Nogomet

Belgija leti na krilima - želje

Borna Rupnik • utorak, 02.03.2010.
Belgija leti na krilima - želje
Foto: EPA

Iako će protiv Hrvatske nastupiti bez nekih svojih najvećih zvijezda, reprezentacija Belgije respektabilan je protivnik koji se, na čelu s novim izbornikom, silno želi dokazati...

Hrvatska nogometna reprezentacija 2010. godinu otvara u Bruxellesu, prijateljskom utakmicom protiv izabrane belgijske vrste. "Crveni vragovi" dijele s nogometašima Slavena Bilića jedno važno obilježje - nisu se plasirali na Svjetsko prvenstvo i osnovni im je zadatak pripremiti se za početak kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Kvalifikacije za SP 2010.

Belgija je posljednji kvalifikacijski ciklus odradila u društvu Španjolske, Bosne i Hercegovine, Turske, Estonije i Armenije. Učinak od tri pobjede i jednog remija nije zadovoljio ambicije (osvojeno je tek četvrto mjesto). Bivši izbornik Franky Vercauteren odstupio je još prije kraja natjecanja, a Advocaat je upisao pobjedu nad Turskom i poraz od Estonije. Nizozemac je potom Belgiju poveo do prijateljskih pobjeda nad Mađarskom i Katarom.

Prošle ih je jeseni preuzeo proslavljeni nizozemski trener Dick Advocaat te su svi pozvani pod nacionalni stijeg iznimno željni izboriti se za dugoročno mjesto među najboljima. Taj će motiv, odnosno želja za dokazivanjem, Belgijcima ujedno biti i najveća snaga. "Eksperimentirat ću, isprobavat ću igrače i na novim pozicijama", najavio je Advocaat uoči utakmice.

Pojedinačne im kvalitete ne nedostaje, ali kada se sve zbroji, teško se mogu mjeriti s hrvatskim reprezentativcima. Najveći hendikep bit će im izgledni izostanak stupa obrane, Daniela van Buytena iz Bayerna, a Advocaat se morao odreći i usluga napadača Kevina Mirallasa. Pod znakom upitnika su nastupi kapetana Standarda iz Liegea, Stevena Defoura te napadača AZ-a, Mousse Dembelea.

Na dulje je vrijeme iz stroja izbačen i Marouane Fellaini, zvijezda (ne samo zbog frizure) Evertona. Tako bi priliku da postane treći najmlađi reprezentativac u povijesti mogao dobiti Anderlechtov Romelu Lukaku, čudo od djeteta koje su ove sezone dobro upoznali i igrači Dinama.

Kvalifikacije za EP 2012.

Naredni belgijski izazov bit će pokušaj plasmana na europsku smotru 2012. godine. Ždrijeb ih je ponovno smjestio u nezahvalnu skupinu, s Njemačkom, Turskom, Austrijom, Kazahstanom i Azerbajdžanom. Belgija je posljednje Europsko prvenstvo vidjela prije deset godina, kada je bila domaćin, a kroz kvalifikacije ga je izborila 1984. godine. Na Svjetskom prvenstvu zadnji su puta nastupili 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Vrata belgijske reprezentacije čuvat će Logan Bailly iz Borussije Mönchengladbach ili Jean-Francois Gillet iz Barija, dok ispred njega stoje "Englezi" Thomas Vermaelen i Vincent Kompany, zatim Jelle van Damme, Nicolas Lombaerts ili mladići Toby Alderweireld i Jan Verthongen iz Ajaxa.

Istaknute točke veznog reda su domaći dečki Jonathan Blondel iz Club Bruggea, koji tek počinje reprezentativnu karijeru, njegov suigrač Karel Geraerts, zatim Thomas Buffel (Genk) te Axel Witsel (Standard), ali nameće se i Maarten Martens, Dembelin suigrač iz Nizozemske. Među pozvanim igračima za susret s Hrvatskom prvo ime prednje linije svakako je veteran Wesley Sonck, jedan od najboljih strijelaca u povijesti reprezentacije.

Advocaatu je zapravo pripao zadatak složiti jednu novu reprezentaciju, u kojoj priliku dobivaju mlađi igrači, no nositelji igre zasad ostaju oni iskusniji. Koliko uspijeva u tome, pokazat će djelomično i dvoboj s našim najboljim nogometašima, no belgijska će ga javnost suditi prema rezultatima na putu prema Poljskoj i Ukrajini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.03.2010. u 16:32
    hrvatska-belija:2-0
    Obrisan korisnik