Nogomet

Luis Suarez u središtu pažnje

Borna Rupnik • srijeda, 21.10.2009.
Luis Suarez u središtu pažnje
Foto: EPA

Ajax je institucija europskog i svjetskog nogometa bez obzira u kojem sastavu istrči, no činjenica je da Dinamo s njima u posljednje vrijeme ima pozitivna iskustva. Uz maksimalan respekt prema nizozemskom predstavniku, Modri ni ovoga puta nisu bez šansi...

Samo dvije godine dana nakon što je Dinamo slavljem u Amsterdamu ispratio Ajax iz Kupa Uefe slijedi novi obračun ove dvije momčadi. Današnji sastavi imaju nekoliko dodirnih točaka s onima kojih se rado prisjećamo, a Nizozemci prije ogleda s Hrvatima najviše nade polažu u par čimbenika koji bi im mogli donijeti pobjedu.

Jedan od njih svakako je prvenstvena forma. Naime, Kopljanici za poraz ne znaju još od 16. kolovoza i derbija s PSV-om u Eindhovenu, koji su izgubili rezultatom 4:3. Štoviše, na svojoj su Areni ove godine odigrali pet utakmica i primili samo jedan jedini gol. Zabili su ih ni više ni manje nego 17 i ubilježili tek jedan neriješeni ishod.

Trenutačno su treći na domaćoj ljestvici, s tri boda zaostatka za Twenteom i jednim iza PSV-a, dok u skupini A Europske lige također drže treću poziciju. U prva su dva kola upisali remije. Kod kuće su s Timisoarom odigrali 0:0, a u Bruxellesu su prokockali vodstvo 1:0 primivši gol od Anderlechta pet minuta prije isteka vremena.

Međutim, zanimljiv je podatak da su čak četiri od posljednjih pet europskih utakmica u Amsterdamu odigrali neriješeno, što za Dinamo ne bi bio loš rezultat. Simpatizeri plave boje s osmijehom na licu gledaju 4. listopada 2007. godine, kada je Dinamo u Ajaxov dom stigao s golom minusa iz Maksimira i naposljetku izborio plasman u tadašnju Ligu Uefe.

Šestorica će aktera tog susreta u crveno-bijelom dresu dobiti priliku iskupiti se za poraz. Tako će vratar Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, George Ogararu, Urby Emanuelson, Luis Suarez i Dennis Rommedahl istrčati s posebnim motivom. Na plavoj će strani terena želju za reprizom pokazivati trojica nogometaša: Mario Mandžukić, Etto i Sammir.

Dinamov strateg Krunoslav Jurčić dobro pamti i pobjedu 1:0 iz 1998. godine, kada je ušao na poluvremenu kao zamjena za Damira Krznara. Tada je igrao i sadašnji Dinamov kapetan Igor Bišćan, no on će susret propustiti zbog ozljede.

Najveća opasnost Dinamu ipak prijeti od Luisa Suareza. 22-godišnji urugvajski napadač ujedno je i kapetan momčadi, a u Ajax je stigao 2007. godine. Ove je sezone u deset kola Eredivisie postigao čak 13 pogodaka, od čega je Venlu utrpao četiri, Waalwijku tri, a PSV-u i Rodi po dva. Ne smije se smetnuti s uma ni da je nesebičan - ima i sedam asistencija. U pretkolu Europske lige četiri je puta zatresao mrežu Slovanu iz Bratislave. Aktivan je i na međunarodnom planu, zabijao je Boliviji, Čileu, Venezueli, Kolumbiji i Ekvadoru.

Obranu drže Nizozemac Van der Wiel te Belgijci Vertonghen i Alderweireld, tri proizvoda amsterdamske škole nogometa. Uigrani su i neće olako primiti gol, no nijedan nema više od 22 godine i sigurno se može zaigrati na kartu njihovog manjka iskustva, a moguće su i poneke oscilacije u igri.

Trener Martin Jol u veznom redu ima niz rješenja, a ističu se teško zamjenjivi Urby Emanuelson, vrlo dobri Damy de Zeeuw te jedan od najperspektivnijih igrača nizozemske lige, Ismail Aissati. Poticajnu konkurenciju tvore im prije svega Gabri, Kennedy Bakircioglü i Eyong Enoh, ali Jol zna iznenaditi i nekim manje očekivanim postavama.

Napadačku trojku uz Suareza uglavnom čine novopridošli Marko Pantelić i sunarodnjak mu Miralem Sulejmani, obojica vrlo ubojiti pred protivničkim vratima. Nizozemskom su stručnjaku na raspolaganju i Danac Dennis Rommedahl, strijelac prošlog pobjednosnog pogotka u Maksimiru, i Argentinac hrvatskih korijena Dario Cvitanić.

Posebna snaga Ajaxove momčadi leži u saznanju da tko god zaigra razumije Ajaxovu filozofiju i može se odlično uklopiti u timske potrebe. Međutim, daleko od toga da su nepobjedivi, pogotovo uzme li se u obzir podatak da Dinamo bolje predstave pruža na strani. Ogledni primjer te teorije iz Temišvara ne bi bilo loše opet potvrditi u Amsterdamu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!