Nogomet

Gdje je nestao jesenski Šibenik?

Ivana Jurica • utorak, 30.03.2010.
Gdje je nestao jesenski Šibenik?
Foto: Martina Japundžić

Pitanje iz naslova još je bez odgovora, a postavljaju ga svi navijači šibenskog prvoligaša, vrlo vjerojatno i stručni stožer, jer niti jedan ključni igrač nije otišao. Momčad je ostala gotovo pa identična, otišla je tek nekolicina igrača koji nisu bili standardni. I nije toliki problem igra, koja nije na jesenskoj razini, ali je vrlo solidna, već je problem u nerealizaciji izrađenih prilika, ali i velikom broju izostanaka u svakoj utakmici.

Raspored proljetnog dijela sezone Šibenčanima je išao na ruku. Čekali su ga ogledi s, uvjetno rečeno, momčadima iz srednjeg/donjeg dijela tablice na domaćem terenu, očekivao se ukupan skor od devet bodova, no Modri su ostvarili samo tri. Gdje je zapelo? Niti jesenas, kad je bio u odličnoj formi, Šibenik niti jednog protivnika nije mogao razbiti, zabiti četiri–pet laganih golova. Ovog proljeća kad je zaštekala realizacija nastali su problemi.

Napadači i dalje dolaze u prilike, po utakmici ih stvore najmanje četiri–pet, i to stopostotnih, ali mreže gostujućih momčadi na Šubićevcu kao da su začarane. Niti sa sedam–osam metara Šibenčani ne mogu pogoditi mrežu, a u neefikasnosti prednjači najbolji strijelac Ermin Zec koji nikako da se vrati u golgetersku formu.

Luka Gusić – dobitak

Ovog ljeta stigao je u Šibenik iz sinjskog Junaka. Stjecajem okolnosti, odnosno brojnim ozljedama, vrlo brzo dobio je priliku u početnom sastavu i odmah ju je u potpunosti iskoristio. Odlučan u duelima, uvjeren u svoje mogućnosti, bez straha od protivnika, vrlo brzo zadobio je simpatije šibenske publike. U vrlo kratkom roku pokazao je svoje kvalitete i nesumnjivo će, kad stekne još prvoligaškog iskustva, biti i još bolji. Njegovim dovođenjem vodstvo šibenskog prvoligaša nesumnjivo je pogodilo.

Dio odgovora možda leži u činjenici da se Zec, iako najbolji igrač lige, ni ove zime nije uspio prodati u inozemstvo, ali nije prošao niti kompletne pripreme. I drugi dio poznate bugojanske veze – Mehmed Alispahić – nije na razini igara iz prvog dijela sezone. Na stranu maestralan pogodak na Kantridi, ali nije to Meša koji je je jesenas bio jedan od glavnih asistenata momčadi, prva violina Šibenčana.

Činjenica da gotovo sve momčadi na Šubićevac dolaze s istom, defenzivnom taktikom Šibenčanima ne odgovara. Niti u ranijim sezonama Šibenik nije lako izlazio na kraj s bunkerom, slično je i sada. Puno više momčadi Branka Karačića odgovara činjenica da i suparnička momčad igra otvoreno, tada u potpunosti do izražaja može doći kvaliteta šibenskog prvoligaša.

Velik utjecaj na proljetne rezultate imale su i ozljede koje su najčešće i diktirale sastav Karačiću. Pored toga što Šibenčani dobivaju najveći broj žutih kartona, zaredale su i ozljede koje u svakom susretu iz početnog sastava izbace barem po trojicu–četvoricu igrača. Ademi i Budiša imaju problema s nosom, Medvid s rebrom, Jurčević s meniskusom, Bačelić-Grgić s udarcem iznad koljena, Vidića muči gležanj...

I u šibenskom prvoligašu ističu kako nisu zadovoljni osvojenim bodovima u proljetnom dijelu sezone. Očekivali su više, kao i navijači, međutim, ništa još uvijek nije izgubljeno. I kroz prvenstvo, a pogotovo kroz Kup, Šibenik može do europskih natjecanja. Sljedećih otprilike mjesec dana će zapravo dati odgovor jesu li uspjeli pronaći rješenje za defanzivne taktike suparničkih momčadi, odnosno hoće li zaista po prvi put u svojoj povijesti i izboriti nastup u Europi.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.03.2010. u 13:56
    i 2 puta pun šubićevac i 8.000 x 60 kn x 2 = 960.000 kn u blagajnama NK Šibenik :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.03.2010. u 10:22
    to bi bilo prekrasno..šibenik u pretkolu lige UEFA..pa nek prođu recimo maltešku birkirkaru a ispadnu od npr temišvara bija bi veliki uspjeh
    Obrisan korisnik