Zimski sportovi

Atmosfera je bajna, a rezultat?

Borna Rupnik • utorak, 10.11.2009.
Atmosfera je bajna, a rezultat?
Foto: Kristijan Komarica

Status novaka u EBEL ligi i nevjerojatna atmosfera u Ledenoj dvorani Doma sportova djelomično su potisnuli same Medveščakove rezultate u drugi plan. Nakon 20 odigranih kola, odnosno malo više od trećine prvenstva, Zagrepčani u borbi za doigravanje stoje vrlo dobro, ali morat će zadržati razinu postignutih rezultata žele li ostati među osam...

Odlično otvaranje sezone u austrijsko-slovensko-mađarsko-hrvatskoj ligi, tri uvodne pobjede protiv Jesenica (6:5), Linza (3:2) i Olimpije (1:0), Medveščaku su donijele sjajan ugođaj na tribinama i dodatno podgrijale zanimanje za hokej na ledu, ali su ujedno podignule ljestvicu rezultatskih očekivanja. Naime, izostanak imperativa ligaškog debitanta pretvorio se u iščekivanje plasmana u doigravanje.

Ti su dvoboji umnogome pokazali što čeka Medvjede. Dvoboj s Jesenicama probio je led i odmah ponudio atraktivan i efikasan hokej. U Linzu je iskorišten faktor iznenađenja protiv sastava koji trenutačno zauzima drugo mjesto, a kasnije se pokazalo da će za pobjedu protiv bilo kojeg austrijskog predstavnika trebati kazniti svaki propust te pružiti posebno nadahnutu igru. Susret s Olimpijom dokazao je kako će Medvjedi igrati napete i neizvjesne utakmice i protiv momčadi iz svog kvalitativnog ranga te da je teško ikoga potpuno razmontirati.

Surova realnost ubrzo je naglasila da se samo na krilima entuzijazma ne može dugo letjeti i uslijedio je niz poraza koji je Medveščak smjestio točno tamo gdje po mogućnostima i pripada: u ravnopravnu borbu s Jesenicama, Olimpijom i Albom Volan za preostala dva mjesta (prvih šest ipak je rezervirano za Austrijance) koja vode u nastavak natjecanja nakon 54 utakmice.

3:2

Zanimljiv je podatak da je zagrebačka momčad sve četiri gostujuće pobjede izborila identičnim rezultatom - 3:2. Protiv Jesenica i Graza u 60 minuta, a protiv Linza i Olimpije poslije raspucavanja. Osim toga, Graz je istim rezultatom dva puta slavio u Ledenoj dvorani, jednom nakon sat vremena igre i jednom nakon raspucavanja.

Pri tome je najveća Medveščakova boljka kratak popis igrača, među kojima ima mladića koji tek skupljaju iskustvo. Na tome Douglas Bradley marljivo radi, što potvrđuje i dolazak Brada Smytha, Jadrana Belje i Richarda Seeleya tijekom sezone. Zasad se svaka ozljeda ili suspenzija odmah osjeti na izvedbi te Enio Sacilotto ima posebno zahtjevan zadatak uigravati postojeće postave bez prava na pogrešku.

Tu se prije svega moraju eliminirati obrambeni nedostaci koji su Medvjede koštali nepotrebnih golova, a samim time i bodova. Postojeći kadar nudi neka kvalitetna rješenja, poput Robbyja Sandrocka, vlasnika sjajnog udarca, te kapetana Alana Letanga ili Andy Serticha, ali treba proliti još mnogo znoja da se defenziva može konstantno nositi s najboljim napadima lige.

Mike Ouellette, T.J. Guidarelli, Aaron Fox, Joel Prpić i John Hećimović u trenutku inspiracije mogu slomiti bilo koju obranu, posebno raduju i pojedini odlični potezi Marka Lovrenčića ili Luke Žagara, a bit će još bolje kada se ekipi ponovno priključi i ozlijeđeni Mato Mlađenović. No, svako je pojačanje dobrodošlo, a za savršeno uklapanje jednostavno treba i vremena.

U skladu s time, po uravnoteženju ljestvice postalo jasno koje su utakmice Medveščaku rezultatski najvažnije. I u njima dobro gura: od šest dosadašnjih dvoboja s neaustrijskom konkurencijom, Medvjedi su dobili četiri, sve protiv slovenskih momčadi. Stoga se određenim kiksevima mogu smatrati tek susreti s mađarskom Albom Volan, tim više što je hrvatski predstavnik u oba navrata mogao do pobjede.

Naime, u Szekesfehervaru je Sacilottov sastav prokockao vodstvo i pao u produžetku, a u Zagrebu su Mađari rano poveli i zatim odgovarali golovima na sva Medveščakova poravnanja. S tim bi bodovima Medvjedi danas bili uz bok aktualnim prvacima, ekipi KAC-a.

Neugodne su lekcije naučene na gostovanjima u Klagenfurtu (0:7), Salzburgu (3:9), Beču (1:5) i Villachu (1:5), ali ne treba očajavati, takvih dana u EBEL ligi imaju - svi. Neki više, neki manje, a iz zagrebačke je perspektive bitno samo da se ne događaju prečesto.

No, nisu ni Austrijanci nedodirljivi. Medveščak je dva puta na svom terenu svladao KAC (4:1 i 4:2), a osim spomenute pobjede u Linzu kući su se vratili podignutih ruku i iz Graza (3:2). Za plasman u doigravanje bit će nužno otrgnuti poneke bodove i favoritima jer to povremeno polazi za rukom i Olimpiji i Albi Volan, a tek Jesenice mogu početi razmišljati da ih možda ni to više neće spasiti.

Svakako je najbolja prilika za takav uspjeh svaka utakmica pred fanatičnom zagrebačkom publikom, gdje treba kapitalizirati zanos cijele dvorane. Neke će izjednačene utakmice otići na našu, neke na suparničku stranu, premda će imperativ stajati isključivo prije dolazaka Slovenaca i Mađara.

Kada se sve zbroji, Medveščak je kao najmlađi sudionik natjecanja ugodno iznenadio i pravo je osvježenje EBEL lige, na ledu i izvan njega. Gleda li se samo zacrtani cilj - "akcija doigravanje" - na pravom je putu da ispuni očekivanja, pogotovo ne bude li većih popuštanja i kriza. Zato Medvjedima i dalje treba puna podrška, a dogodi li im se ipak da pokleknu - nitko im neće zamjeriti.

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Peter Schmeichel13.11.2009. u 17:47
    Atmosfera-izvrsna. Rezultat- dobar. Hokej kao sport- napet. Utakmice-napete. Medveščak -borben. Ali. Veliki ALI. Nema domaćih igrača. Neće to dugo funkcionirat. Nažalost.
    Peter Schmeichel
  • sraka12.11.2009. u 17:34
    Ovaj rezultat Medveda je itekako vrijedan i već sad velik. Jedna Alba je prošle sezone imala puno manje pobjeda od Medveščaka. Tako da nema potrebe za omalovažavanjem ili pričanjem kako to još nije ništa jer je. Naravno da treba težiti boljem i treba težiti pobjedi u svakoj tekmi bez ozbira na... [više na forumu]
    sraka
  • Obrisan korisnik10.11.2009. u 20:47
    Ljudi moji ovo je do sad odlican uspjeh! U Zagrebu nije bilo ozbiljnog hokeja vec godinama i ovo sto se sad dogadja je super. Svaka cast Medvescaku i rezultatima koje postize. Sto ce dulje trajati ova liga igrat ce sve bolje. Ipak su tek poceli... Samo tako naprijed, ja sam uz vas na svakoj domacoj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2009. u 19:48
    Dosad ste mi bili među najboljim sajtovima,a odkad su uvedeni komentari ste bez konkurencije najbolji.Možda se i dosad moglo komentirat ali sam ja valjda prebedast pa nisam provalio gdje i kako.Što se teme tiče mislim da ipak treba medvjedima dat vremena,jer je ovo sport gdje uigranost igra važnu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2009. u 18:42
    Slažem se, ono što je do sada napravljeno je fenomenalan uspjeh, sve više od toga je bonus, a igrači i publika će ionako dati sve od sebe :)
    Obrisan korisnik