Košarka

Cibona maksimalna, Zadar prati

Ivor Krapac • ponedjeljak, 19.10.2009.
Cibona maksimalna, Zadar prati
Foto: FaH

Vodeće hrvatske momčadi nalaze se na vrhu ljestvice nakon prva tri kola NLB lige. Dok je Cibona i dalje stopostotna, u trećem kolu uz uvjerljivu pobjedu nad FMP-om, Zadar se oporavio od poraza od Radničkog slavivši u hrvatskom dvoboju s Cedevitom. Kao i Zadrani, na 2-1 je i Zagreb, koji je kod Crvene zvezde bez jačeg otpora pretrpio prvi poraz...

Cibona će prvu ovosezonsku euroligašku utakmicu, u srijedu protiv Montepaschija, dočekati bez pogrešnog koraka nakon prva tri kola NLB lige. Iako je nakon gostujuće pobjede nad Partizanom upozorio na oscilacije koje bi se mogle dogoditi i opasnost koju nosi domaći ogled s FMP-om, Velimir Perasović u subotu popodne nije morao previše drhtati na klupi. Njegova momčad odigrala je sjajnu obranu, a u napadu napravila dovoljno da gosti iz beogradskog predgrađa ne budu veća prijetnja i da se iz Zagreba vrate kući sa 16 poena zaostatka (75:59).

Cibosi su u dosadašnja tri službena nastupa u sezoni pokazali puno pozitivnog, a kao i nekoliko dana ranije protiv Partizana, i protiv FMP-a je u napadu glavni bio Marko Tomas na kojem se sve manje osjeća stanka zbog ozljede i propuštanje gotovo kompletnih priprema. Dakako, s vremenom bi trebalo biti još bolje, a slično vrijedi i za ostatak momčadi. Dječje bolesti uigravanja novog sastava, kakvih je bilo na početku prošle sezone, zasad se ne osjećaju, s čime Perasović može biti najviše zadovoljan.

Zadar u subotu pred svojim navijačima nije bio toliko uvjerljiv kao Cibona, no bilo je i za očekivati da bi Cedevita mogla biti tvrd orah. Momčad Slobodana Subotića doputovala je u dobrom raspoloženju nakon pobjede nad Hemofarmom u drugom kolu, prve klupske u ovom natjecanju, a vjerojatno im je pomoglo i što je većina pritiska bila na strani suparnika, Zadar kod kuće uvijek nosi teret favorita.

Iako su otvorili sjajno, s 15 poena prednosti u ranoj fazi utakmice, Zadrani su se u nastavku jako namučili, a 44 sekunde do kraja čak i gubili s poenom zaostatka. No, čim je voda došla do grla, momčad Zmage Sagadina ipak je pronašla put i uz preokret stigla do četiri poena plusa (89:85). Petorica dvoznamekastih strijelaca (Ružić, Stipčević, Downs, Rančić, Boisa) tako su odnijela prevagu nad raspoloženim Cedevitinim dvojcem Žižić (25) - Mobley (21).

Zagreb u Beogradu nije bio ni blizu željenom iznenađenju protiv Crvene zvezde. S 2-0 u rukama nakon dva kola, Mravi su u Pioniru dosta rasterećeno mogli loviti puni plijen, no s obzirom na završnih 89:66 za Beograđane, očito su bili i preopušteni. Teško je drugačije objasniti da momčad s toliko iskusnih igrača padne tako lako, uz odlazak u pogrešnom smjeru već početkom utakmice.

U idućem kolu Zadar će već u petak tražiti gostujuću pobjedu u Širokom Brijegu, dok su Cibona, Zagreb i Cedevita na redu dan kasnije. Cibosi će pokušati doći do 4-0 u Draženovom domu protiv Heliosa, Cedevita dočekuje Bosnu, a Zagreb je ponovno u Srbiji, ovog puta u beogradskom predgrađu, kod FMP-a.

Široki će dočekati Zadrane kao posljednjeplasirana momčad lige, bez pobjede u prva tri kola. U nedjelju su bili u gostima kod ranjenog Hemofarma, koji ih je dočekao nakon dva neočekivana startna poraza (Radnički, Cedevita) - i iskalio se slavivši s 83:69. Novi član hrvatske kolonije, iskusni Frano Čolak, predstavio se s osam poena i šest skokova, no niti on nije pomogao protiv favoriziranih Vrščana.

Ostale utakmice kola donijele su tri prve pobjede i dva prva poraza. Partizan se upisao u Domžalama kod Heliosa, koji je bio na 2-0, Union Olimpija proslavila je svoju prvu prošavši uvijek teško gostovanje u Podgorici, dok je Bosna još u petak u Sarajevu nadjačala dotad stopostotni Radnički. Partizan, Olimpija i Bosna sada su na 1-1, svi s po utakmicom manje.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!