Nogomet

Od trnja do zvijezda

Vedran Babić • srijeda, 05.05.2010.
Od trnja do zvijezda
Foto: EPA

Engleski stručnjak Steve McClaren proživljava novu mladost. Nakon što se osramotio na klupi engleske reprezentacije i doživio debakl ne plasiravši se na Europsko prvenstvo 2008. odlučio se skrasiti u Nizozemskoj, točnije u Enschedeu. Tamo je s Twenteom napravio čudo. Već u prvoj sezoni najavio je velike stvari osvojivši drugo mjesto, da bi ove sezone otišao korak dalje i u neizvjesnoj završnici podigao prvi pobjednički pehar u klupskoj povijesti, ostavivši iza sebe velikane Ajax, PSV, Feyenoord i AZ. Da li je ovo početak uzleta McClarenove trenerske karijere ili samo kratkotrajni bljesak?

Briljantnu sezonu nogometaši Twentea okrunili su prvim naslovom u povijesti. Tijekom cijele sezone držali su konstantnu pobjeđivanja i prvenstvo zaključili s omjerom od 27 pobjeda, pet remija i samo dva poraza, sve to uz gol razliku 63:23 i dodatak da su kod kuće ubilježili 16 pobjeda i samo jedan remi. Zasluge za taj veliki uspjeh pripadaju prvenstveno cijeloj momčadi, među njima i najboljem strijelcu Bryanu Ruizu (24), no lovorike će pokupiti i Steve McClaren, 49-godišnjak iz sela Fulforda blizu Yorka.

Punim imenom Stephen McClaren je kao veznjak bio aktivan 14 godina u profesionalnom nogometu, nosivši tom prigodom dresove Hull Cityja, Derby Countyja, Lincoln Cityja, Bristol Cityja i naposljetku Oxford Uniteda. Zbog ozljede je karijeru zaključio 1992. u dobi od 33 godine, a nakon toga put ga je vodio preko asistentskog mjesta u Derbyju 1995. pa do prelaska u redove Manchester Uniteda početkom 1999. Na Old Traffordu McClaren je bio pomoćnik velikom Siru Alexu Fergusonu i sezonu priveo kraju osvojivši Premiership, Ligu prvaka i FA Kup.

2000. McClaren se priključio engleskoj reprezentaciji kao jedan od trenera, a kasnije je postao i asistentom izborniku Svenu - Goranu Erikssonu. Ipak, na tome putu McClaren se poželio okušati u samostalnoj ulozi trenera, a prvi posao dobio je u Middlesbroughu 2001. godine. Pokazat će se to kao pravi potez uprave s Riversidea, jer McClaren je u godinama što su slijedile postao najuspješnijim trenerom u klupskoj povijesti. Iz sezone u sezonu sve je više napredovao, kako u domaćem prvenstvu, tako i u Europi, a najveće uspjehe ostvario je 2006. finalom Kupa Uefe (poraz od Seville 4:0) i osvojenim Liga kupom 2004. protiv Boltona.

McClaren se 2006. već etablirao kao kvalitetan trener premda su navijači Middlesbrougha smatrali kako je njegov uspjeh s klubom zapravo bio plod igre nekolicine iskusnijih igrača koji su tada bili dijelom momčadi. Bilo kako bilo, McClaren je izgradio svoju reputaciju i u svibnju 2006. napravio veliki korak naprijed u svojoj karijeri kada je na klupi Gordog Albiona zamijenio Erikssona. Ipak, voditi nacionalnu selekciju nešto je sasvim drugo i ubrzo je najveći uspjeh zamijenjen prvim velikim posrtajem u McClarenovoj karijeri. Dva bolna poraza od Hrvatske i treće osvojeno mjesto u kvalifikacijskoj skupini za Euro 2008. bili su dovoljni za otkaz i kišu uvreda koje su sjele na njegov račun.

Neuspjeh i "javno kamenovanje" koje je doživio nekoliko su ga mjeseci držali izvan svijeta nogometa, no u svibnju 2008. se vratio u radnu kolotečinu. Baš nakratko je bio pomoćni trener u trećeligašu Darlingtonu, čak je "zaplivao" i komentatorskim vodama, da bi 20. lipnja i službeno bio predstavljen kao novi trener Twentea. Kao i u Middlesbroughu, McClaren je odmah po dolasku polučio velike rezultate. Po prvi put u povijesti Twente je izborio proljeće u Europi, ali je u šesnaestini finala ipak poražen od Marseillea i to tek poslije izvođenja kaznenih udaraca.

U prvenstvu Twente je također ostavio trag te je sezonu završio kao drugi s 11 bodova iza nedodirljivog AZ-a. Već tada se moglo vidjeti kako se McClaren dobro snalazi daleko od očiju engleske javnosti, a kao potvrda toga stigao je i plasman u finale nizozemskog Kupa u kojem je Twente "izvisio" ponovno na jedanaesterce protiv Heerenveena. Sljedeće sezone momčad je doživjela blage promjene - udarni igrači Elia i Arnautović su napustili Enschede, a zamijenili su ih Ruiz i Stoch, koji je stigao na posudbu iz Chelseaja. I to kako su ih zamijenili. Ruiz je postao najboljim klupskim strijelcem, a Stoch također neizostavnim članom prve postave.

I tako stigosmo do sezone 2009./2010. Ona je započela kao u snu za Twente koji je poslije 21 kola imao 17 pobjeda i četiri remija, dakle ni jedan poraz. U međuvremenu su ponovno dogurali do šesnaestine finala Europske lige, ali su i ovoga puta zaustavljeni (Werder). U 22. kolu prvenstva Ajax je u Amsterdamu bio bolji i slavio s 3:0, no prvi poraz u sezoni nije negativno djelovao na McClarena i njegove igrače.

Čak suprotno, vratili su se još jači i do kraja sezone doživjeli još samo jedan poraz. Bilo je to u 32. kolu u Alkmaaru i poslije tog kiksa prvenstvo se zakompliciralo jer je tada Ajax zaostajao samo jedan bod. Ipak, dvjema pobjedama protiv Feyenoorda i NAC-a Twente je stigao prvi do cilja i donio veliko slavlje gradu Enschedeu i njegovim navijačima.

McClaren je uspio ono što 15-ak njegovih prethodnika nikada nije, a to je postati prvakom Nizozemske s klubom koji nije Ajax, PSV ili Feyenoord, pa čak ni AZ koji je naslov osvojio godinu ranije. Ovaj 49-godišnjak sada je ušao u ekskluzivno društvo stranaca kojima je pošlo za rukom u inozemstvu se okruniti titulom prvaka, a ujedno je postao i prvim Englezom poslije velikoga Sira Bobbyja Robsona koji je osvojio neku europsku ligu. Robson je to ostvario 1996. s Portom.

Poslije velikog uspjeha s Twenteom u zraku ostaje pitanje hoće li nizozemski klub moći zadržati McClarena dovoljno dugo da i u premijernom nastupu u Ligi prvaka ispiše nove stranice povijesti ili će se zov nekog jačeg kluba ipak pokazati prejakim. Očito je da McClaren zna kako uspjeti s Twenteom i nemojte se začuditi ako i u Ligi prvaka zagorča život nekima od glavnih favorita.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy05.05.2010. u 18:05
    čestitke, baš mi je drago zbog ovoga. navijao sam za twente ;)
    danchy
  • Obrisan korisnik05.05.2010. u 16:03
    Čestitke kišnom čovjeku.. Nije on loš trener,dapače,ima on velikih rezultata i kao pomoćnik sir Alexu i sa Middlesbroughom i ovo.. Onaj kiks s Engleskom mu se dogodio jer jednostavno da bi vodio Enlesku moraš biti veće zvijzda od ovih na terenu,kao Capello,moraš biti ogroman autoritet,što očito mu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.05.2010. u 14:17
    svaka mu čast za ovo , ipak zna znanje :))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.05.2010. u 13:10
    bravo za članak, ali greška na početku: ovo ima je drugi naslov u povijesti. bravo i za kišnog čovjeka
    Obrisan korisnik
  • IanZG05.05.2010. u 12:37
    Bravo Steve, u miru si daleko od očiju sunarodnjaka izgradio kvalitetnu momčad i zaslužio naslov!
    IanZG