Automoto

Prijateljska idila ili zatišje pred buru

Borna Rupnik • subota, 01.05.2010.
Prijateljska idila ili zatišje pred buru
Foto: EPA

McLarenova sezona rezultatski je počela izvrsno, a iako se Jensonu Buttonu u određenoj mjeri predviđala uloga vodonoše, dosadašnji nastupi sugeriraju da bi britansku ekipu mogao čekati vrlo zanimljiv, ravnopravan ostatak sezone...

Da je netko prije početka ove sezone rekao kako će Jenson Button u prve četiri utrke proslaviti dvije pobjede, uz jedno drugo i jedno treće mjesto Lewisa Hamiltona, upravo bi Hamilton vjerojatno bio prvi koji bi takvom prognozeru uputio upitan pogled.

Lewis Hamilton: "I Button i ja smo zasad odradili odličan posao. Button je pravim odlukama pronašao lakši put, a meni je preostao teži, no i tako sam osvojio vrijedne bodove. Nadam se da ću uskoro i ja krenuti lakšim putem. Znam da se mnogo govorilo o tome kako ću po Buttonovom dolasku ja biti favoriziran. Ali ja sam uistinu sretan zbog njegovih pobjeda - zasad je bolji, no uvjeren sam da će se to uskoro okrenuti i da će on onda biti sretan zbog mene".

Naime, usprkos Buttonovoj tituli svjetskog prvaka, smatralo se kako će McLaren u velikoj mjeri sezonu podrediti Lewisu Hamiltonu, ali stvari su se razvile bitno drukčije od očekivanog. Naravno, poslije tri kaotične utrke (ne računajući Bahrein) u kojima su rezultatima uvelike kumovali šaroliki vremenski uvjeti, nije zahvalno donositi velike zaključke, no jasno je da je Button već sada nadmašio većinu očekivanja i polako gradi svoj status među suradnicima.

Na koji bi način ovakav uvod u sezonu mogao odrediti McLarenove uspjehe u sljedećim utrkama? S jedne strane, dosadašnji rezultati izrazito pogoduju britanskoj momčadi jer su im oba vozača sada redoviti favoriti za plasman na pobjednička postolja, a kako s bolidima zasad, čini se, nema baš nikakvih problema, bodovi za vozački i konstruktorski poredak mogli bi stizati kao na tekućoj vrpci.

Štoviše, s obzirom na podatak da nijedan McLarenov vozač ove sezone još nije ostvario bolji kvalifikacijski plasman od četvrtog mjesta vidljivo je da ima i mjesta za napredak, a u tom bi slučaju u pitanje mogao doći i Red Bullov ugled vlasnika najambicioznijih bolida na stazi.

Lewis Hamilton: "Ne osvojim li ja titulu, najradije bih da to onda učini Jenson Button"
Jenson Button: "Ne osvojim li ja titulu, nije mi previše bitno tko će je drugi osvojiti".

Jenson Button i Lewis Hamilton ujedno predstavljaju i simbiozu ponešto različitih, ali zasad isplativih stilova vožnje. Branitelj naslova ove se godine uglavnom odlučivao na rijetke, ali vrlo hrabre poteze koji su mu osigurali visoke plasmane i gotovo uopće nije griješio, dok je Hamilton morao biti znatno aktivniji, više je oscilirao u poretku, češće se upuštao u dvoboje pa naposljetku i izazivao više kontroverzi.

S druge strane, izjednačenost dvojice vozača u istoj momčadi, povijest je pokazala, može imati neželjeni učinak. To je na svojoj koži već iskusio i sam Lewis Hamilton, koji je 2007. godine dijelio garažu s Fernandom Alonsom. Obojica su bili itekako kvalitetan materijal za naslov svjetskog prvaka, no njihov je odnos ubrzo osjetno narušen i napetosti su se do kraja prvenstva mogle rezati nožem. Epilog? Titula u rukama Kimija Räikkönena i Alonsov povratak u Renault.

Jenson Button: "Važno je da surađujemo i Lewis je svjestan toga. Natjecateljski naboj je u redu sve dok se znamo pošteno nositi s njime. Vrhunski momčadski kolega tjera vas naprijed, a tko zna hoćemo li se svađati? Da to znamo, ne bi imalo smisla utrkivati se. S momčadskim kolegom morate istovremeno biti najbolji prijatelj i oštar protivnik".

No, sportska borba momčadskih kolega može pružiti posebnu draž, a Lewis Hamilton vjeruje da će Buttonova brza prilagodba na novo okruženje i nastavak pobjedničkih navika donijeti samo pozitivan natjecateljski ugođaj: "Ne mislim da će se Buttonu i meni ponoviti ono što mi se dogodilo s Alonsom. Podrazumijeva se da Button i ja silno želimo pobijediti onog drugog, ali Jenson je jako pametan. Ne iskazuje pretjeranu agresivnost pa to ne činim ni ja".

Tezu da stvari u McLarenu izgledaju iznenađujuće idilično potvrdio je ovih dana i legendarni Jackie Stewart, koji je po Buttonovom potpisivanju ugovora izjavio kako "svjetski prvak ulazi u lavlji brlog". Stewart je sada čak spreman Buttona smatrati favoritom u međusobnom obračunu dvojice Britanaca, upravo zbog činjenice da kao iskusniji od njih mirnije donosi prave odluke u pravo vrijeme.

U svakom slučaju, pred McLarenom su zanimljivi dani, koji će pokazati jesu li čelni ljudi momčadi uistinu pronašli dobitnu kombinaciju ili se samo čeka prvi međusobni "škakljivi" potez koji će narušiti stvorenu atmosferu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.05.2010. u 10:34
    Hamilton je sam odabrao Buttona za momčadskog kolegu jer su prijatelji u privatnom životu, tako da sumnjam da će se opet ponoviti slučaj Hamilton-Alonso baš zbog toga.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.05.2010. u 14:01
    u autorom dragom ferrariju je idila...
    Obrisan korisnik