Košarka

Orlando i Cavsi po finale

Branimir Korać • subota, 17.04.2010.
Orlando i Cavsi po finale
Foto: EPA

Na Istoku sve je jasno. Cleveland Cavaliersi i Orlando Magic su apsolutni favoriti za konferencijsko finale i borbu za ulazak u finale NBA lige. Svaki drugi ishod bio bi prilično iznenađenje kao što bi iznenađenje bilo i ispadanje bilo kojeg od prva četiri nositelja u prvom krugu doigravanja...

Cleveland Cavs (61-21) - Chicago Bulls (41-41)

Najbolja momčad nakon regularnog dijela sezone, Cleveland Cavsi, igrat će u prvom krugu doigravanja protiv Chicago Bullsa. Dok su se Bullsi do samog kraja borili za doigravanje, Cavsi su nekoliko posljednjih utakmica kalkulirali i mogli odmarati LeBrona Jamesa, Moa Williamsa, Antawna Jamisona i igračima dozirati minutažu.

Vezane vijesti

LeBron James: "Nema više vremena za kalkuliranje, ovo je doigravanje i više nema isprika. Oni koji se budu najbolje osjećali igrat će. Očekujemo od svih igrača koji nose dres Cavsa da budu u svakom trenutku spremni dati svoj maksimum. To je doigravanje, a mi svoju misiju znamo."

Vinny del Negro: "Cavsi će biti ogroman test za nas, ali mi smo spremni i prihvaćamo ga. Jako dobro nam je poznato koliku širinu imaju i kako igraju, znamo i da će lopta biti većinom u rukama LeBrona, no bit ćemo spremni. Prvenstveno u ovom trebamo uživati, ovo je doigravanje i mi smo tu."

Nema nikakve dvojbe kako Cavsi u ovu seriju ulaze kao favoriti. Jači su i na igračkom planu, ali i u samoj igri. Bullsi su prilično razočaranje ove sezone, imaju vrlo dobru ekipu, ali Vinnie del Negro nije to sve najbolje posložio i dosta su se mučili. Ali ih treba itekako respektirati, ušli su u doigravanje i prošle sezone kao autsajder pa su Celticse odveli u sedam utakmica u nezaboravnoj seriji.

Bit će izuzetno zanimljivo vidjeti i sučeljavanje Joakima Noaha i LeBrona Jamesa koji su imali verbalni, a umalo i fizički okršaj tijekom regularnog dijela sezone. Frustrirani Noah s klupe je dobacivao Jamesu dok je ovaj bacao slobodna bacanja, James se došetao do klupe i umalo je došlo do žešćeg sukoba.

Cleveland će od početka doigravanja moći računati i na Shaquillea O'Neala što ovu momčad čini još jačom i opasnijom. Bullsi svoju šansu vide u tome što su autsajderi i malo tko im daje ikakve šanse. Mogu odigrati rasterećeno dok s druge strane Cavsi računaju na "malo" veće stvari. Njima je ove sezone isključivi cilj naslov prvaka i ispadanje od Bullsa bilo bi ravno katastrofi.

Zvijezda momčadi: LeBron James - Derrick Rose

Petorka: Mo Williams, Anthony Parker, LeBron James, Antawn Jamison, Shaquille O'Neal - Derrick Rose, Kirk Hinrich, Luol Deng, Taj Gibson, Joakim Noah

Prognoza: Cleveland - Chicago 4-1

Orlando Magic (59-23) - Charlotte Bobcats (44-38)

Orlando je medijski izuzetno podcijenjena momčad. Postoje Cavsi, postoje Celticsi, postoje Lakersi, postoje Mavsi, ali u većini kalkulacija oko borbe za naslov preskače se Orlando. Apsolutno nepravedno. Magic ima drugi omjer regularnog dijela sezone, imaju nezaustavljivog Dwighta Howarda i prošle sezone su preko Cavsa ušli u finale lige. Ponovno nije dovoljno, no to se ionako povezuje s medijski zanimljivijem tržištem Los Angelesa i Bostona dok je Cavsima zvjezdani status donio King James.

Dwight Howard: "Stan van Gundy nam je rekao koliko je ponosan s nama i to je bilo sjajno za čuti jer smo teško radili da bismo ovdje došli. Sve što smo dosad napravili stavilo nas je u dobru poziciju uoči doigravanja koje je sljedeći korak i tu ćemo pokušati osvojiti naslov."

Stephen Jackson: "Riječima i slikom je doigravanje teško opisati. Intenzitet s kojim se igra u doigravanju morate osjetiti i mnogi moji suigrači tek nakon prve utakmice shvatit će gdje se nalaze. Ovo je za mnoge novi teritorij i nova situacija."

To je jedan od razloga zbog kojeg se u igračima Orlanda budi inat i zbog čega će svima željeti pokazati da ih nepravedno zapostavljaju. Na početku će morati preskočiti Bobcatse i to će biti vjerojatno vrlo težak posao. Larry Brown je iskusan playoff lisac i zna jako dobro pripremiti momčad za ono što ih očekuje.

Charlotte spada među najugodnija iznenađenja ove sezone. Igraju vrlo čvrstu košarku, borbeni su do krajnjih granica i nikada ne odustaju. U svojim redovima nemaju velika imena i zvijezde od kojih protivnici moraju posebno strahovati, odlično su izbalansirani i uz kvalitetu više pod košem bili bi strašno jaki.

Protiv Orlanda će teško moći napraviti nešto više osim namučiti Magic. Teško će zaustaviti Howarda, teško će se nositi i sa širokom rotacijom koju posjeduje Van Gundy, no nemojte misliti da će odustati. Wallace, Jackson, Felton i društvo smatraju kako imaju dobre šanse.

Zvijezda momčadi: Dwight Howard - Gerald Wallace

Petorka: Jameer Nelson, Vince Carter, Matt Barnes, Rashard Lewis, Dwight Howard - Raymond Felton, Stephen Jackson, Gerald Wallace, Boris Diaw, Tyson Chandler.

Prognoza: Orlando - Charlotte 4-2

Atlanta Hawks (53-29) - Milwaukee Bucks (46-36)

Bucksi bi u normalnoj situaciji bili vrlo neugodan protivnik Hawksima u prvoj rundi doigravanja, ali ovo za njih nije baš normalna situacija. Nenormalnom ju je učinio Andrew Bogut, točnije Amare Stoudamire koji ga je bez ikakvog povoda s leđa gurnuo na zakucavanju u kontranapadu, Bogut je pao i slomio ruku. Ozljeda svog MVP-a Bucksima je značajno umanjila šanse.

Jamal Crawford: "Obično bih u ovo vrijeme polako pakirao stvari i bio na putu kući. Doigravanje je za mene novo iskustvo, osjećam se kao rookie. Noć prije prve utakmice vjerojatno neću moći spavati od uzbuđenja."

John Salmons: "Sav je pritisak na njima, svi znaju da nam nedostaje Andrew i to je velika šteta. Nemamo što izgubiti, igrat ćemo za svoj ponos i pokušati u svakoj utakmici pobijediti. S Andrewom ne bi bili autsajderi, u to budite uvjereni."

Bit će to svakako olakšanje za Ala Horforda koji bi imao pakleno težak posao s Bogutom, a ovako će imati za protivnike Kurta Thomasa i Primoža Brezeca, uz svo poštovanje prema njima, ipak igračima nižih kvaliteta i igračima s kakvima Horford ne bi smio imati problema.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Skiles postaviti igru protiv briljantne petorke Hawksa koja na parketu provodi jako puno vremena dok s klupe pravu podršku daje tek Jamal Crawford. Hoće li i dalje Jennings imati neograničenu slobodu ili će ipak više vremena igrati s kontroliranim Ridnourom.

Bit će zanimljivo vidjeti i dvoboj Johna Salmonsa protiv Crawforda i Johnsona. Salmons je sjajan nadomjestak za ozljeđenog Redda i ono što im je trebalo nakon što su ostali bez svog ne tako davno najboljeg strijelca. Charlie Bell nije bio dorastao tom zadatku i dolaskom Salmonsa naglo su im akcije porasle. Ali, u najgore vrijeme su ostali bez Boguta i to Atlanti daje barem 20 posto veće šanse nego što bi ih Hawksi imali u dvoboju punih sastava.

Zvijezda: Joe Johnson - John Salmons

Petorka: Mike Bibby, Joe Johnson, Marvin Williams, Josh Smith, Al Horford - Brandon Jennings, John Salmons, Carlos Delfino, Luc Richard Mbah a Moute, Kurt Thomas

Prognoza: Atlanta - Milwaukee 4-1

Boston Celtics (50-32) - Miami Heat (47-35)

Definitivno najizjednačenija, barem na papiru, serija na Istoku. Boston je u padu, to je očito, u ovoj sezoni tek je Rajon Rondo pokazao značajniji napredak dok je dobar dio ostatka momčadi igrao neočekivano promjenjivo. Ili ipak možda očekivano, godine su tu i ne može se očekivati od Raya Allena pa ni od ozljedama načetog Kevina Garnetta da igra kao s 25 godina.

Charles Barkley o Celticsima: "Celticsi su uzeli naslov, to su i htjeli, a sada su starija momčad. Kevin Garnett nije isti igrač kakav je bio prije. Paul Pierce je stariji, Ray Allen je već star, jedino je Rajon Rondo imao sjajnu sezonu. Smiješno je kako se kada ostarite počinjete vraćati u prošlost i pričati 'kada smo bili zdravi'. Stariji ljudi ne ozdravljaju, oni umiru, a Celticsi su udarili u zid. Unatoč tome mislim da će proći Miamija koji je pristojna momčad.

Michael Beasley: "Nema straha i nervoze, bio sam već tu i sve mi je poznato. Velika pozornica, velika utakmica, doigravanje. Znam što očekivati i zato ću igrati svoju košarku koja se uklapa u ovu momčad."

Miami s druge strane dolazi s prevagom u liku Dwyanea Wadea. Celticsi nemaju takvog igrača, kao što niti Miami možda nema momčad kao Celticsi, ali opet Wade je u svojoj večeri sposoban pobijediti sam svakoga. Celticsi nisu izuzetak, pokazali su da su itekako ranjivi, gubili su na domaćem terenu previše utakmica pa čak i doživljavali teška poniženja od Netsa i Wizardsa.

Ipak, iskustvo je na njihovoj strani kao i širina momčadi. Miami može računati na Wadea, nešto očekivati od Jermainea O'Neala i Michaela Beasleya, ali Rivers ipak u ruci drži par aduta više. Samo je pitanje kako će ti aduti izgledati u doigravanju.

Miami tu definitivno nije bez šansi. Bostonova igra previše varira i tu je šansa Miamija. Ostaje za vidjeti jesu li Riversove riječi o drugačijoj igri na domaćem parketu u doigravanju bile samo tješenje ili će uistinu biti tako. Hoće li Boston iskoristiti tu prednost domaćeg parketa ili će nastaviti s blijedim igrama? Ovo im je posljednja šansa, sljedeće sezone će teško doći u priliku boriti se za naslov i oni to jako dobro znaju.

Zvijezda: Paul Pierce - Dwyane Wade

Petorka: Rajon Rondo, Ray Allen, Paul Pierce, Kevin Garnett, Kendrick Perkins - Carlos Arroyo - Dwyane Wade, Quentin Richardson, Michael Beasley, Jermaine O'Neal

Prognoza: Boston - Miami 4-3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaNBA

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.04.2010. u 16:46
    Šteta što se Bucksima ozlijedio Bogut. S njim bi mogli ostati dulje u doigravanju i poremetiti račune nekome od favorita.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2010. u 01:50
    Celticsi osvajaju naslov u nekoliko spektakularnih serija;posljednji prsten za Celticse u eri Garnetta,Piercea & Allena
    Obrisan korisnik