Nogomet

Proljeće u bojama jeseni

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 22.02.2010.
Proljeće u bojama jeseni
Foto: Duje Bonačić

Hajduk je od zimske pauze tražio samo jedno. Mir. A mira je imao najmanje. Dva i pol mjeseca nakon završetka jesenskog dijela prvenstva Hajduk je na papiru slabiji i ima novog trenera...

HAJDUK Split

Trener: Stanko Poklepović
Učinak u jesenskom dijelu prvenstva: 7. mjesto, 8 pobjeda, 4 remija, 5 poraza
Važniji dolasci: Matej Jonjić (Zadar), Goran Jozinović (Zadar), Marin Ljubičić (Zadar), Marko Livaja (juniori)
Važniji odlasci: Rafael Paraiba (Gremio, Bra), Thiaguinho (Gremio, Bra), Sačer (Varteks, posudba), Vejić, Šerić, M.Buljat, Jertec, Smoje, Rodić (udaljeni iz momčadi)
Raspored na otvaranju prvenstva: 28.2. Hajduk - Slaven Belupo, 6.3. Inter - Hajduk, 13.3. Hajduk - Rijeka

Hajduk ove zime nije previše trgovao, ali je svejedno izgubio. U zimi koja je trebala dati mira Edoardu Reji da posloži kockice i na proljeće na HNL travnjake izvede nekog novog, "talijanskog" Hajduka, na kraju je palo u vodu sve čemu su se navijači nadali. Talijan je otišao, još jednom dokazao da je rijetko istinita ona "nije u šoldima sve" i iz prostojne udaljenosti "Vječnog grada" priča kako je "ostavio Hajduk u dobrom stanju".

Presuda: Proljeće u bojama jeseni

Učinak u pripremnim utakmicama ne daje nadu Hajdukovim navijačima da ih na proljeće čeka išta ljepše i učinkovitije od jadne minule jeseni. Već u prvom proljetnom kolu na Poljud stiže Slaven Belupo, potom nakon Zaprešića dolazi i Rijeka. Hajduk je izgubio moć pobjeđivanja u serijama, a upravo mu to treba ukoliko želi prvenstvo završiti na drugom mjestu, s tko zna koliko bodova zaostatka za Dinamom.

Na njegovo je mjesto je stigao jedan od dežurnih Hajdukovih "vatrogasaca", stari dobri "šjor Špaco", koji će sa svoje 72 godine tumačiti osnove modernog nogometa "klincima" kojima je u glavi samo papirnati novac, lake žene i brzi automobili. Kako će funkcionirati ta sinergija "djeda s unucima", znat ćemo vrlo brzo.

U odnosu na prošlu jesen nema Vejića i Šerića iz početnih 11, nema ni korisnog Marijana Buljata, a ni (Hajduku) beskorisnih Jerteca, Smoje i Rodića. Gotovo pa cijela momčad primat će visoke plaće da bi grickali koštice na tribinama ovog proljeća, uz potpis ove, a u čast minuloj upravi vitalnog 99-godišnjaka.

Ključni čovjek: Stanko Poklepović

Svi su svjesni, pa i sam "šjor Špaco" da će njegov posao na ljeto završiti, bez obzira što se ovog proljeća dogodilo. Je li Poklepović zaista tu samo da čuva mjesto Štimcu ili je uistinu najbolji odabir nakon Reje, pokazat će rezultati. Talijan nije ostavio ništa posebno iza sebe, ali je njegov odlazak ipak šokirao Hajdukovce. Stoga je na Poklepoviću velika odgovornost ukoliko "bili" žele izbjeći još jedno propalo proljeće.

Hajduk će u proljeće pokušati doći do svog prvog trofeja nakon sušne petoljetke, a na putu do njega stoji mu Dinamo u polufinalu Kupa. Taj je okršaj dvostruko važan, jer bi Splićani ispadanjem u polufinalu Kupa došli do gadne provalije koja bi ih miljama udaljila od financijske injekcije koju im donosi poneko europsko pretkolo tijekom ljetnih sparina.

U proljeće u kojemu je počela proslava stotog rođendana splitskog kluba rezultati prve momčadi bit će jedini lakmus-papir raspoloženja navijačkog puka uoči ulaska kluba u drugo stoljeće postojanja. Nikad skuplja momčad nikad lošijih rezultata zatvorit će prvih sto godina Hajduka novim prvenstvenim razočaranjem. Pitanje je samo - koliko velikim. Točnije - s koliko bodova minusa u odnosu na svog jedinog pravog rivala.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani23.02.2010. u 23:56
    Zašto nije igra ovaj novi Nizozemac??
    Bogomdani