Košarka

Olympiacos skinuo košarkaški urok

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 22.02.2010.
Olympiacos skinuo košarkaški urok
Foto: Bernard Jurišić

(Iz Atene za Sportnet.hr Bernard Jurišić) Osam godina trajao je košarkaški post pirejskog Olympiacosa. Pet posljednjih godina navijači gradskog rivala Panathinaikosa naslađivali su se dvostrukim krunama svojih košarkaških sekcija, tijekom kojih su mrskog rivala s juga Atene ostavljali nadomak podija, na onom ružnom mjestu s kojeg se najbolje vidi slavlje pobjednika. Ove godine urok je konačno skinut, a Olympiacos našeg Nikole Vujčića burno je proslavio svoj prvi trofej u eri vladavine bogate braće Angelopoulos...

Olympiacos je konačno uspio. Jedan od rijetkih sportova u kojima je zeleni dio Atene zadnjih godina uspješniji od crvenog, ovog je vikenda "prokrvario". Olympiacos je pobijedio Panathiniakos u finalu Kupa Grčke 68:64 i osvojio svoj prvi košarkaški trofej nakon točno osam godina!

S obzirom na ulaganja i stotine milijuna eura potrošenih u ponajbolje europske košarkaše minulih godina, gotovo je nevjerojatno da je pirejski klub toliko dugo postio. No, dok je s druge strane bio "savršeni stroj" kojeg je sastavio Želimir Obradović, Olympiacos se gotovo čitavo desetljeće morao zadovoljavati samo s grčkim srebrom.

Vujčić: "Ovo nam je veliko ohrabrenje"

Naš Nikola Vujčić igrao je samo četiri minute, ali ih je začinio s četiri poena i tri taktička prekršaja u žestokoj obrani koju je trener Panayotis Yannakis pripremio svom kolegi Obradoviću. Vujčić je i Kup Grčke uvrstio u svoju bogatu riznicu klupskih trofeja i može se pohvaliti podatkom da je u svakoj državi u kojoje je igrao (Hrvatska, Francuska, Izrael, Grčka) osvajao trofeje.

"To je sjajan osjećaj, osvojiti trofej u četiri različite zemlje. Posebno sam sretan što sam dio momčadi koja je Olympiacosu vratila košarkaški trofej nakon osam godina i prekinula dugu seriju poraza u finalima. Ovo nam je veliko ohrabrenje uoči nastavka sezone, trebala nam je jedna ovakva velika pobjeda protiv Panathinaikosa da i sebi i njima pokažemo da ih možemo pobijediti. Nadam se da ovo nije jedini trofej koji ćemo ove sezone osvojiti", rekao nam je presretni Vujčić po završetku finala.

Ove godine timing finala bio je gotovo savršen za "crvene". Iza Panathinaikosa je crna serija od tri euroligaška poraza, zbog čega im nad glavom visi mogućnost ispadanja iz Eurolige već u fazi Top 16. S druge strane, Olympiacos je svoje euroligaške brige više-manje prebrinuo što se prolaska u četvrtfinale tiče i potpuni fokus bacio je na ovo finale. Finale koje im je trebalo kako bi iz glava maknuli mentalnu blokadu gubljenja trofeja i prije negoli izađu na parket nasuprot Panathinaikosu.

Vidjelo se od prve minute da bi ovo mogla biti utakmica u kojoj će konačno slaviti južni dio grčke metropole. Igralo se "na neutralnom terenu", u Olimpijskoj dvorani Helliniko, jednim od ostataka Olimpijskih igara 2004. s kojim se Atena do danas bori bez prave ideje što s njima. Dvorana je na jugu Atene, uz staru zračnu luku koja danas izgleda sablasno poput scenografije iz nekog kataklizmičnog filma i ponekad je koristi AEK, zadnje tri godine je domaćin finala Kupa između Olympiacosa i Panathinaikosa, ali uglavnom zjapi prazna - poput naše Spaladium Arene.

Po 2.000 "odabranih" dobilo je prigodu nazočiti na obje strane dvorane. S lijeve Panathinaikosovi, s desne Olympiacosovi navijači, u sredini ponešto "VIP ulaznica", a ostatak - tampon zona. Dvorana s desetak tisuća mjesta napunjena je tek do pola kapaciteta, iako bi se bez problema prodalo i dvostruko više ulaznica. Ne, nikad im ne dosadi taj vječni rat sjevera i juga Atene, zelenih i crvenih, Paoa i Olyja - no o toj temi možete čitati narednih dana.

Što se utakmice tiče - Olympiacos je bio puno bolji protivnik, da se radi o bilo kojoj drugoj utakmici realno bi bilo desetak razlike u korist "crvenih". Odličnu obranu odigrali su crveni, a u napadu ih je sjajno vodio najkorisniji igrač finala Miloš Teodosić (22 poena), koji je u pravo vrijeme s dvije trice "torpedirao" nade zelenih u veliki preokret i povratak s deficita od 10 poena u posljednje tri minute.

Košarkaški rat Olympiacosa i Panathinaikosa nastavlja se već naredne nedjelje u Oaki, domu zelenih, gdje će pasti odluka koja će momčad imati prednost domaćeg terena u očekivanoj finalnoj seriji. Prije toga Olympiacos stiže u Zagreb na ogled protiv Cibone, a Panathiniakos čeka prva od tri "utakmice odluke" u Euroligi. A protivnik je - Barcelona. Poraz bi europskog prvaka detronizirao već u veljači.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • CISCO22.02.2010. u 10:32
    Pirej (grčki: ????????) je grad u grčkoj Periferiji Atika, danas povezan sa Atenom , koja je svega deset kilometara od centra grada. Pirej je treći grad po veličini u Grčkoj sa 175 697 stanovnika (popis iz 2001. god.) u užem gradskom središtu. U širem gradskom području, u Pireju i njegovim... [više na forumu]
    CISCO