Nogomet

Na mladima svijet ostaje

Borna Rupnik • utorak, 20.10.2009.
Na mladima svijet ostaje
Foto: Davor Sajko

Ajaxova nogometna škola slovi za jednu od najboljih na svijetu, i to s pravom - iznjedrila je brojne sjajne nogometaše. Međutim, po trenutačnom broj vlastitih igrača u prvoj momčadi, Dinamov podmladak uopće ne zaostaje...

Susret Ajaxa i Dinama na amsterdamskoj Areni bit će ujedno i ogled nekolicine igrača koji s posebnim motivom nose dres svog kluba zato što su upravo u njima gradili svoje nogometno znanje.

Na vratima će s jedne strane stajati Filip Lončarić, a vrata Ajaxa branit će iskusniji Maarten Stekelenburg, jedan od današnjih simbola ove amsterdamske momčadi. Stekelenburg se kroz nastupe u majici Kopljanika probio i do nizozemske izabrane vrste. I pričuvni su čuvari mreža djeca Dinama i Ajaxa: Tomislav Butina i Kenneth Vermeer, s time da je potonji mladić koji tek čeka pravu priliku.

Igrači iz Dinamovog omladinskog pogona u najvećoj mjeri popunjavaju obrambene redove. Tu su kapetan Igor Bišćan, zatim novopečeni reprezentativac Dejan Lovren te perspektivni Tomislav Barbarić i dinamični Ivan Tomečak. S obzirom na dosadašnji razvoj, pred njima su upečatljive karijere.

U veznom redu sastava Krunoslava Jurčića nametnuo se Milan Badelj, vrlo vjerojatno budući vlasnik seniorskog kockastog dresa. Primjerice, njegova predstava u Temišvaru pokazala je da se na njega može ozbiljno računati, a sigurno još nije dosegnuo vrhunac svojih mogućnosti.

Mladi kandidat za plavu devetku je Andrej Kramarić, 18-godišnji dečko koji je na veliku scenu stupio ove godine i vrijedno skuplja minute i poneki pogodak. Prevelik pritisak mogao bi mu štetiti, no u njemu svakako leži kvalitetan materijal.

Amsterdamska je škola prvoj momčadi podarila trojicu obrambenih nogometaša: Gregoryja van der Wiela, Jana Vertonghena i Tobyja Alderweirelda. Zanimljivo, Vertonghen i Alderweireld su Belgijci s ukupno više od deset nastupa za nacionalnu selekciju, a isto je pošlo za rukom i Van der Wielu, koji se pod nizozemski barjak zasad odazvao pet puta.

Vezni red Ajaxa također krase tri domaća izdanka. Urby Emanuelson jedan je od najstandardnijih prvotimaca tijekom proteklih godina, Siem de Jong slavnoj se školi priključio u nešto kasnijoj dobi, a 19-godišnji Daley Blind, sin poznatog Dannyja Blinda, pod svjetla pozornice probija se od prošle sezone.

Naravno, nepobitna je činjenica da Ajax ima skupinu mlađih igrača koji su nadomak prve momčadi, no još se bore za poneku utakmicu. Jednog dana možda će se razgovarati i o igračima poput Ganca Jeffreya Sarponga, Vurnona Anite, Mitchella Donalda ili Marvina Zeegelaara.

S druge strane, Dinamo na oku drži vlastite mladiće koji svoj zanat kale u Lokomotivi. Dobrim se nastupima u 1. HNL za tu čast pokušavaju izboriti Josip Pivarić, Domagoj Antolić, Tomislav Havojić, a ne treba zaboraviti ni golmana mlade reprezentacije Ivana Kelavu.

U svakom slučaju, izjednačavati Dinamovu i Ajaxovu nogometnu školu nije uputno prije svega zbog mogućnosti ulaganja, opsega, određenih uvjeta rada te ostalih čimbenika kao što je kvaliteta same lige, no Zagrepčani itekako imaju pravo biti ponosni na plodove svog rada u Maksimiru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!