Košarka

Zapad je prava poslastica

Branimir Korać • subota, 17.04.2010.
Zapad je prava poslastica
Foto: EPA

U Zapadnoj konferenciji je prava umjetnost prognozirati tko će otići do finala. Tolika izjednačenost garantira niz sjajnih susreta u kojima je baš sve moguće. Koliko je Zapad jak, dovoljno pokazuje podatak da je 50 pobjeda dovoljno tek za osmo mjesto...

Los Angeles Lakers (57-25) - Oklahoma City Thunder (50-32)

Dvoboj prvog i osmog nositelja po nekoj logici bi trebao biti lagan zalogaj za bolje rangiranog. No ovo je NBA doigravanje i tu svaka logika gubi smisao, posebno u Zapadnoj konferenciji. Lakersi su bolja momčad od Thundera, to apsolutno stoji, ali isto tako niti Thunder nije "tamo neka momčad" koja ne može napraviti iznenađenje.

Vezane vijesti

Phil Jackson: "Ne znam zbog čega se Kevin (Durant) naljutio na mene. Nisam rekao ništa krivo i nije nešto što bi ga moglo uzrujati. Šutirao je najviše slobodnih bacanja u ligi i ubacio ih je najviše. Šutirao je najviše u ligi i ubacio najviše poena. Glasovao sam za njega za All-Star dvoboj, došao je na All-Star dvoboj. Svi znamo da je sjajan igrač. Čestitam mu."

Kevin Durant: "Respektiram Phila Jacksona, ali me baš briga za njegovo mišljenje. Otkako je Kevin Garnett izjavio kako imam tretman poput Michaela Jordana, svi samo pričaju o tome kako stalno idem na liniju slobodnih bacanja. Ukoliko gledate naše utakmice, onda nemate nikakvih dvojbi, možda bi nas NBA liga mogla više prenositi na državnoj televiziji da ljudima bude jasnije."

Njihov hendikep je neiskustvo. Kevin Durant je već sada superzvijezda koja ima "doličan" tretman kod sudaca, no pitanje je koliko će mu se suditi neke stvari kada dođe u dvoboj protiv Lakersa za koje nije tajna kako su miljenici i vrha lige. Hoće li Durant imati jednak tretman kod sudaca kao Bryant? Ne treba insinuirati niti govoriti kako će suci nekog protežirati, ali u NBA ligi je stvar jasna. Imena jednostavno imaju poseban tretman.

Lakersi u posljednje vrijeme nisu igrali dobro. Kobe Bryant je muku mučio s ozljedama i ono što je odigrao u posljednje vrijeme nije bilo na razini na kojoj nas je naviknuo. U doigravanju će morati biti pravi i to odmah od prve runde. Thunder igra jako dobru košarku, imaju trojicu izuzetno opasnih igrača i to će biti pravo iskušenje za Lakerse.

Kako će ova serija završiti dosta ovisi i o tome hoće li Phil Jackson odmah koristiti Andrewa Bynuma koji se vratio treninzima i osjeća se jako dobro. Ovisi i o tome hoće li Pau Gasol zadržati visoku formu s kraja sezone te o tome u kakvom će izdanju biti Bryant. Ipak više ovisi o Lakersima nego o Oklahomi koja je simpatična momčad, s Durantom, Westbrookom i Greenom i vrlo opasna, ali opet se čini ne dovoljno opasna da bi izbacila prvu momčad Zapada. Barem ne ove godine.

Zvijezda: Kobe Bryant - Kevin Durant

Petorka: Derek Fisher, Kobe Bryant, Ron Artest, Lamar Odom, Pau Gasol - Russell Westbrook, Thabo Sefolosha, Kevin Durant, Jeff Green, Nenad Krstić

Prognoza: Los Angeles Lakers - Oklahoma City Thunder 4-2

Dallas Mavericks (55-27) - San Antonio Spurs (50-32)

Ovo je na papiru definitivno najizjednačeniji dvoboj prve runde doigravanja u obje konferencije. Spursi su svakome noćna mora u doigravanju, a kada ih dobijete u prvoj rundi doigravanja, a imate prednost domaćeg terena, zapitate se jeste li možda mogli izgubiti koju utakmicu više pa završiti poziciju niže. I to je bolji izbor nego ići na lukavca Gregga Popovicha i njegovo društvo u prvoj rundi.

Jason Kidd: "Još ne razmišljamo o naslovu prvaka. Idemo od utakmice do utakmice, takav nam je protivnik. Ono što smo dosad napravili više uopće nije važno. Sada moramo biti fokusirani na način na koji ćemo ostvariti još 16 pobjeda."

Tony Parker: "George (Hill) će igrati. Uopće ne razmišljam o tome jer znam da će igrati. George je čvrst momak. Potreban nam je svaki igrač jer igramo protiv jakog protivnika. No vjerujemo u sebe, znamo za što smo sposobni i baš nisam pretjerano uvjeren da su sretni što moraju igrati protiv nas."

Tu nesreću ove sezone imali su Dallas Mavericksi, momčad koja je uvijek u pričama oko borbe za naslov, ali Cubanovo društvo nikako da napravi taj veliki korak. 2006. godine su uzeli konferencijski naslov i to je bilo sve, dalje od toga nisu otišli. S druge strane će im biti momčad s posve drugačijim mentalitetom i to bi mogla biti razlika.

Hrabro ćemo prognozirati prolazak Spursa iz jednostavnog razloga što su oni u ovom razdoblju godine vjerojatno najopasnija momčad lige. Mogu i znaju igrati čvrsto i to koriste u doigravanju. Mavsi su značajno mekanija momčad koja niti nije na svom parketu toliko dominantna da bi im prednost domaćeg parketa bila presudna.

"Ako su nas željeli, nema problema, mi smo tu", poručivali su Mavsi nakon posljednjeg susreta u kojem je San Antonio u izravnom dvoboju odmarao glavne zvijezde i upisao poraz. Teško se složiti s takvom konstatacijom, Popovichu je jednostavno svejedno, on je svjestan težine svakog protivnika i jednostavno je odmarao igrače. Igrao protiv Dallasa, Utaha, Denvera, Phoenixa, njima je svejedno. Ovo je doigravanje i tu će morati biti najbolji, u svakoj utakmici, a poznavajući Spurse i gledajući njihovu formu u posljednje vrijeme bez obzira na izostanak Parkera, možemo reći kako će i biti.

Zvijezda: Dirk Nowitzki - Tim Duncan

Petorka: Jason Kidd, Caron Butler, Shawn Marion, Dirk Nowitzki, Erick Dampier - Tony Parker, Manu Ginobili, Richard Jefferson, Tim Duncan, Antonio McDyess

Prognoza: Dallas Mavs - San Antonio Spurs 2-4

Phoenix Suns (54-28) - Portland Trail Blazers (50-32)

Phoenix Sunsi su željeli Portland i dobili su ga. U regularnom dijelu sezone igrali su tri susreta, u dva je slavio Portland koji je morao slaviti i u trećem, ali je u slaboj završnici dao Sunsima pobjedu. Zašto su onda željeli Portland? Prvi razlog je taj što Portlandu bez obzira na odličan rezultat malo tko vjeruje, dosta ih se podcjenjuje, a drugi i to važniji razlog je neigranje Brandona Roya.

Charles Barkley o Sunsima: "Počeli su napokon igrati pravu košarku. Sviđa mi se mali Lopez, zbog njega su Amarea pomaknuli na njegovu prirodnu poziciju. Počeli su igrati obranu i skakati i dobro napreduju. Nije uopće bilo zabavno pratiti ih posljednjih sezona kada su samo pokušavali ubaciti više od protivnika. Uporno to pokušavaš i vidiš da takva igra ne pali, ali ti ideš i dalje kroz zid. To im je bila prava ludost."

Nate McMillan: "Brandon je na svoju inicijativu pokušao, radio je neke kretnje, ali je shvatio da neće moći i morat će na operaciju. Shvatio je kako ne može trčati, a samo kretanje nije dovoljno. Sada znamo da ga nema i možemo se usredotočiti na grupu igrača koja nam je ostala. Ne brinite, čvrsti smo, izdržali smo puno toga ove sezone i ti igrači dobro su odgovorili tijekom sezone."

U Rip Cityju su već naviknuli na izostanke i to primaju kao "dobar dan". Roy će definitivno nedostajati, ali i bez njega imaju sasvim dovoljno oružja stvoriti problema Sunsima. Na žalost po njih, samo stvoriti probleme, ne i eliminirati ih.

Puno toga će ovdje ovisiti s jedne strane o učinku Amarea Stoudamirea i Stevea Nasha te s druge strane Marcusa Cambyja, LaMarcusa Aldridgea i Andrea Millera. Miller bi mogao biti noćna mora za Sunse, izuzetno je inteligentan razigravač koji je veliki dobitak za ovu momčad, a protiv statične obrane kakvu igraju Sunsi, posebno je ubojit. Camby će pak biti zadužen za skakački dio, također ono u čemu su Sunsi slabiji, dok će Aldridge biti zadužen za napadački dio.

S druge strane osovina Nash-Stoudamire mora iskoristiti svoje sjajno sporazumijevanje i to im je već pola puta do uspjeha. U dosadašnjim susretima Blazersi su imali ogromnih problema s branjenjem Channinga Fryea, ali su zato bez problema zatvarali tranziciju Sunsa, ono s čim je velika većina NBA momčadi imala najviše muke. S Brandonom Royem u punoj snazi ovdje bi Blazersi bili favoriti, ovako, lagana prednost ide na stranu Sunsa, čisto zato što ne vjerujemo dovoljno Brandonovim zamjenama.

Zvijezda: Steve Nash - Andre Miller

Petorka: Steve Nash, Jason Richardson, Grant Hill, Amare Stoudamire, Jarron Collins - Andre Miller, Rudy Fernandez, Nicolas Batum, LaMarcus Aldridge, Marcus Camby

Prognoza: Phoenix - Portland 4-3

Denver Nuggets (53-29) - Utah Jazz (53-29)

Još jedan vrlo izjednačeni dvoboj u Zapadnoj konferenciji. Denver ima vjerojatno najneugodniji domaći teren u cijeloj ligi i kada dođe do prednosti domaćeg terena, onda je strahovito opasan. No u ovoj seriji bit će vrlo hendikepirani, neće na klupi imati trenera Georgea Karla.

Arron Afflalo: "Dobivam priliku napraviti nešto veliko i na poseban način pomoći momčadi. Probat ću zaustaviti Derona uz pomoć momčadi, to nam je ključ, moramo ga ukrotiti i spriječiti pick & roll što više."

Jerry Sloan: "Velika je šteta što nećemo imati Kirilenka. Posve je deprimiran zbog ove ozljede. Sve činimo kako bismo mu podigli raspoloženje, trebat će nam kasnije, a sada samo to možemo napraviti."

Nuggetsi su mogli vrlo lako biti i druga momčad Zapada, no otkad je Karlu dijagnosticiran rak, njihove izvedbe su počele patiti. Igrali su sve promjenjivije i nisu više bili toliko uvjerljivi. Ipak, Billups, Anthony i društvo su spremni za najveće izazove, a prvi je itekako velik - Utah Jazz.

Jazzeri će za prolaz u polufinale morati uzeti jednu gostujuću pobjedu i to će im biti najveći problem. Nema dvojbe da imaju odličnu momčad, ali nisu baš posebno uvjerljiv gost. Srećom po njih niti Nuggetsi ne briljiraju u gostima stoga bi to mogla biti prava domaćinska serija.

Sloan će vjerojatno pokušati što više usporiti igru i dovesti svoju momčad u kontrolu. Svaki pokušaj nadtrčavanja s Nuggetsima mogao bi za njih biti koban iako su i Jazzeri momčad koja voli odigrati na veliki broj poena. No Denver je ipak u takvoj igri bolji i konačan ishod će dosta ovisiti i o tom segmentu.

Zvijezda: Carmelo Anthony - Deron Williams

Petorka: Chauncey Billups - Arron Afflalo, Carmelo Anthony, Kenyon Martin, Nene Hilario - Deron Williams, Wesley Matthews, C.J. Miles, Carlos Boozer, Mehmet Okur

Prognoza: Denver - Utah 4-3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.04.2010. u 08:53
    Tako mi je zao sto ce vec u prvom krugu morat ispast Spursi ili Mavericksi, odlicne ekipe...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2010. u 16:50
    Lakersi su trenutno najbolja momčad Zapada. Imaju najbolju centarsku liniju-Gasol, Bynum, a tu je još i Odom. Ako će biti kompletni onda će bez većih problema u finale. Spursi su momčad na koju treba paziti u doigravanju.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2010. u 15:09
    nezahvalno je prognozirati,svaka cast novinaru na hrabrosti! definitivno najzanimljivija serija u prvom krugu dallas-san antonio...
    Obrisan korisnik
  • dario2317.04.2010. u 12:03
    ja bi volio da oklahoma prođe lakerse iako je to skoro nemoguće.a u finalu zapada bi volio vidjeti denver i dallas.
    dario23
  • Lomax17.04.2010. u 11:30
    Spursi prlaze, pa se vi češite.
    Lomax