Košarka

Boston, Cleveland ili Orlando?

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 26.10.2009.
Boston, Cleveland ili Orlando?
Foto: EPA

Tri momčadi potpuno ravnopravno ulaze u borbu za vrh Istočne konferencije NBA lige. LeBronovi i Shaqovi Cavaliersi, Garnettovi i Pierceovi Celticsi, te Howardov i Carterov Magic prilično su sigurna oklada za NBA finalista s istočne obale. Vi birajte koga ćete...

ATLANTIK

BOSTON CELTICS: "Velika trojka" (Garnett, Pierce, Allen) plus Rajon Rondo postala je "velika petorka". Stigao je Rasheed Wallace i proširio lepezu kvalitete, ali i iskustva jedne od najboljih momčadi lige. Budu li svi zdravi u doigravanju, mogli bi biti najjači pretendenti za naslov, posebno iz razloga što im ne preostaje još puno zajedničkih pokušaja. Imaju i dobru klupu u Kendricku Perkinsu, Tonyju Allenu, Eddieu Houseu, Glennu Davisu, Marquisu Danielsu, Sheldenu Williamsu i sve za što se mole jest - da ih zaobiđu ozljede.

Vezane vijesti

NEW YORK KNICKS: Produžili su na još godinu dana vjernost svojih najvrjednijih igrača Davida Leea i Natea Robinsona i napravili najvažniji posao - čišćenja "salary capa" za naredno ljeto. Ovo je sezona u kojoj će trener D'Antoni tražiti više od 32 prošlogodišnje pobjede, možda i napasti posljednje mjesto koje vodi u doigravanje, ali ono pravo navijače Knicksa čeka narednog ljeta. Koga će od zvučnih slobodnih igrača primamiti u Madison Square Garden dijelom ovisi i o tome što će pokazati ovogodišnja momčad u koju bi se LeBron, Wade ili netko od velikana trebao "infiltrirati".

PHILADELPHIA 76'ERS: Izgubili su razigravača Andrea Millera i krilnog centra Reggiea Evansa, priključili šutera Jasona Kapona i neke zanimljive mlade igrače. I dalje će sve biti u rukama Andrea Igoudale, uz asistenciju Eltona Branda i Samuela Dalemberta trebali bi osigurati doigravanje. Ali ne puno više od toga.

TORONTO RAPTORS: Veliki promet su napravili ovog ljeta, otišli su Ukić, Parker, Marion, Graham, Kapono, a najveći ulov je prošlogodišnji finalist s Orlandom Hidayet Turkoglu. Chrisu Boshu su doveli prijatelja Jarretta Jacka zbog čega je Ukić morao u Milwaukee, a Bargnaniju sunarodnjaka Belinellija. Puno očekuju od novaka DeRozana, ali uz sve to bi trebali biti zadovoljni ako se uguraju u doigravanje. Za to trebaju velike brojke razigravača Josea Calderona.

NEW JERSEY NETS: U možda i posljednju sezonu pod ovim imenom ulaze s pomlađenom momčadi koja bi selidbom u Brooklyn i dolaskom nekog zvučnog "free agenta" narednog ljeta trebala "eksplodirati". Vincea Cartera su zamijenili za Courtneya Leea, Rafera Alstona i Tonyja Battiea, a šef momčadi je 26-godišnji razigravač Devin Harris. Uz njega budućnost grade na 21-godišnjem centru Brooku Lopezu i 22-godišnjem šuteru Chrisu Douglas-Robertsu koji bi mogao biti vrlo ugodno iznenađenje. Doigravanje u ovakvom sastavu ipak neće vidjeti.

CENTRAL

CHICAGO BULLS: Kad ostanete bez prvog strijelca, ne možete reći da ste dobro trgovali. No odlazak "rastrošnog" Bena Gordona za Bullse bi mogla biti i dobra stvar. Koncepcija momčadi je "ratnička", prošlogodišnji novak godine Derrick Rose već se pokazao pravim vođom, a u Luolu Dengu, Tyrusu Thomasu, Johnu Salmonsu, Joakimu Noahu, Kirku Hinrichu i Bradu Milleru imaju materijal i za korak više od prošlogodišnjeg "epskog" okršaja s Boston Celticsima u prvoj rundi doigravanja.

DETROIT PISTONS: Novi Pistonsi tek trebaju pokazati što mogu. Odrekli su se Rasheeda Wallacea, Allana Iversona i Antonija McDyessa, a stigli su mlađi Ben Gordon i Charlie Villanueva, obojica klasični napadači. Neće to više biti oni stari Pistonsi koji lome obranom, na što će se morati naviknuti i starosjedioci Richard Hamilton i Tayshuan Prince koji su godinama najviše polagali na obranu. Izrazito su "tanki" pod koševima i teško će se nositi s momčadima koje imaju dominantne centre. Mogu u doigravanje, ali teško će preko prve prepreke koja ih tamo dočeka.

CLEVELAND CAVALIERS: LeBron James je dobio Shaqa i to je bila glavna priča minulog ljeta. Međutim, puno bolje stvari Cavsi su napravili "u tišini". Doveli su sjajnog šutera Anthonyja Parkera, svestranog Jamarija Moona i korisnog, makar ozljedama sklonog Leona Powea. Proširili su fond kvalitetnih rješenja, LeBron bi trebao dobiti puno više prostora jer će se pažnja protivničkih obrana morati pridavati i Shaqu i Parkeru i Mou Williamsu. Ovo je zacijelo najbolja momčad koju su Cavsi okupili u svojoj povijesti, no to opet ne znači da će im sve to biti dovoljno za prvi naslov. Na putu im stoje i Celticsi i Magic i Lakersi - svi bolji nego prošle sezone. Može li ih LeBron "nadletjeti"?

INDIANA PACERS: Danny Granger izrasta u velikog igrača, no pitanje je hoće li s Pacersima ikad doživjeti velike, najveće stvari. Ove sezone sigurno neće. Otišli su Jack i Daniels, a stigla su dva "rudara": Dahntay Jones iz Denvera i jedan od najboljih sveučilišnih igrača zadnjih godina, Tyler Hansbrough s North Caroline. Jedna su od rijetkih NBA momčadi koja može sastaviti solidnu bijelu petorku, no teško će se nositi s najboljim momčadima. Uđu li u doigravanje, napravit će iznenađenje.

MILWAUKEE BUCKS: Za Buckse vrijedi slično što i za Pacerse, s tim što je na mjestu Grangera Michael Redd. Ovog ljeta ostali su bez trojice igrača iz prve petorke - Richarda Jeffersona, Charliea Villanueve i Ramona Sessionsa, a Reddu i Andrewu Bogutu pridodali su "internacionalni štih". Došli su Argentinac Delfino, Turčin Ilyasova, "rimski učenik" Brandon Jennings i naš Roko Ukić, koji će i ove sezone na godišnji krenuti već početkom travnja. Bucksi će, naime, tada završiti sezonu.

JUGOISTOK

ORLANDO MAGIC: Sumnjamo da je ijednom navijaču Magica teško pala "zamjena" Hidayeta Turkoglua za Vincea Cartera. U 32-godišnjem Carteru i dalje tinja "eksplozivna vatra", a u njemu su Dwight Howard i Rashard Lewis dobili pojačanje iz "prve NBA klase". A stigli su još i Brandon Bass, Matt Barnes, Ryan Anderson - sve korisni i dobri igrači "srednje NBA klase". Problemi mogu nastati ako razigravač Jameer Nelson obnovi ozljedu zbog koje je propustio veći dio prošle sezone, jer nema pravu zamjenu. No ako budu zdravi - nikoga se ne trebaju plašiti. Ni na Istoku, ni na Zapadu.

ATLANTA HAWKS: Mladi i potentni, ali uvijek im je nedostajalo "još malo". Doveli su odličnog šutera Jamala Crawforda, iskusnog Joea Smitha za poneku minutu, te mladog razigravača Jeffa Teaguea za pričuvu. U tandemu Joe Johnson - Josh Smith imaju dva potencijalna "all-star" igrača, uz iskusnog Mikea Bibbyja, krilo Marvina Williamsa i skočnog Ala Horforda kvalitetan materijal za poziciju odmah do nedodirljive trojke Boston - Cleveland - Orlando. Spremni za puno iznenađenja, ali ne i ono najveće.

WASHINGTON WIZARDS: Momčad koja bi potencijalno mogla napraviti najveći skok u odnosu na prošlu sezonu. Samo 19 pobjeda i uvjerljivo zadnje mjesto Istoka nisu posljedica loše momčadi, nego gomile ozljeda. Gilbert Arenas je valjda napokon prizdravio, Antawn Jamison i Caron Butler velika imena, a priključili su im se i ubojiti šuter Mike Miller i iznimno iskoristivi razigravač Randy Foye. Sa zadnjeg mjesta Istoka mogu uskočiti direktno u doigravanje, ali da ih nesreća baš ne želi ostaviti na miru govori podatak da će Jamison propustiti otvaranje sezone zbog ozljede ramena.

MIAMI HEAT: Bit će to klasični "one-man-show". Dwyane Wade je tamo gdje je LeBron bio minulih sezona, vodi momčad koja ga ne može pratiti i koja će pobjeđivati samo onoliko koliko Wade bude raspoložen iz večeri u večer. Jermaine O'Neal odavno je poznatiji po ozljedama nego koševima, Michael Beasley je ljeto proveo kod psihijatra, a Jamario Moon (Cleveland), Luther Head (Indiana) i Mark Blount (Minnesota) našli su nove poslodavce. Wade je i prošle sezone na svojim leđima doveo Miami do doigravanja, možda to napravi i ove sezone. Ali namučit će se kao nitko drugi u ligi.

CHARLOTTE BOBCATS: Momčad Michaela Jordana i Larryja Browna prošle je sezone bila nadomak doigravanja, a tu bi trebala biti i ove. Emeku Okafora mijenjali su za boležljivog Tysona Chandlera. Ostatak momčadi je praktično isti, uz novaka Geralda Hendersona od kojeg MJ i društvo puno očekuju. Vođa će i u novoj sezoni biti Gerald Wallace, obranu će držati Boris Diaw i Raja Bell, Raymond Felton će se boriti za novi ugovor, a pomoći s klupe mogu Radmanović i Mohammed. Prvi ulazak u doigravanje u klupskoj povijesti bio bi sjajan rezultat, ali za to trebaju zdravog Chandlera, puno sreće i još neku dodatnu napadačku opciju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!