Nogomet

Div u besplatnom Maksimiru, Krojači na Poljudu

petak, 26.03.2010.
Div u besplatnom Maksimiru, Krojači na Poljudu
Foto: Kristijan Komarica

Tri dana nakon što su oči nogometne javnosti bile uprte u okršaj Dinama i Hajduka, hrvatski se prvoligaši vraćaju prvenstvenim obavezama. Dinamo ugošćuje "diva iz predgrađa", Hajduk Varaždince, a uzbudljivo bi moglo biti na Šubićevcu, kamo stiže neumorna Lokomotiva...

Nakon remija u Kupu Dinamu u Maksimir dolazi "div iz predgrađa" kojeg na terenu predvode dva igrača koji su nedavno bili u domaćoj svlačionici Maksimira - Ilija Sivonjić i Guillermo Suarez. Jurčić je najavio kako će utakmica sigurno biti teška nakon napora protiv Hajduka, no naravno da je uvjeren u pobjedu svoje momčadi.

Vezane vijesti

Što se tiče sastava, doći će do nekoliko promjena koje su, vidjelo se protiv Hajduka, nužne. Prije svih, na klupu će Pedro Morales koji nije isti igrač koji je bio najbolji strijelac i asistent prvog dijela prvenstva. Od Čileanca se očekivalo sjajno proljeće kojim bi zaradio put na Svjetsko prvenstvo, no nastavi li ovako - izgubit će mjesto u Dinamu.

Od prve minute će krenuti Primorac, Calello i vjerojatno Tomečak dok će Vrdoljak (ozljeda), te Slepička i već spomenuti Morales odmoriti. Jurčić vjeruje kako će promjene donijeti Dinamu agresivnost i odlučnost na terenu, a svakako vrijedi istaknuti kako je ulazak na stadion - besplatan.

Nedostaju: Etto (kartoni), Bišćan (ozljeda), Lončarić (ozljeda), Dodo (ozljeda)

Susreti protiv Dinama za Inter su kao noćna mora. Ako pogledamo u povijest susreta u Prvoj ligi unatrag šest godina, vidjet ćemo da je Inter u 11 utakmica protiv Dinama ostvario samo jednu pobjedu uz jedan remi. Što matematički iznosi četiri boda od mogućih 33.

Uz sve to postigli su samo tri pogotka, a primili 26. Kao lagano olakšanje Interovim igračima može biti samo činjenica da su u posljednja dva susreta poraženi minimalno, ali nisu postigli pogodak. Kao da u tim susretima ne smiju proći centar igrališta.

Inter je u tjednu odigrao prijateljsku utakmicu s Bistrom koja je poslužila treneru Perkoviću da vidi u kakvom su stanju rekovalscenti Tomislav Šarić i Kamerunac Yankep, a rezultat je bio sporedan. Svi su dobili određenu minutažu da se nametnu, a Perković sada ima zadatak odabrati one koji će najlakše sprovesti njegove zamisli u djelo i pokušati do minimalno boda koji bi ohrabrio momčad u borbi za ostanak.

Nedostaju: Barišić (kartoni)

Nakon neuspješnog prvenstvenog i uspješnog kup-gostovanja u Maksimiru, nogometaše Hajduka očekuje Varteks u subotnje poslijepodne. Dva posrtaja protiv Rijeke i Lokomotive anulirala su dvije početne pobjede protiv Slavena i Intera, pa su Hajdukovci opet "resetirali" svoje prvenstvene ambicije.

Protiv Varteksa Hajduk traži tri boda s kojima bi nastavio lov za drugoplasiranom Cibalijom, jer o Dinamu Splićani već neko vrijeme razmišljaju samo u kupu. Prvenstvene pobjede trenutno više znače u smislu psihološke pripreme za uzvrat polufinala Kupa, negoli u ispunjavanju nekog cilja u prvenstvu koje će se ionako proglasiti neuspješnim.

Trener Poklepović u srijedu je ostao bez kapetana Andrića, koji je ozlijedio rame i posvetit će se oporavku za uzvrat protiv Dinama. Neće biti ni isključenog Jurice Buljata, koji će s tribina razmišljati o još jednoj gluposti koju je napravio.

Nedostaju: Andrić (ozljeda), J.Buljat (kartoni)

O Hajduku su Varaždinci razmišljali već u autobusu u povratku iz Šibenika, kad je trener Samir Toplak počeo sa svojim nogometašima pretresati moguće taktike. "Mislim da ukoliko se uspijemo othrvati početnom pritisku Hajduka da je izgledno da ćemo imati sve više šansi za uspjeh što dalje bude utakmica išla", rekao je Toplak.

Iako je varaždinski strateg svjestan dobrih strana koje je Stanko Poklepović donio Hajduku ("donio im je dalmatinski štih"), uvjeren je da za njegovu momčad utakmica bez imperativa pobjede i tereta ima prednosti i da pozitivan rezultat nije nemoguća želja. "Možemo u potpunosti otpustiti kočnicu, nemamo više pritisak na leđima. Disciplinu ipak tražim u fazi obrane", rekao je Toplak.

Momčad će u Split morati bez Brezovca, koji je varaždinskim plavima donosio veliku dozu agresivnosti na terenu, ali je zbog kartona prisiljen propustiti nadmetanje s Hajdukom. Pod upitnikom je i Golubar, koji je dobio nezgodan udarac.

Nedostaju: Brezovec (kartoni)

Značajno oslabljeni Šibenčani dočekuju trenutno šestoplasiranu momčad na prvenstvenoj ljestvici - Lokomotivu. Gotovo uvijek trener Branko Karačić ne može računati barem na jednog igrača. Ovog puta trojica sigurno neće igrati, dok su trojica upitna i o njihovom eventualnom nastupu odlučit će se neposredno pred početak utakmice.

S obzirom na te probleme, ali i kvalitete Zagrepčana koje je Karačić istaknuo, kao i vjerojatnu činjenicu da će i Lokomotiva primijeniti prokušani, obrambeni recept, Šibenčani nisu jednako optimistični kao uoči drugih domaćih utakmica. No, naravno, ne odriču se lako borbe za sva tri boda, a prilika je to i za igrače s manjom minutažom da se nametnu stručnom stožeru.

Osim Budiše, Medvida i Eleza koji sigurno neće nastupiti, upitni su nastupi Jurčevića, Vidića i Bačelića-Grgića. Nije stoga nemoguće da u susretu protiv Lokomotive u posljednjem redu zaigraju LikićGusićBulatSpahija. Ali vjerojatno je da će barem jedan od trojice upitnih ipak zaigrati od prve minute.

Nedostaju: Budiša (ozljeda), Medvid (ozljeda), Elez (kartoni), Jurčević (ozljeda)

Na krilima pobjede nad Hajdukom, vjerojatno i najveće ove sezone, Lokosi u Šibenik putuju u vedrom raspoloženju. Optimizam ulijeva izostanak novih zdravstvenih problema, trener Roy Ferenčina ponovno se ne mora brinuti oko suspenzija, a pod tjednom je sigurno odrađen ogled protiv Španskog (4:1).

Osim toga, jesenski ogled sa Šibenikom također može napuniti mlade nogometaše Lokomotive samopouzdanjem jer je u Maksimiru tek izvrsni šibenski vratar Goran Blažević spasio goste poraza, što znači da recept za ekipu Branka Karačića postoji. Faktor iznenađenja mogao bi biti napad jer na Šubićevcu vjeruju da će Zagrepčani doći igrati obranu, a Ferenčinini momci znaju itekako dobro odigrati prema naprijed.

No, činjenica je da na gostovanjima nisu tako goropadni kod kuće - već su sedam utakmica teren napuštali praznih ruku - ali isto tako stoji i podatak da uglavnom igraju na sve ili ništa (bez remija izvan Zagreba!), a kvalitetu za sve - imaju.

Nedostaju: Musa (ozljeda), Pivarić (ozljeda), Kramarić (ozljeda)

Dvoboj druge i pretposljednje momčadi prvenstva uglavnom ne pobuđuje previše zanimanja, no u slučaju Cibalije i Zagreba ipak je drugačije. Nitko u Vinkovcima ne zavarava se pozicijom koju pjesnici trenutno drže na ljestvici, svi se slažu kako će Cibalia morati pošteno "zapeti" ne bi li osvojila nova tri boda.

“Pobijedimo li u subotu Zagrepčane, vrata Europe širom su nam otvorena. Svjesni smo da se oni nalaze u vrlo teškoj situaciji, no to je njihov problem. Nas u ovoj utakmici zanimaju samo tri boda, odlučan je Davor Bagarić, koji bi nakon dugo vremena trebao zauzeti svoje mjesto u početnoj jedanaestorici nebesko-plavih.

Vinkovčani će nastavak pozitivnog niza "hvatati" u gotovo najjačem sastavu, zbog kartona u kombinaciji za nastup nisu jedino Baraban i Lukačević. Zabrinutost navijača nebesko-plavih propuštanjem nekoliko ovotjednih treninga inicirao je Tomislav Pavličić, no sve ukazuje kako će kapetan istrčati na travnjak od prve minute.

Nedostaju: Baraban (kartoni), Lukačević (kartoni)

Zagrebov su početni sastav ovoga proljeća, baš kao i većinu jeseni, određivale brojne javne opomene i ozljede, a tek se pred današnji dvoboj s Cibalijom situacija počela popravljati. "Vraćaju nam se suspendirani igrači, no nažalost Parlov nam još nije spreman, povreda koju ima nije sanirana na očekivan način. U svakom slučaju bit ćemo jači nego što smo bili za susret s Istrom."

Do kraja sezone devet je susreta, a tek se jedan klub nalazi u bodovno neugodnijoj poziciji od društva iz Kranjčevićeve. Najava teške borbe do posljednjeg kola nije novost, Zagreb se još uvijek nije uspio predstaviti kao momčad koja je nepravedno na poziciji koju drži. Štimac je svjestan kako će Zagrebaši pokraj Bosuta morati odigrati gotovo savršenu utakmicu žele li do bodova. "Jedini način da dođemo do bodova je da odigramo kompletnu utakmicu bez greške, kompaktno, brzo i agresivno."

Obranu Cibalije Štimac je označio njenim najjačim dijelom, a kao treneru protivničke momčadi drago mu je zbog izostanka Lukačevića.

Nedostaju: Parlov (ozljeda), Pejić (ozljeda), Kartelo (ozljeda)

Međimurci u Čakovcu zbilja nemaju s čime kalkulirati, protiv Slaven Belupa trebaju igrati otvoreno, čvrsto i na pobjedu. "Napadači moraju zabiti gol. Do sad zicere nismo iskorištavali, vrijeme je da počnemo. Cilj nam je napadati visoko i natjerati Slavenovu obranu na greške", najavio je trener Međimurja Srećko Bogdan.

To će biti nešto teže, pošto Bogdan ne može računati s Vukom, koji je ove sezone za Međimurje dao šest golova. Zbog kartona će ga na travnjaku zamijeniti Žuljević, koji će u tandemu s Golubovićem pokušati doći do pogotka. Osim vrha napada, za prvih 11 sigurni su i Darmopil te Melnjak, dok o ostalima Bogdan još razmišlja.

Darmopil, miljenik čakovečke publike, ponudio je i svoje razmišljanje: "Po meni je ključ u dobroj fazi obrane, u svakoj utakmici do sad smo primili gol i bilo bi toga dosta. Tri boda se skrivaju u tome da ne primimo gol", misli nekadašnji kapetan Međimurja.

Nedostaju: Georgijevski (ozljeda), Vuka (kartoni), Bubalo (van kadra)

Nakon dva remija i dva poraza vrijeme je da Slaven Belupo u proljetnom nastavku HNL-a konačno nekoga i pobijedi. Gostovanje kod Međimurja bit će utakmica koja će dati odgovor na pitanje koprivničkih europskih ambicija i usmjeriti daljnji rad Zlatka Dalića. Svjestan je toga i mladi trener.

"Utakmica neće biti laka jer su obje momčadi pod stanovitim pritiskom - Međimurje se bori za opstanak, a mi za plasman u Europu. Rezultati im ne govore u prilog, ali nisu Čakovčani toliko loši. Cijenim njihovu ekipu i oprezan sam."

Farmaceuti će na stadion ŠRC Mladost istrčati u ponešto izmijenjenoj formaciji. Umjesto dosadašnjih 4-1-3-2 Dalić će isprobati varijantu s dva defanzivna vezna i jednim napadačem. Priliku u vršku napada od prve će minute dobiti Franjo Tepurić, a na klupu će sjesti Srebrenko Posavec i Mario Jurić. Ozlijeđenog Dragu Papu zamijenit će Mario Gregurina.

Nedostaju: Papa (ozljeda), Marčić (ozljeda), Vojnović (ozljeda)

Nakon sedam osvojenih bodova u tri kola Istra 1961 dočekuje Osijek, protiv kojeg mora pokušati nastaviti seriju. Osijek je pak osvojio svega dva boda u četiri proljetna kola te je u suprotnoj formi od Puljana. S jedne strane to znači da će gosti doći tražiti bodove kako bi prekinuli negativnu seriju, a s druge strane to je izvrsna prilika domaćima da nastave skupljati bodove bitne za ostanak.

Trener Zoran Vulić može računati na sve igrače izuzev Andra Švrljuge koji zbog kartona neće moći nastupiti. Upitan je i nastup Marjana Markovića zbog ozljede, no u klubu se nadaju da će ga uspjeti osposobiti na vrijeme.

Vulić od svojih igrača traži maksimalni pristup i vjeruje da će to, uz pomoć navijača, biti dovoljno za puni plijen. Nova pobjeda bi dodatno pojačala poziciju Istre 1961 koja u svakom slučaju mora pokušati uloviti barem bod pred teško gostovanje u Vinkovcima.

Nedostaju: Švrljuga (kartoni)

U utakmici s posljednjom Croatijom osječko bijelo-plavi su nastavili s neuvjerljivom i neefikasnom igrom. Cilj na gostovanju u Puli biti će kao i prije utakmice s Sesvećanima tri boda i povratak u jesensku formu. Pored gubitka dva boda Osijek je ostao bez standardnog Ivana Ibriksa.

"U Puli smo i dalje u potrazi za prvom pobjedom i izlaskom iz krize. Siguran sam da će moji igrači shvatiti to kao novi izazov. Poslije prve pobjede sve će biti drugačije. U subotu prijepodne klupski liječnik i ja ćemo odrediti sastav zbog brojnih ozljeda, a upitan je i Domagoj Vida radi bolova u kuku", izjavio je Tomislav Steinbrückner.

Ivan Miličević unio je puno živosti u nastavku utakmice s Sesvećanima, ali bez konkretnog učinka, a kaže: "Nadam se da će nam konačno krenuti i da ćemo popraviti dojam. Poslije utakmice s Croatijom svi smo bili tužni zbog izgubljenih bodova i razočarani svojom igrom. Treba nam više želje i samopouzdanja za prvu pobjedu".

Nedostaju: Ibriks, (ozljeda), Todorčev (ozljeda), Pavličić (ozljeda)

Sesvete u zadnje tri utakmice imaju četiri osvojena boda što je potvrda kako stvari u klubu idu na bolje, no čini se kako je – prekasno. Unatoč tome, dok postoji nada odnosno matematička šansa dohvatiti momčadi ispred sebe Sesvećanima ne pada na pamet nekome pokloniti bodove.

Možda čak i više od činjenice na četiri osvojena boda iz tri utakmice trenera Gorana Jerkovića veseli što je njegova momčad primila tek dva gola što je veliki napredak obzirom da je ekipa u 18 utakmica prije njegova dolaska primila čak 49 golova što je gotovo tri gola po utakmici.

Stoga je loša vijest za Jerkovića što zbog kartona ne može računati na kapetana Sašu Musa koji je vrlo bitan kotačić u obrani koja je, predvođena vratarom Banovićem, napokon počela funkcionirati. Unatoč tome, Sesvete protiv Zadra agresivno od prve minute kreću po sva tri boda.

Nedostaju: Mus (kartoni)

Nakon slavlja protiv Međimurja, Zadrani gostuju kod Croatije koja je iznenadila u Osijeku i osvojila bod. Trener Zadra Dalibor Zebić nada se nastavku niza neporaženosti - u posljednjih 14 susreta Zadar ne zna za poraz računajući, naravno, i pripremne utakmice. Malo tko je to očekivao uzimajući u obzir da su u proljetni dio prvenstva Zadrani ušli u znatno izmijenjenom sastavu u odnosu na jesen.

Bod bi u potpunosti zadovoljio Zadrane, a u slučaju da ostvare sva tri, bio bi to odličan posao za Zebićeve izabranike. Zadar je ovog proljeća lakše igrao na gostovanjima u odnosu na domaće utakmice koje se moraju dobiti i gdje je pritisak neusporedivo veći pa se očekuje još jedno dobro izdanje Zadra.

U kombinacijama za susret protiv Croatije nema Jure Jerbića koji je prikupio tri žuta kartona pa će stopersku poziciju preuzeti Stjepan Skočibušić. Zebić još nije odlučio hoće li u prvih jedanaest istrčati Milin ili Ćurjurić, a dvoji i oko desnog boka, točnije Marune ili Bilavera.

Nedostaju: Jerbić (kartoni)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

22. kolo

Istra 19611:3Osijek
Sesvete1:2Zadar
Međimurje1:1Slaven Belupo
Dinamo3:1Inter-Zaprešić
Šibenik0:0Lokomotiva
Hajduk2:0Varaždin
Cibalia1:0Zagreb
Karlovac 19192:0Rijeka
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.03.2010. u 14:45
    cdc
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.03.2010. u 12:23
    Pet minuta sam pokusavao naci password i username za login ovdje, samo da komentiram ovo. Svaka cast na ovome, svaka cast Draganu, ako je on radio programiranje i implementaciju. Ja sam prvi put vidio, ne znam jel' novo :)
    Obrisan korisnik

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

22. kolo

Istra 19611:3Osijek
Sesvete1:2Zadar
Međimurje1:1Slaven Belupo
Dinamo3:1Inter-Zaprešić
Šibenik0:0Lokomotiva
Hajduk2:0Varaždin
Cibalia1:0Zagreb
Karlovac 19192:0Rijeka
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114