Automoto

Loebovo šesto savršenstvo

Martina Oštrić • subota, 07.11.2009.
Loebovo šesto savršenstvo
Foto: EPA

Premda se nakon nekoliko uvodnih vikenda nije tako činilo niz neočekivanih događaja i kratki pad forme sjajnog Sebastiena Loeba osigurao nam je još jednu i više nego zanimljivu WRC sezonu...

Sebastien Loeb s pet uvjerljivih pobjeda sjajno je krenuo u sezonu, no njegovu seriju pobjedom na Sardiniji prekida Jari-Matti Latvala nakon čega dolazi Hirvonenov niz od četiri pobjede čime Finac preuzima vodstvo u prvenstvu.

Mikko Hirvonen tako je jedini vozač koji je uspio parirati Loebu ove sezone. Rijetki su ljubitelji ovog sporta mogli predvidjeti ovakav kraj sezone, a sam Hirvonen izjavio je kako ni sam nije vjerovao da će bitka za naslov ići do samog kraja. "Znao sam da smo obojica iskusniji i spremni za borbu, ali kako je Seb dobro ušao u sezonu predao sam se već nakon Argentine", izjavio je Finac dodavši kako su ih Loebove greške ipak vratile u prvenstvo.

Nakon kontroverze u Australiji, gdje mu je oduzeta pobjeda, Loeb je na španjolski asfalt krenuo kao favorit, a osvajanje prva dva mjesta za Citroenove vozače značilo je da Francuza od najvećeg mu konkurenta dijeli samo jedan bod. Drugim riječima, Wales je donio sve ili ništa obojici vozača.

Ipak i tu je Loeb profitirao odnijevši vrlo laku pobjedu nad Hirvonenom. Nakon osvajanja šestog naslova Loeb je kazao kako je ovo bio vrlo teška sezona. "Ovo je prvi put da smo došli u zadnju trku znajući da moramo pobijediti za osvajanje naslova. Osjećaj je puno drukčiji nego kada riješite stvari tri relija prije kraja."

Sezona, a posebno njen drugi dio, tako je protekla u nadmudrivanju prvoplasiranog dvojca, no Loeb je taj koji je na kraju pokupio svu slavu. Međutim, svjetsko reli prvenstvo, vjerovali ili ne, nisu samo Sebastien Loeb i Mikko Hirvonen. Dobar dio posla za svoje su momčadi odradili i "drugi" vozači. Dani Sordo uvijek je bio potpora i pratnja Sebastienu Loebu, no iako je ostao bez ijedne pobjede u sezoni na kraju je došao do trećeg mjesta s kojim itekako može biti zadovoljan.

S druge strane, njegov konkurent za najnižu stepenicu postolja to zapravo nije ni bio. Nakon odličnog starta u prošloj sezoni od Latvale se ove godine očekivalo nešto više. Ipak, osim već spomenute pobjede u Italiji sezona mladog Finca nije bila za pamćenje, a četvrto mjesto u ovakvoj konkurenciji ne bi trebalo zadovoljiti njegove apetite. Mjesta za napredak još ima jer bi Latvala svojim znanjima mogao poremetiti planove i vodećem dvojcu, no psiha je izgleda kočnica u njegovoj vožnji te želi li sljedeće sezone nešto ozbiljnije napraviti morat će se baciti na malo intenzivniji primarno psihološki trening.

Koliko god to pomalo i čudno zvučalo, bivši svjetski prvak Petter Solberg sezonu je završio na odličnom petom mjestu. Odlično zaista i je, s obzirom na sve stvari koje su mu se ove sezone događale. Tu se prvenstveno misli na odustajanje Subarua od daljnjeg natjecanja te pokretanje vlastite momčadi. Ipak, bez potpore tvorničke momčadi Solberg će i sljedeće sezone teško napraviti nešto značajnije u Svjetskom prvenstvu.

Od ostalih vozača koji su pozitivno iznenadili ove sezone vrijedi izdvojiti Sebastiena Ogiera te Evgenija Novikova. Ogier je sezonu zaključio na osmom mjestu sa desetke odlično odvoženih brzinaca te jednim drugim mjestom čime je pokazao da potencijala za nešto veliko ipak ima. Pitanje je samo hoće li uspjeti unovčiti svoj talent. Uz njega, tu je i 18-godišnji Rus Novikov koji je, premda je sezonu završio na tek 13. mjestu, na pojedinim natjecanjima ozbiljnije skrenuo pozornost na sebe.

S druge strane, pod imena koja su nas tijekom cijele godine razočaravali spadaju Matthew Wilson, pa po malo i Henning Solberg. Stariji od braće Solberg kao da se pretplatio na to šesto mjesto s kojeg se ne miče dok Wilson mlađi, koji pod očevim protektoratom dobiva puno onoga o čemu bi ostali vozači mogli sanjati i nije pokazao poseban napredak u odnosu na prošlu sezonu. Istini za volju sa 22 godine još je mlad, no pozadinu koju ima mogao bi i morao bolje koristiti.

Pogled prema naprijed zasigurno donosi neka nova uzbuđenja. Uz sad već provjereno sportsko rivalstvo Loeba i Hirvonena još poneki vozač vrlo bi se lako mogao uključiti u borbu za najvišu stepenicu postolja, a premda, prvenstveno financijska situacija u svjetskom reli prvenstvu i nije bajna hoće li neki vozač doći do vrha ili ne ovisi prvenstveno o njemu samom. Uz nešto već najavljenih novotarija sljedeća sezona svih vozača itekako bi nas mogla iznenaditi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!