ga gledati u ponedjeljak navečer.

Vezane vijesti

"Nemam pojma o čemu pričate. Ovo je za mene tek regularna utakmica", ozbiljno je novinarima dobacio branič Vikingsa, Ben Leber, ali i veoma brzo dodao: "Ovo je vjerojatno najiščekivanija utakmica regularne sezone u kojoj sam sudjelovao".

Ali i puno više od toga. Nekada se Favrea i Packerse nije ni moglo zamisliti nego kao jedno tijelo, a zatim je uslijedila mirovina pa predomišljanje pa svađa s čelnicima Packersa pa odlazak u New York Jetse jer bi odlazak u Vikingse bio blasfemija, pa nova mirovina, pa novo predomišljanje i onda napokon potpisivanje ugovora s dojučerašnjim žestokim rivalima.

Ukoliko vam treba usporedba, slobodno se poslužite Hajdukom i Dinamom, ali ponudit će vam je i branič Packersa, Nick Barnett: "Minnesota je našim navijačima, uz Chicago, najveći rival. Teško se tome prilagoditi. Ne možete ih kriviti. Bili su zaljubljeni u Bretta Favrea, a on ih je napucao i otišao nekoj drugoj curi. Slomljena su im srca."

I gnjevni su! Paljenje dresova i suvenira s njegovim imenom, pa izrada dresova Favrea u uniformi Vikingsa s brojem četiri i imenom "Juda", ono je što se može očekivati kada se jedna od najžešćih navijačkih skupina naljuti. Teorije zavjere kako je odlazak u Jetse samo bio neizravan način dolaska do Vikingsa, kako se Favre želi osvetiti vodstvu Packersa, nezaobilazan su dio razgovora.

Prije ponedjeljka dolazi četvrtak

Jedini s "hladnim glavama" u ovoj priči su naravno treneri obje momčadi. Pa je tako head coach Vikingsa Brad Childress hladnokrvno rekao kako "ovdje neće biti ludnica i mjesto neće vibrirati" te kako će se "rivalstvo samo od sebe riješiti". Svjestan je ipak psihološkog značenja utakmice pa naglašava kako zna da njegovi igrači ne žive u vakuumu i da će s njima porazgovarati o pojačanom interesu medija.

Dosadašnji trener Favrea, Mike McCarthy, priznao je kako želi pobijediti u ponedjeljak: "Nema sumnje. Želimo pobijediti Vikingse, sve Vikingse, uključujući i Bretta Favrea", komentirao je dodavši kako je u ovom poslu već dovoljno dugo pa ga ne čudi ni to što mu je bivši QB u uniformi velikih rivala.

Čast pripala ESPN-u

Kao šlag na tortu spektaklu, poslužila je i činjenica da će se isti odigrati u ponedjeljak navečer, u sklopu Monday Night Footballa za koji je od 2006. zadužena televizijska kuća ESPN. MNF je dugogodišnja tradicija američkog sporta i televizije i već je desetljećima institucija sama za sebe.

Otkako je s ABC-a preselio na ESPN, najgledanija utakmica MNF-a bio je prošlogodišnji dvoboj Dallasa i Philadelphije. Očekuje se da će ova utakmica nadići te brojke i konkurirati za najgledaniju MNF utakmicu svih vremena, onu iz 1985. između Miamija i do tada neporaženih Chicago Bearsa.

Favre će se medijima obratiti u četvrtak kada će zasigurno lavina pitanja biti upućena dodavaču koji protiv svoje nove momčadi ima omjer 17-14, a u osam od tih utakmica je u zadnjoj četvrtini preokrenuo vodstvo Vikingsa i donio Packersima pobjedu ili produžetke. S nestrpljenjem se očekuje svaka riječ protagonista.

Vikingsi su neporaženi u dosadašnjem dijelu sezone (3-0), a Favre je baš prošli tjedan dokazao da može pomoći svojoj momčadi, bacivši pobjedničko TD dodavanje, dvije sekunde do kraja protiv 49ersa. U Green Bayju ga je zamijenio Aaron Rodgers, koji je par godina proveo kao njegova zamjena i učeći od njega. Rodgers je ubrzo stekao potporu navijača koji sada žele pokazati da imaju boljeg dodavača.

Favre = novac

Pojedinačne karte za ovu utakmicu postale su suho zlato trenucima nakon što je Favre potpisao za Vikingse, 10.000 karata je prodano u roku od 24 sata (3.000 sezonskih). Igrači Minnesote mogu podijeliti po šest karata, a to se čini kao nemoguća misija.

Ali, nije 5. listopada kraj priče. Radi se o divizijskim rivalima, koje čeka uzvrat 1. studenog u Green Bayu, na Lambeau Fieldu koji je toliko godina svjedočio majstorijama Bretta Favrea:

"Kada sam došao na posao u utorak ujutro, prodavao sam karte za utakmicu od 1. studenog za 170 dolara", prisjetio se dana kada je Favre potpisao za Vikingse stanoviti Fred Benz, prodavač karata. "Na kraju dana, cijena karte je iznosila 325 dolara."

Cijena karata je i dalje rasla, najskuplja tih dana je glasila na 1.148 dolara (isključivši dakako VIP ulaznice), cijene su porasle, a sigurno će i dalje rasti do kraja listopada. Favre nije utjecao samo na tu utakmicu, već i na kompletnu seriju ulaznica za utakmice Minnesota Vikingsa. Ne usuđujemo se ni ulaziti u mračne koridore sponzorskih ugovora i TV prava.

Šef NFL-a, Roger Goodell, se sigurno smješka u privatnosti svog doma, razmišljajući kako je ovo potez a la deus ex machina u godini svjetske gospodarske krize, kada veliki broj momčadi muku muči s prodajom ulaznica. Božja providnost? Zaista? Ma ne, nećemo valjda opet načeti gore spomenutu teoriju zavjere?

Ne daj Bože da se Favre, koji 10. listopada navršava 40 godina, ozlijedi!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!