Košarka

Krenuli Hrvati diljem Europe

Branimir Korać • utorak, 13.10.2009.
Krenuli Hrvati diljem Europe
Foto: Bruno Blumenschein

Polako započinju prvenstva diljem Europe pa je tako već proteklog vikenda velik broj naših igrača bio u akciji. Već se pisalo o sjajnoj igri Stanka Baraća u dresu Caje, a odličan je bio i Nenad Delić u Švicarskoj...

AUSTRIJA

Marko Morić (Klosterneuburg): Drugo kolo austrijskog prvenstva donijelo je prvu pobjedu za momčad Klosterneuburga. Na svom parketu ugostili su Gussing i slavili 81:76, a Marko Morić dobio je 24 minute i imao velikih problema sa slobodnim bacanjima. Morić je ubacio sedam poena uz šut za dva 3/6 te za jedan slabih 1/6, a tome je dodao četiri skoka i dvije asistencije.

Milan Stegnjaić (Oberwart): St. Pölten je u svojoj dvorani ugostio Oberwart i upisao tijesnu pobjedu 68:66. U zanimljivom susretu u petorci Oberwarta našlo se mjesta i za Milana Stegnjaića koji je odigrao 21 minutu i za to vrijeme ubacio četiri poena (1/2 za tri, 1/2 slobodna) uz četiri ukradene lopte i tri skoka.

Jure Lozančić (Vienna): Novo ime u austrijskoj košarci je Jure Lozančić koji je preselio u momčad Vienne. U drugom kolu Vienna je ugostila Arkadiju i upisala poraz 77:62, a naš internacionalac bio je među najboljim pojedincima kod poraženih. Igrao je 24 minute i ubacio deset poena (5/11 za dva, 0/2 za tri, 0/4 slobodna) uz šest skokova i četiri ukradene lopte.

BELGIJA

Jure Lalić (Charleroi): U drugom kolu belgijskog prvenstva Gent je iznenadio branitelja naslov momčad Charleroija i svladao ga 80:73. Na klupi gostiju nema više Dražena Anzulovića, no tu je Jure Lalić koji se nije proslavio u ovom susretu. Igrao je 11 minuta i ostao bez ijednog poena uz šut iz igre 0/2 te s linije slobodnih bacanja također 0/2. U statističkim kategorijama ostaju mu upisana još dva skoka.

Andrija Stipanović (Liege): Dario Gjergja upisao je s Liegeom prvu ovosezonsku prvenstvenu pobjedu. U drugom kolu ugostili su momčad Antwerpa i slavili 80:63, a u petorci domaćina bio je i dojučerašnji igrač Splita Andrija Stipanović. Stipanović je za 20 minuta ubacio dva poena (1/2 za dva, 0/2 slobodna), uhvatio tri skoka, ukrao dvije lopte i napravio pet osobnih.

Ivan Papac (Liege): Za razliku od Stipanovića, malu minutažu imao je Ivan Papac. Odigrao je tek minutu i za to vrijeme šutnuo jednu tricu koju je i pogodio.

FRANCUSKA

Hrvoje Perinčić (Hyeres Toulon): Hyeres Toulon odigrao je dobru utakmicu na gostovanju kod Choleta, ali je ostao četiri poena kratak. Domaćin je slavio 82:78, a Hrvoje Perinčić dobio je 13 minuta i ubacio dva poena (1/1 za dva, 0/1 za tri) i tome dodao dva skoka.

Slaven Rimac (Pau Orthez): U drugoj francuskoj ligi Pau Orthez gostovao je kod Bresta i upisao tijesan poraz 73:71. U prvom porazu Paua ove sezone dobru utakmicu odigrao je Slaven Rimac koji je igrao 25 minuta i ubacio 15 poena (3/6 za dva, 2/5 za tri, 3/4 slobodna).

ITALIJA

Sandro Nicević (Benetton): Benetton je nakon ispadanja u kvalifikacijama za Euroligu u talijanskom prvenstvu bio puno uspješniji. U gostima je svladao Cantu 72:68, a Sandro Nicević je za 19 minuta ubacio četiri poena (2/5 za dva) uz tri asistencije i dva skoka.

POLJSKA

Igor Miličić (AZS Koszalin): Dobar ulazak u novu sezonu ubilježio je Koszalin koji je u prvom kolu poljskog prvenstva ugostio momčad Polonije i upisao pobjedu 92:78. U domaćem sastavu Igor Miličić igrao je 12 minuta i ubacio sedam poena (1/2 za dva, 1/1 za tri, 2/3 slobodna).

SLOVAČKA

Ivan Škara (Banska Bystrica): U petom kolu slovačkog prvenstva Banska Bystrica razočarala je na svom parketu porazom od Žiline 71:65. U sastavu poraženih loš dan imao je Ivan Škara koji je igrao 31 minutu i upisao šest poena uz loš šut 2/8 za dva, 0/4 za tri, 2/2 slobodna. Za razliku od šuterski, bio je raspoložen skakački i upisao je sedam skokova.

Dominik Štefanac (Inter Bratislava): Pezinok je u gostima nadigrao neuvjerljivi bratislavski Inter sa 65:58. Inter se ovim porazom dodatno približio dnu ljestvice dok je Pezinok ostao na vrhu. Dominik Štefanac u sastavu poraženih igrao je 30 minuta i skupio sedam poena (3/5 za dva, 1/4 slobodna) uz pet skokova.

Ivan Šimunić (Prievidza): U derbiju kola Nitra je u gostima svladala Prievidzu. U zanimljivom susretu gosti su slavili 72:67, a u domaćem sastavu Ivan Šimunić igrao je 30 minuta i ubacio devet poena (4/9 za dva, 0/1 za tri, 1/2 slobodna) uz osam skokova i dvije asistencije.

SLOVENIJA

Davor Marcelić (Krka): Na startu slovenskog prvenstva Krka je očekivano svladala Elektru sa 67:59. Domaćin je uhvatio čak 21 napadački skok i u tome leži ključ pobjede u kojoj je Davor Marcelić za 30 minuta ubacio osam poena (3/5 za dva, 0/3 za tri, 2/4 slobodna) uz šest skokova.

Vjeran Soldo (Zasavje): Vrlo dobar ulazak u sezonu bilježi Zasavje. Na startu sezone svladali su Luku Koper 91:88 iako su u posljednju dionicu ušli s velikim zaostatkom. Vjeran Soldo kod pobjednika igrao je devet minuta i ubacio pet poena (2/3 za dva, 1/2 slobodna).

Vladimir Anzulović (Zasavje) : Veliki doprinos pobjedi Zasavja dao je Vladimir Anzulović. On je ušao na teren s klupe i za 26 minuta bio među najistaknutijim pojedincima susreta s 14 poena (4/6 za dva, 1/4 za tri, 3/4 slobodna), šest asistencija i dva skoka.

Vlado Pašalić (Zasavje): Poput Anzulovića, s klupe je ušao i Vlado Pašalić koji je igrao 17 minuta i ubacio devet poena (4/8 za dva, 1/2 slobodna) i netipično ostao bez ijednog uhvaćenog skoka.

Mario Dundović (Helios): Helios je na startu slovenskog prvenstva lako svladao Zlatorog s 89:70. Najzaslužniji za pobjedu je naš Mario Dundović koji je odlično iskoristio minutažu, igrao je 23 minute i ubacio 20 poena (6/8 za dva, 2/5 za tri, 2/3 slobodna) uz šest skokova i dvije asistencije. Tri dana ranije Helios je gostovao kod Šentjura i također slavio i to 85:70. Dundović je u tom susretu igrao 21 minutu i ubacio sedam poena (2/2 za dva, 1/4 za tri) uz četiri skoka.

Dražen Bubnić (Zlatorog): Dok je na jednoj strani briljirao Mario Dundović, na drugoj je sjajno igrao Dražen Bubnić. Bubnić također nije imao ogromnu minutažu, ali iskoristio ju je maksimalno. Za 20 minuta ubacio je isto toliko poena (8/13 za dva, 4/6 slobodna) uz dva uhvaćena skoka.

ŠPANJOLSKA

Stanko Barać (Caja Laboral): Caja je uvjerljivo krenula u novu sezonu, a ceh je platila Murcia. U gostima je momčad iz Vitorije slavila 88:66 uz sjajnu igru Stanka Baraća koji je eksplodirao u drugom poluvremenu i za 17 minuta ubacio 20 poena (7/9 za dva, 6/6 slobodna) uz šest skokova, tri blokade i dvije asistencije.

Damir Markota (Bizkaia Basket): Startnu pobjedu upisao je i Bilbao koji je u prvom kolu igrao protiv Granade i slavio 74:63. Damir Markota krenuo je u petorci i skupio 27 minuta te za to vrijeme ubacio sedam poena (1/1 za dva, 1/4 za tri, 2/4 slobodna) uz pet skokova.

Marko Banić (Bizkaia Basket): Za razliku od Markote, Banić nije zaigrao u petorci već je stupio na parket kasnije. Igrao je 14 minuta i ubacio šest poena (3/3 za dva) uz tri skoka.

Mario Stojić (Lucentum Alicante): Tijesno je do pobjede došao Alicante koji je sezonu otvorio u susretu s Valladolidom. Lucentum je slavio uz dosta problema 80:78, a dobru utakmicu odradio je Mario Stojić koji je za 17 minuta ubacio 12 poena (3/5 za dva, 1/3 za tri, 3/3 slobodna) uz četiri skoka, dvije ukradene lopte i dvije blokade.

Drago Pašalić (Xacobeo): Xacobeo je na startu prvenstva imao nesreću da mora igrati protiv Barcelone. Gosti su bili prejaki i lako su slavili 80:63, a Drago Pašalić u sastavu poraženih ubacio je za deset minuta dva poena (1/2 za dva).

ŠVEDSKA

Dražen Klarić (Orebro): Nakon dugog igranja u Slovačkoj, Dražen Klarić preselio je u Švedsku. Novi klub mu je Orebro s kojim je odradio već šest utakmica i nalazi se na vrhu ljestvice. U posljednjem kolu svladali su Sodertalje 75:64, a Klarić je za 32 minute ubacio 18 poena (5/11 za dva, 2/2 za tri, 2/2 slobodna) uz devet skokova i dvije asistencije.

ŠVICARSKA

Nenad Delić (Starwings Basel): Nenad Delić prošle sezone igrao je sjajno u Svjetlosti i kada se očekivao jači transfer, otišao je u Švicarskoj. Za Švicarce je prejak i to je pokazao u prva tri kola. Međutim ne može baš sam, a to se vidjelo i u trećem kolu gdje su upisali poraz kod Massagna 82:76. Delić je igrao 35 minuta i ubacio 27 poena (9/12 za dva, 2/6 za tri, 3/5 slobodna) uz tri skoka, tri asistencije i dvije ukradene lopte.

UKRAJINA

Bruno Šundov (Doneck): Ukrajinci su stigli već do trećeg kola, a Doneck nastavlja s odličnim igrama. U trećem kolu svladali su Hoverlu 90:57, a Bruno Šundov igrao je 18 minuta i ubacio pet poena (1/1 za dva, 1/4 za tri) uz devet skokova i dvije asistencije.

Jurica Žuža (Kryvbasket): Visoku pobjedu ostvario je i Kryvbasket koji je ugostio Pulsar i slavio 89:63. Jurica Žuža u pobjedničkom sastavu igrao je 22 minute i ubacio 13 poena (4/7 za dva, 5/5 slobodna) i ukrao dvije lopte.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!