Košarka

Sve je u rukama Cibosa

Ivor Krapac • petak, 23.04.2010.
Sve je u rukama Cibosa
Foto: Nikola Movrić

Košarkaši Cibone večeras će pokušati napraviti prvi od završna koraka prema dodavanju još jednog trofeja u bogatu klupsku kolekciju. Iako su član od prve sezone, NLB liga dosad je izmicala Cibosima, a vikend pred nama dat će nam odgovor hoće li se u zagrebačkoj Areni to promijeniti...

Bit će pritiska. Cibona je favorit protiv Union Olimpije, a favoriti na leđima uvijek nose pritisak. No, bit će i želje i motiva da na ulasku košarke u Arenu, pred puno većim brojem navijača nego ih je ove sezone pratilo, Cibosi pokažu koliko mogu, a u dosadašnjem tijeku sezone već su dokazali da mogu dosta. Sada je sve u rukama igrača i trenera Velimira Perasovića, momčadi koja je okončala regularni dio lige na prvom mjestu - i time natjerala i Grad da pomogne da završnicu odigraju upravo ovdje.

Nije kroz sezonu sve išlo sjajno, s problemima u kojima je klub teško je očekivati da se to kad-tad neće odraziti i na parketu, no Cibosi su se izborili za priliku da uzmu trofej koji nedostaje. Prvi korak, s početkom u 20:15 sati, donijet će Union Olimpiju u kojoj su financijski problemi već napravili golemu štetu, no kako su i s tim poteškoćama došli do Final Foura, ima i razloga za oprez u Ciboninom taboru.

"Svaki put kada dođete na ovakvo natjecanje sve momčadi imaju svoju priliku, svi su jednako ambiciozni i puni motiva da osvoje trofej", kazao je Perasović u najavi polufinala, dodajući i ono što se dogodilo u prvom dijelu lige, uz Ciboninih 0-2 u međusobnom omjeru: "Igramo protiv momčadi koja nas je dvaput pobijedila u NLB ligi, u Zagrebu su to napravili na impresivan način, imat ćemo velik motiv da im vratimo za poraze u regularnom dijelu sezone".

Puna dvorana bila bi prava nagrada

Vijesti o prodaji ulaznica bile su jako obećavajuće, ali s obzirom da su i Grad i klubovi dobili svoj dio karata, naravno, i vodstvo lige, teško je predvidjeti koliko će ljudi na tribinama gurati Cibonu prema pobjedi u polufinalu. No, čini se da će to ipak biti jako dobra podrška, bolja od očekivane - što bi bila nagrada za sve dobro što su Cibosi dosad odigrali u sezoni, a jasno, i velika pomoć protiv Ljubljančana.

Ako gurnemo u drugi plan ono što se dogodilo u Ljubljani početkom prosinca, kada je drugačija, puno jača Union Olimpija slavila sa 71:63, a na tu utakmicu zaista se ne treba previše vraćati, više razloga za brigu izazvat će 85:59 za Ljubljančane sredinom ožujka u Draženovom domu, u utakmici u kojoj je sastav na raspolaganju Juri Zdovcu bio puno sličniji sadašnjem. Tada su Bečirovič, Millage, Slokar, Golubović i Walsh već bili Olimpijina prošlost, no i takvi su bili dovoljno dobri za glatku pobjedu.

Naravno, tako visok poraz ne bi se dogodio da to nije bila kombinacija jako dobrih Ljubljančana i slabih Cibosa, a kako je nova utakmica puno veće težine, nadajmo se da će se ostvariti najava Marka Tomasa da ćemo vidjeti puno bolje lice Perasovićeve momčadi.

U odnosu na nedavni zagrebački ogled s Olimpijom, Cibona će biti jača za Bojana Bogdanovića koji se oporavio od ozljede, dok će Ljubljančanima glavni minus biti nedostatak Gašpera Vidmara koji je u međuvremenu također otišao, a sredinom ožujka u Draženovom domu istaknuo se sa 17 poena i osam skokova. Kao da svih problema s kojima se Jure Zdovc suočio nije bilo dovoljno, još se ozlijedio i Sinjanin Stipe Modrić koji je mogao dati ruku pod obručem, tako da su gostima u unutarnjoj liniji ostali jedino Nemanja Aleksandrov i Edin Bavčić.

S obzirom da ni njih dvojica nisu klasični centri, nije teško napipati da bi glavna Cibonina prednost pred sedmorkom na koju efektivno računa Zdovc trebala biti upravo tu, u borbi pod košem. Kako su u dva poraza od Union Olimpije oba puta bili nadskakani, Perasovićeva momčad nadat će se da ovog puta ipak neće izgubiti tu bitku, a ako uz obranu kakvu Cibona zna odigrati kontroliraš i skok, put do pobjede bit će lakši.

Koliko igrački oslabljena Union Olimpija može poremetiti planove Cibosa? Na papiru, sudar najboljeg izdanja sadašnje Cibone i najboljeg od Ljubljančana donio bi prevagu na stranu Perasovićeve momčadi, zbog tog odnosa snaga i igranja u Zagrebu Cibona i jest favorit, ali sadašnji Zdovčevi aduti (Ožbolt, Ilievski, Bavčić, Aleksandrov, Klobučar) mogu biti dovoljno dobri ukoliko Vukovi ne budu pravi. S bijelom zastavom sigurno nisu stigli, kako je rekao kapetan Ožbolt.

Veliku borbu najavio je i trener Zdovc: "Došli smo u Zagreb maksimalno koncentrirani na utakmicu koja nas čeka, znamo da neće biti lako, igramo s domaćinom, ali na nama je da se borimo, damo svoj maksimum, da napravimo sve da ih iznenadimo. Utakmica se igra 40 minuta, i mi i oni imat ćemo po pet igrača na terenu, pružit ćemo svoj maksimum".

Na angažman i želju Ljubljančana Cibosi će, vjerujemo, odgovoriti barem jednako ambiciozno i motivirano, a bude li tako, u petak oko 22 sata dio misli već će biti usmjeren prema nedjeljnom finalu protiv Partizana ili Hemofarma.

NLB liga, polufinale:
Cibona - Union Olimpija (20:15 h, HTV 2)

NLB liga Final Four

polufinale

Partizan72:67Vršac
Cibona78:73Petrol Olimpija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

NLB liga Final Four

polufinale

Partizan72:67Vršac
Cibona78:73Petrol Olimpija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.04.2010. u 13:06
    heja heja cibosi,valjda ce uzet prvu titulu
    Obrisan korisnik
  • Gomez6923.04.2010. u 08:55
    jel smijem znati/pitati ko su suci danas na obje tekme, ako znate, jer nemogu naci na sluzbenim stranicama NLB lige?
    Gomez69