Nogomet

Gdje smo ono stali?

Borna Rupnik • ponedjeljak, 22.02.2010.
Gdje smo ono stali?
Foto: Sandro Donda

Lokomotiva će usprkos nekolicini odlazaka i dolazaka na proljeće imati jedan, identičan zadatak - spojiti dobre igre svojih mladih nogometaša sa solidnim rezultatima. Sudeći prema jesenskom dijelu sezone, taj je cilj itekako ostvariv...

Lokomotiva

Trener: Roy Ferenčina
Učinak u jesenskom dijelu prvenstva: 8. mjesto, 8 pobjeda, 1 remi, 8 poraza
Važniji dolasci: Gheorghe Andronic, Dominik Picak, Ivan Mršić, Ivor Horvat, Petar Franjić, Filip Ščrbec (svi iz Dinama)
Važniji odlasci: Domagoj Antolić, Šime Vrsaljko, Igor Vidaković (Dinamo), Dalibor Pandža (Dinamovi juniori), Emiljano Vila (Dinamo Tirana), Boris Bajto (Gorica), Diego Jorajuria
Raspored na otvaranju prvenstva: Lokomotiva - Varteks (25. veljače), Lokomotiva - Zagreb (6. ožujka), Cibalia - Lokomotiva (13. ožujka)

Iznimno zadovoljna Lokomotiva u drugi dio sezone ulazi u dobrom raspoloženju. Debitant u prvoj ligi iza sebe ostavio je čak osam imena, a uredno ostvaruje svoju prvotnu funkciju. Naime, igrama u Lokomotivinom dresu za onaj Dinamov izborili su se Domagoj Antolić i Šime Vrsaljko, dvojica nadarenih nogometaša koji su bili među najistaknutijim pojedincima u prvih 17 kola.

Presuda: Pogled prema gore

Lokomotiva je sigurnim plasmanom u sredinu tablice zapravo nadmašila većinu očekivanja, pri čemu je ostavila dojam da može i još bolje. Naravno, ova mlada ekipa nema drugog imperativa osim ostanka u ligi, a to prema svemu prikazanom - ne bude li znatnijih oscilacija i većih opuštanja - ne bi trebao biti veliki problem. Iako je Lokomotiva ostala bez dvojice važnih igrača, nastave li Kelava, Bagarić, Pivarić, Peko, Martinac i Havojić po starom, uz podršku Puljića, Sopića i Bule, bit će tvrd orah za one najbolje, a previsoka prepreka za one slabije.

"Veliki brat" iz Maksimira zauzvrat je treneru Royu Ferenčini proslijedio novopridošlog Moldavca Gheorghea Andronica, 18-godišnjeg playmakera koji bi trebao postati središnja figura veznog reda, a mjesto u prvom sastavu odmah će tražiti i netko od pristigle četvorke modrih juniora (Ivan Mršić, Ivor Horvat, Petar Franjić i Filip Ščrbec).

Razloga za radikalne promjene jednostavno nije bilo. Lokomotivina igra imala je i glavu i rep, pokazala je čvrstinu i borbenost, bilo je tu i atraktivnih poteza, a rezultati su, kada se sve zbroji, odlični. 25 bodova lijepa je zaliha, a samo jedan jedini neodlučeni rezultat dovoljno govori o tome kako Ferenčinini mladići hrabro i bez pretjeranog respekta ulaze u svaki dvoboj - pa što bude.

Naravno, preduvjet za uspješno proljeće je brže zagrijavanje nego u srpnju i kolovozu, a minus u cjelokupnoj računici je potrošen efekt iznenađenja. Svi će ih protivnici ovoga puta shvatiti maksimalno ozbiljno, dok će u nemalom broju utakmica Lokomotiva ponijeti i ulogu favorita, što se uvijek može pokazati dvosjeklim mačem.

Ključni čovjek: Željko Sopić

Uz sav potencijal mladih igrača u sastavu Lokomotive, ključnu ulogu igra onaj najprekaljeniji. Kapetan Željko Sopić pravi je vođa na terenu, koji svojim suigračima nudi smjernice tijekom svih 90 minuta. Ne staje niti trena, pomaže u obrani, povezuje redove, a stigne i prijetiti protivničkim vratarima, pogotovo iz daljine. Bez njega bi na površinu isplivalo svo neiskustvo u Ferenčininim redovima.

Kada se momčad nakon uvodnih kola stabilizirala, izostale su i veće (razumljive) oscilacije, a ponavljanje tog postupka bi također bio poželjan čimbenik u nadogradnji izvrsne atmosfere koja vlada u svlačionici plavo-bijelih. Za to će se prije svega pobrinuti dvojac Željko Sopić - Nino Bule, lokomotiva koja vuče Lokomotivu i daje potrebnu mirnoću skupini talentiranih igrača.

Ferenčina će se ujedno nadati i što manjoj suradnji s liječnicima, koji su tijekom proteklih mjeseci imali pune ruke posla, ali se to na Lokomotivinim predstavama nije posebno osjetilo. To je još jedan dobar pokazatelj, a na ruku im ide i raspored jer u sljedeća dva kola igraju kod kuće, premda im gosti nisu nimalo bezazleni (Varteks i Zagreb). Lokomotivino proljeće trebalo bi biti jedna ugodna sportska predstava, u kojoj će na najvećem dobitku biti nogometna mladost.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3333:51-1837
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!