Košarka

Spektakl i povijesne utakmice

Branimir Korać • utorak, 15.12.2009.
Spektakl i povijesne utakmice
Foto: EPA

Iako se nalazimo u skupini s Amerikancima i još dvije vrlo jake reprezentacije, možemo biti zadovoljni. Hrvatska je dobila još dva protivnika koja mora pobijediti i osmina finala je svakako dostižna. Tamo - što bude...

U taboru hrvatske košarkaške reprezentacije ima dosta razloga za zadovoljstvo ždrijebom skupina na Svjetskom prvenstvu. Skupina je itekako atraktivna, ali i itekako prolazna. Igrat ćemo s Amerikancima, probati pružiti što bolji otpor i to odmah na početku SP-a. A onda će svaka biti povijesna, svaka će biti važna i presudna za prolazak u osminu finala.

Dvoboj s Amerikancima treba gledati onako kakav će vjerojatno biti. Već sada su oni najveći najavili kako će igrati na Svjetskom prvenstvu i iluzorno je očekivati da će se nešto moći u tom susretu napraviti. No treba se boriti, natjerati Amerikance na puni angažman, pružiti što jači otpor i igrati svoju utakmicu. Hrvatska će tog dana biti među najgledanijim momčadima svijeta i bit će to idealna prilika našim reprezentativcima u što boljem svjetlu se predstaviti svjetskoj javnosti.

Ova reprezentacija SAD-a je na tragu onog originalnog Dream Teama iz Barcelone, a znamo kako je značajno jača hrvatska reprezentacija prošla u tom susretu. Ne treba se opterećivati rezultatom, ne treba se uplašiti, valja iskoristiti priliku i odigrati što bolje pa što bude.

U ostalim susretima bit će već sasvim drugačija priča. Slovenci su nam stari poznanici, a imamo i "neriješenih računa" s Eurobasketa u Poljskoj. Iako je Slovenija tamo bila hit, a Hrvatska daleko od onog što smo očekivali, imali smo veliku priliku dobiti ih u četvrtfinalu i otići u borbu za medalje. Međutim, nismo i bilo bi jako dobro to ispraviti u Turskoj.

Neće tu biti nikakvih iznenađenja, obje reprezentacije se jako dobro poznaju, sparirale su i u pripremama u niz navrata. igrači igraju zajedno u klubovima, međusobno se sastaju tijekom cijele sezone i sigurno nas očekuje zanimljiv susret. Uvijek je tako bilo kada igraju Hrvatska i Slovenija, nešto više naboja, ali u konačnici zanimljiva i neizvjesna utakmica.

Brazil nije protivnik kojeg se ne može pobijediti, ali je i daleko od protivnika za kojeg možemo staviti ruku u vatru kako ćemo ga svladati. Leandro Barbosa, Anderson Varejao, Nene Hilario, Tiago Splitter, protiv takvih imena je malo koja reprezentacija favorit, a Hrvatska nije definitivno.

No s Brazilom se može igrati, nisu nepobjedivi i toliko neugodni kao primjerice jedna druga južnoamerička reprezentacija (Argentina). Odnos snaga je sličan kao i u dvoboju protiv Slovenije, kako su propozicije ždrijeba postavile Sloveniju i Brazil u skupinu iznad po nositeljskom statusu, tako su i te dvije reprezentacije lagani favoriti. Ali samo lagani, vjerujemo kako ih Hrvatska može pobijediti.

Preostale dvije reprezentacije su definitivno pobjedive. Treba biti oprezan i ući punom snagom jer da su izrazito loše, ne bi bile ovdje, ali i treba u obje utakmice upisati pobjede. Iran je nešto neugodniji, njih se sjećamo jako dobro s Olimpijskih igara u Pekingu gdje smo ih s lakoćom dobili 91:57. Imaju tog neugodnog Hameda Haddadija, ali su protivnik ispod naše klase.

Tunis je potpuna nepoznanica i ne bi trebao predstavljati veći problem. Na Prvenstvu Afrike uzeli su brončano odličje i to su do njega došli na mala vrata s tri vrlo tijesne pobjede, dva puta s poenom te jednom s dva poena razlike protiv Malija, Kameruna i Centralnoafričke Republike. Angola ih je u polufinalu svladala bez problema i Hrvatska bi to također morala napraviti u Turskoj.

Imamo razloga za zadovoljstvo jer smo mogli puno gore proći. Dobili smo skupini u kojoj četiri reprezentacije ipak odskaču i nismo baš sigurni da su u skupinama A, C i D favoriti spokojniji. Mi ipak imamo dva velika autsajdera, a oni će se morati boriti s dosta neugodnijima Angolom, Kinom ili Novim Zelandom. Još jedna dobra stvar je što utakmice u skupini igramo u Istanbul, a u Istanbulu se ujedno igraju i sve utakmice nokaut faze. Sve u svemu - nije loše. Atraktivno, a opet prolazno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.12.2009. u 21:45
    skupina odlicna!! sto je najvaznije,dobili smo SAD u skupini tako da ih izbjegavam u 1/8 finala,sto znaci sigurno ispadanje,a sve ostale moze se dobiti,tesko,ali moze se...
    Obrisan korisnik
  • jugoplastika15.12.2009. u 15:28
    savršena šansa za skupljanje iskustva. igraju sa SAD-om, sa Brazilom i Slovenijom su tu negdje, a ove ostale pojest za doručak. 1/8 finala je blizu, a mislim da bi s time mogli bit jako zadovoljni
    jugoplastika
  • Pravi Purger15.12.2009. u 14:31
    Odlična skupina,osim Slovenaca.Drago mi je da smo dobili najjače (SAD).
    Pravi Purger
  • Gomez6915.12.2009. u 14:21
    nakon, plivača, neka sada i kosarkaši ostave trag u Istambulu - u obliku medalje!
    Gomez69