Košarka

Cedevita ispustila savršen hrvatski start

Borna Rupnik • ponedjeljak, 12.10.2009.
Cedevita ispustila savršen hrvatski start
Foto: Kristijan Komarica

Malo je nedostajalo da sva četiri hrvatska predstavnika u regionalnom natjecanju startaju pobjedom. Nije se uklopila tek Cedevita, iako je u Domžalama imala čak 20 koševa viška. Najveće iznenađenje prvog kola priredio je novajlija u ligi, Radnički...

Počela je i nova sezona NLB lige. Aktualni prvaci, beogradski Partizan, zbog kasnog su povratka sa sjevernoameričke turneje zatražili odgodu svoje utakmice prvog kola protiv FMP-a, tako da je odrađeno nepotpuno prvo kolo.

Hrvatske su momčadi zamalo polučile maksimalan uspjeh. Cibona je mirno izgradila prednost nad Širokim i očuvala je do kraja susreta, predstavivši pritom i mlade snage poput Bogdanovića, Zubčića i Radoševića. Hrvatski "štih" bosanskohercegovačkog predstavnika jednostavno nije imao pravi odgovor na igru Perasovićeve momčadi. Kandidaturu za prvu zvijezdu momčadi istaknuo je Antonio Graves.

Zadar se svojim navijačima predstavio u vrlo dobrom svjetlu. Protivnik je bio vrlo respektabilan: Union Olimpija s jednim Sanijem Bečirovičem u sastavu. Međutim, momčad Zmage Sagadina iskoristila je sve nepovezanosti ljubljanske ekipe i na krilima raspoloženog playmakera Roka Stipčevića stigla do sigurnih bodova. Pritom se pokazalo da bi novi Amerikanci Downs i Plaisted mogli vrlo dobro zamijeniti Johnsona i Gečevskog.

Zagreb je svoj dio posla odradio već u petak u Sarajevu. Tvrdu su utakmicu prelomili sjajnom trećom četvrtinom, kada je proradila zagrebačka obrana. Mravi su tada pobjegli na +12, a treba spomenuti i da su svih 40 minuta odigrali bez svog najzvučnijeg pojačanja, Nikše Prkačina. Pobjeda nad Bosnom najbolji je poticaj da u Trnskom nastave nadograđivati svoj rad pozitivnim rezultatima.

Cedevita je bila na pragu premijernog slavlja u debitantskom susretu, no u drugom su poluvremenu prokockali veliku prednost stečenu neočekivano izvrsnim postotkom ubačaja za tri poena. Očito će Slobodan Subotić morati još poraditi na konstantnosti izvedbe jer nema sumnje da kvalitetu - ima. To su u Domžalama prije svega pokazali Jermaine Anderson i Damjan Rudež.

U Podgorici se povremeno igralo na serije te su se Budućnost i Crvena zvezda smjenjivali u vodstvu, no crnogorska je obrana naposljetku slomila otpor Beograđana i omogućila ključno odvajanje u posljednjoj četvrtini. Crvena zvezda još je uvijek konsolidira nakon burnog ljeta, a već su u prvih 40 minuta dokazali da usprkos svim problemima nikome neće biti lak zalogaj, isto kao što će i Budućnost na svom parketu uglavnom biti favorit.

Za iznenađenje kola pobrinuo se Radnički iz Kragujevca. Za razliku od Cedevite, oni su svoju priliku u Vršcu protiv kvalitetnog Hemofarma pretvorili u bodove i najavili da ne žele samo prolaznu ulogu. Koliko će Hemofarm uzdrmati ovaj poraz, ostaje za vidjeti, no ekipa s Mačvanom, Marjanovićem i Markovićem sigurno ima potencijala za brz oporavak.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!