Košarka

Vujčićevi Grci kvare turske planove

Borna Rupnik • srijeda, 06.01.2010.
Vujčićevi Grci kvare turske planove
Foto: EPA

Pretposljednje kolo prvog kruga Eurolige moglo bi konačno dati odgovore na neka pitanja o sudionicima drugog kruga, a zanimljivost obećavaju neizvjesne siutacije na tablicama i neki izravni obračuni za plasman...

Skupina A
Montepaschi - Fenerbahče (6. siječnja, 18:30)
Žalgiris - Cibona (7. siječnja, 18:45)
Asvel - Barcelona (7. siječnja, 20:30)

Osim Ciboninog gostovanja u Litvi, pretposljednje kolo skupine A donosi još dva potencijalno ključna dvoboja za rasplet skupine. Fenerbahče i Asvel protiv favoriziranih protivnika traže četvrtu pobjedu koja bi ih odvela na korak do plasmana među 16 najboljih. Turcima malo toga polazi za rukom u posljednje vrijeme, a Montepaschi je još uvijek u igri za osvajanje prvog mjesta. "Bit će to jako, jako težak početak nove godine za nas, protiv suparnika koji je naviknut pobjeđivati u svakoj utakmici u kojoj nastupi", kaže trener Fenerbahčea Bogdan Tanjević.

Roko Ukić, novi igrač Fenerbahčea, još nema pravo nastupa, a njegov bivši euroligaški klub, Barcelona, putuje u Francusku. Katalonci su jedina momčad bez poraza u cijelom natjecanju te je jasno što čeka Asvel, no sastav iz Villeurbannea u posljednjim je kolima čvrsto odlučio barem skupo prodati svoju kožu - a to im se ponekad višestruko isplatilo.

Skupina B
Partizan - Lietuvos Rytas (6. siječnja, 20:45)
Efes Pilsen - Olympiakos (7. siječnja, 19:15)
Unicaja - Entente Orleanaise (7. siječnja, 20:45)

Jedina ekipa skupine B koja se već pozdravila s plasmanom u sljedeći krug je francuski Entente Orleanaise, koji bi na gostovanju u Malagi ionako teško mogao tražiti nešto više od časnog poraza, tim više što se Unicaja nalazi u otvorenoj borbi s Olympiakosom za sam vrh ljestvice. Grci s našim Nikolom Vujčićem putuju na uvijek neugodan i napet put u Tursku, gdje ih čeka Efes Pilsen.

"Efes Pilsen je momčad golemog iskustva koja u Euroligi želi igrati važnu ulogu. Dat će sve od sebe da pobijede jer im je ovaj dvoboj od iznimne važnosti", rekao je grčki strateg Panagiotis Giannakis. Turci, naime, za četvrtim mjestom zaostaju jednu pobjedu. A već u srijedu navečer o jednom bi putniku u drugi krug u međusobnom okršaju mogli odlučiti Partizan i Lietuvos Rytas, pri čemu je domaći teren velika prednost za Beograđane, dok Litavci dolaze s 22 koša viška iz prve utakmice i saznanjem da pobjedom osiguravaju prolaz.

Skupina C
Caja Laboral - Maroussi (6. siječnja, 20:30)
Maccabi - Lottomatica (7. siječnja, 20:00)
Union Olimpija - CSKA Moskva (7. siječnja, 20:30)

Slovenska Union Olimpija od svojih će se navijača u Euroligi oprostiti utakmicom protiv moskovskog CSKA. "Nećemo proći, ali zdravi smo, marljivo radimo i optimistično ulazimo u novu godinu", najavio je trener ljubljanske momčadi Jure Zdovc, dok Rusi dolaze bez ozlijeđenog Šiškauskasa, ali žele što bolji poziciju u skupini.

Caja Laboral čelnu će poziciju čuvati protiv Maroussija, a Grci će jednim okom pratiti i razvoj zbivanja u Izraelu te se nadati porazu rimske Lottomatice. Maroussi je poravnat s Rimljanima na tri pobjede, a Lottomatica k tome u zadnjem kolu na svom terenu dočekuje otpisanu Olimpiju.

Skupina D
Panathinaikos - Asseco Prokom (6. siječnja, 18:15)
Real Madrid - EWE Baskets (6. siječnja, 20:45)
Himki - Armani Jeans (7. siječnja, 18:00)

Sve osim tri pobjede domaćina u skupini D bilo bi opipljivo iznenađenje. Raspored se poklopio da tri vodeće momčadi u svojim dvoranama dočekuju tri slabija protivnika, a najviše bi neizvjesnosti mogao pružiti obračun Himkija i Armani Jeansa u Rusiji. Pobjedom bismo ispunili ovosezonski cilj", kaže trener ruskog predstavnika, Sergio Scariolo, a Timofej Mozgov dodaje: "Ovo su ključni trenuci u Euroligi".

Panathinaikos i Real Madrid poravnati su na prvom mjestu, a u Španjolsku stiže njemački EWE Baskets, bez posebnih rezultatskih ambicija - prikovani su na dno skupine. To će biti sjajna prilika da se madridskoj publici predstavi novopridošli Marko Jarić, a poljski Prokom protiv Panathinaikosa još uvijek slaže računicu za osvajanje četvrtog mjesta.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Montepaschi Siena101:58Fenerbahçe
Žalgiris68:61Cibona
ASVEL Lyon-Villeurbanne64:90Barcelona
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!