Košarka

Cibona sigurna, ostali drhte

Ivor Krapac • ponedjeljak, 15.02.2010.
Cibona sigurna, ostali drhte
Foto: Davor Sajko

Trećom uzastopnom regionalnom pobjedom, u subotu u Podgorici, košarkaši Cibone prvi su osigurali nastup na Final Fouru NLB lige, a hoće li im se pridružiti još poneki hrvatski klub, znat ćemo najkasnije za nešto više od mjesec dana. Zagreb CO i Zadar su subotnjim porazima napravili korak unatrag, dok Cedevita ima još samo teoretske izglede za završni turnir...

Prvi dio posla je obavljen, Cibonu više nitko ne može izbaciti s Final Foura, a do kraja regularnog dijela NLB lige momčadi Velimira Perasovića preostaje utrka s Partizanom za prvo mjesto uoči završnog turnira. Teško da će biti presudno, nema posebne razlike ukoliko završiš prvi ili drugi, ali lijepo je zadržati poziciju koju si držao od prvog kola - čemu su se Cibosi približili sa 72:62 u Podgorici.

Bila je to utakmica u kojoj je dvojac pod košem imao glavnu riječ. Lukša Andrić je već duže vrijeme jedan od glavnih Perasovićevih aduta, novu dobru predstavu začinio je s 19 poena i sedam skokova, a veseli što je Dalibor Bagarić drugo kolo zaredom pokazao da se diže nakon neuvjerljivog ranijeg dijela sezone, u kojem su ga usporile ozljede. Protiv Bosne je ubilježio 13 poena, a u subotu protiv Budućnosti 15 poena i šest skokova.

Vedrana Vukušića ni ovog puta nije bilo, no očekuje se da bi mogao biti spreman za ostatak regularnog dijela regionalne lige, koja se nastavlja 27. veljače kada će Cibona u Draženovom domu dočekati Crvenu zvezdu. Nakon toga, Cibosi će još dvije utakmice odigrati u gostima (Zagreb CO u Trnskom, Radnički u Kragujevcu), dok će, osim protiv Crvene zvezde, domaće pobjede tražiti i protiv Union Olimpije i Cedevite.

Nije najlakše moguće, no Perasovićeva momčad ima dobru šansu zadržati prednost pred drugoplasiranim Partizanom, koji zbog 0-2 u međusobnom omjeru efektivno zaostaje tri pobjede, uz utakmicu manje, onu nedavno odgođenu gostujuću protiv Bosne.

Cibonina pobjeda u Podgorici trebala je poslužiti kao pomoć Zagrebu i Zadru u utrci za Final Four, no Mravi iz Trnskog i Zadrani nisu si pomogli sami. Zagreb je napravio korak unatrag neočekivanim domaćim porazom protiv Širokog, koji ih je svladao i drugi put ove sezone, a bez obzira na izostanak iskusnog Vladimira Krstića, kojeg nije bilo zbog boli u listu noge, teško je opravdati ono što se dogodilo - pogotovo u utakmici koja Mravima toliko znači.

Zagreb je, istina, dosad u sezoni već napravio puno, ali kada se već otvorila odlična prilika za Final Four, šteta što su ih porazi od Cedevite i Širokog u posljednja dva kola udaljili od cilja. Kako niti ostali ni briljiraju, Mravi i dalje imaju dobru šansu, bodovno su poravnati (13-8) s Hemofarmom i Union Olimpijom od trećeg do petog mjesta, no sada više nemaju prostora za pogreške. Raspored im baš nije milostiv - prvo idu Partizanu u Beograd, zatim dočekuju Cibonu, a u preostala tri kola imaju još dva gostovanja (Helios, Zadar) i teški domaći ogled s Hemofarmom. Neće biti lako...

Zadar je još dva koraka dalje, zaostaje dvije pobjede za Hemofarmom, Olimpijom i Zagrebom, a vlastite izglede narušili su time što su u posljednje vrijeme zaboravili pobjeđivati kod kuće. Nakon što ih je u drugoj polovici siječnja preuzeo Danijel Jusup, Zadranima se gotovo sve okrenulo - više ne dobivaju u Dvorani Krešimira Ćosića, izgubili su od Cibone i Hemofarma, ali su zato tek drugi put u NLB sezoni slavili u gostima, s čak 46 razlike u pretprošlom kolu kod Heliosa u Domžalama.

No, sveukupna Jusupova bilanca zasad ne izgleda dobro, pobjeda nad Heliosom mu je jedina u pet utakmica otkako se vratio na Zadrovu klupu, a nije dobra ni igra. Subotnji poraz od Hemofarma (75:70) u kojem su Vrščani kontrolirali gotovo cijelu utakmicu pokazao je da Jusup još nije pohvatao sve konce i da ima puno posla popraviti stvari u obrani i napadu - a pitanje je ima li u momčadi dovoljno kvalitete da to i napravi.

Dodatni problem za Zadar je što su u preostalih pet kola triput u gostima (FMP, Bosna, Crvena zvezda), a kod kuće će dočekati Budućnost i u posljednjem kolu Zagreb CO, što znači da ni trenutno sedmo mjesto, koje donosi kvalifikacije Eurokupa, još nije sasvim sigurno - Cedevita zaostaje jednu pobjedu (10-11), dok Crvena zvezda i Radnički imaju dvije pobjede manje (9-12).

Da je uspjela napraviti iznenađenje kod Union Olimpije u Ljubljani, Cedevita je mogla stajati i bolje, u tom slučaju još bi se moglo računati i na Final Four, no bez lakše ozlijeđenih Andrije Žižića i Marina Baždarića, do iznenađenja u Ljubljani nije išlo. Uz 32 poena i čak sedam trica Matthewa Walsha, Olimpija je u trećoj četvrtini stekla veliku prednost i slavila s 82:68, što momčadi Slobodana Subotića ostavlja borbu za Eurokup kao jedini realni cilj u preostalih pet kola. Za debitanta u NLB ligi kojem je uoči početka sezone glavni cilj bio ne ispasti, ni to uopće nije loše.

Cedevita do kraja još ima Radnički, FMP i Partizan kod kuće, a Široki i Cibonu u gostima - što ne zvuči tako strašno za momčad koja je sada ojačana i na krilnom centru, s dolaskom Amerikanca Ricarda Marsha.

Među ostalim rezultatima 21. kola, posebno vrijedan je onaj Partizanov, koji je u beogradskom derbiju s 84:74 uzvratio Crvenoj zvezdi za poraz u prvom dijelu sezone. Dok je Partizan time zadržao izglede za prestizanje Cibone na prvom mjestu, Bosna je svojom pobjedom, s domaćih 66:55 protiv Heliosa, oživjela nadu da neće biti posljednja - sada su s pobjedom zaostatka za Heliosom uz utakmicu manje, a 11 razlike u petak osiguralo im je prednost u međusobnom omjeru. U susretu najmanje važnosti u cijelom kolu, Radnički je u Kragujevcu bio bolji od FMP-a.

Dolazećeg vikenda na redu je stanka zbog završnica kup-natjecanja, a 22. kolo odigrat će se za nepuna dva tjedna, u subotu 27. veljače.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!