Nogomet

Potvrditi kako jesen nije bila slučajnost

Ante Jukić • četvrtak, 25.02.2010.
Potvrditi kako jesen nije bila slučajnost
Foto: Martina Japundžić

Nakon nekoliko sezona u kojima je gotovo u pravilu strahovala za opstanak sve do posljednjih kola, vinkovačka Cibalia minule je jeseni napravila iskorak prema gornjem domu HNL-a. Nebesko-plavi s Bosuta proljetni dio sezone dočekuju na drugom mjestu, s realnim izgledima za izlazak na europsku scenu...

Cibalia Vinkovci

Trener: Stanko Mršić
Učinak u jesenskom dijelu prvenstva: 2. mjesto, 9 pobjeda, 6 remija, 2 poraza
Važniji dolasci: nitko
Važniji odlasci: nitko (na posudbu u Vukovar 91' otišli su tek Marijan Matić, Mario Andričević i Tomislav Čulo, no njihove uloge u jesenskom dijelu prvenstva bile su zanemarive, tako da je u ovom slučaju teško govoriti o važnijim odlascima)
Raspored na otvaranju prvenstva: 27.2. Cibalia - Inter, 6.3. Rijeka - Cibalia, 13.3. Cibalia - Lokomotiva

Ključni čovjek: Tomislav Pavličić

Svojim igrama u jesenskom dijelu prvenstva, Tomislav Pavličić pokazao je kako je trenutno najbolji igrač vinkovačkog prvoligaša. Upravo zato, u njega će navijači Cibalije i na proljeće polagati najviše nada, a na kapetanu je to povjerenje opravdati i povesti nebesko-plavi brod prema mirnim, tko zna, možda i europskim vodama.

Nakon polusezone kojoj se nisu nadali ni najoptimističniji simpatizeri prvoligaša s Bosuta, nogometaši i stručni stožer Cibalije s puno su entuzijazma započeli pripreme za proljetni dio prvenstva. Već tradicionalno, po završetku uvodnog dijela odrađenog u Vinkovcima, nebesko-plavi su se zaputili u Međugorje, no tamo ih ovog puta zatekli idealni vremenski uvjeti.

Presuda: Europa bonus, nikako imperativ

Na početku sezone nitko u Vinkovcima nije Cibaliju dovodio u kontekst izlaska na europsku scenu, no odlične igre u jesenskom dijelu prvenstva jednostavno nisu mogle zaustaviti nabujali optimizam. Trenutna pozicija na tablici nebesko-plavima nesumnjivo daje pravo na razmišljanje o Europi, no dojma smo kako ipak treba malo "stati na loptu" po tom pitanju. Europa Cibaliji može biti samo bonus, nikako imperativ.

Ipak, i u takvim otežavajućim okolnostima Stanko Mršić i njegovi igrači maksimalno su odradili sve zacrtano u ovom dijelu priprema, a kao kruna boravka u Hercegovini stigao je premijerni naslov na Memorijalnom turniru "Gojka Šuška". U svom četvrtom nastupu na ovom turniru Vinkovčani su najprije u polufinalu rezultatom 1:0 svladali Imotski, da bi potom u finalu nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca nadvisili domaćina, momčad Širokog Brijega. Poslije 90 minuta finalnog dvoboja rezultat je bio 2:2 (oba gola za Cibaliju postigao je Josip Lukačević), a pobjednik je odlučen tek nakon sedme serije kaznenih udaraca - završilo je na kraju 9:8 za nebesko-plave.

Iako pripremne utakmice uvijek treba uzeti s velikom dozom opreza, nema sumnje kako je trijumf u Širokom Brijegu odlično došao Vinkovčanima za podizanje ionako dobre atmosfere u svlačionici, koja bi u nastavku sezone trebala generirati predstave poput onih jesenskih. Dodatni razlog za zadovoljstvo Stanko Mršić može tražiti u činjenici kako mu je kompletna momčad, iako je bilo ponešto upita za najbolje igrače, ostala na okupu, što je uvijek najbolja moguća vijest za trenera. Zapravo, slobodno možemo reći da će Vinkovčani na proljeće biti još jači, s obzirom da je u "stroju" ponovno Davor Bagarić, čija je ozljeda stvar prošlosti. S oporavljenim Bagijem, i s već uigranom momčadi koja je tako dobro odradila jesen, za navijače Cibalije ni na proljeće ne bi smjelo biti zime...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.02.2010. u 12:32
    Cibalija nije loša momčad, ali, nažalost, sumnjam da imaju snage da i drugi dio prvenstva odrade na velikoj razini, iako nije moguće...
    Obrisan korisnik