Košarka

I na njih treba računati

Branimir Korać • srijeda, 19.05.2010.
I na njih treba računati
Foto: Ivan Lacković

Druga polovica popisa kandidata za nastup na Svjetskom prvenstvu u Turskoj donosi većim dijelom one mlađe snage. Izborniku Vrankoviću dio njih se sigurno nameće kao kandidati za uži izbor, no ostaje za vidjeti kako će raditi na pripremama i hoće li se izboriti...

I u drugom dijelu teksta o kandidatima za nastup na Svjetskom prvenstvu u Turskoj nalazi se niz zanimljivih igrača koji bi se mogli izboriti za mjesto u reprezentaciji. Izbornik Josip Vranković sa svojim stručnim stožerom zasigurno već ima u glavi dio onih koji će na završne pripreme, ali i dio onih koji neće dobiti pozivnicu.

Marko Tomas (Cibona) 31,2 minute; 15,1 poen; 3,4 skoka; 2,2 asistencije; 1,1 ukradena: Dolaskom iz Reala u Cibonu Marko Tomas je ponovno oživio svoju karijeru. U Madridu mu nisu vjerovali, stvarali su od njega obrambenog specijalca, a Perasović ga je vratio na pravi put, dao mu ovlasti i ovaj mu je na najbolji način vratio. Tomas iza sebe ima odličnu sezonu i tek se sada vidi koliko nam je nedostajao na Eurobasketu u Poljskoj. Ne samo da je ozbiljan kandidat za put u Tursku, nego i kandidat za značajniju ulogu u reprezentaciji. Nakon ove sezone cijena će mu ponovno skočiti u nebo i Cibona će ga jako teško zadržati pred naletom bogatih kupaca.

Vezane vijesti

Zoran Vrkić (Split CO) 27,6 minuta; 13,8 poena; 3,0 skoka; 1,4 asistencija; 1,5 ukradena: Iza košarkaša Splita je tmurna i loša sezona. Nisu izborili Ligu za prvaka po prvi put otkako je ovog sustava natjecanja, a u takvoj sezoni nije se mogao istaknuti niti potentni Vrkić. Vrkić je svestran i koristan igrač, posebno dobro je igrao prije dvije sezone u Šibeniku u paru s Drezgom, međutim u Splitu još uvijek nije napravio onaj veliki iskorak. Nakon ovakve klupske sezone izgledan je kandidat za - B reprezentaciju.

Ante Tomić (Real Madrid) 25,7 minuta; 13,1 poen; 6,6 skokova; 1,8 asistencija: Za Tomića možemo slobodno reći kako je igrač koji nakon dužeg vremena vraća hrvatske igrače na veliku scenu. Odlazili su ne tako davno i Bogdanović i Barać u velike klubove, ali Tomić je jedini od njih dobio odmah priliku i dobro je iskoristio. Već na početku sezone se vidjelo da je Zagreb jednostavno prerastao i onda je uslijedio taj transfer u Real. Messina mu je ukazao povjerenje, jedan je od igrača s najvećom minutažom u Realu, a s nekoliko briljantnih utakmica Tomić se pokazao u prvim mjesecima boravka u velikom klubu kao igrač koji predstavlja budućnost Reala. Sjajna sezona za našeg centra koji se mora naći na popisu za Tursku.

Krešimir Lončar (Uniks Kazan) 23,3 minute; 13,2 poena; 4,9 skokova; 1,2 asistencije: Uniks Kazan je među četiri najjače momčadi dosta jake ruske lige, a Krešimir Lončar je uz Popovića i Lydaya glavni igrač momčadi. O tome kako igra u Kazanu dovoljno govori i interes moskovskog CSKA koji je bio spreman ponuditi poveću svotu, međutim u Uniksu nisu bili zainteresirani. Odigrao je i on još jednu dobru sezonu i pokazao napredak u igri. Kao i dobar dio naših igrača, niti njega nisu poštedjele ozljede, no to se nije previše osjetilo na njegovoj prezentaciji. Ove sezone je čak 16 puta prebacivao granicu 15 poena i to u ruskoj ligi, VTB ligi i Eurokupu što su redom sve jaka natjecanja.

Jakov Vladović (Lokomotiv Kuban) 19,2 minute; 5,9 poena; 1,7 skokova; 2,1 asistencija; 1,3 ukradena: Dvadesetak minuta po susretu bez velike uloge u napadu u Lokomotivu je sasvim solidno za Jakova Vladovića. Za Vladovića iz Zagreba, ne Vladovića iz zadarskog razdoblja. Ozljede u posljednjoj sezoni u Zagrebu su ga dosta bacile nazad i sjećamo se od prije nekoliko godina boljih prezentacija ovog Zadranina. Odigrao je i u Lokomotivu nekoliko dobrih utakmica, najbolju zasigurno u Eurochallengeu protiv njemačkog Göttingena kojem je ubacio 15 poena i podijelio sedam asistencija. Možemo ga kao i Vrkića očekivati u krugu B reprezentativaca.

Krunoslav Simon (Zagreb CO) 30,2 minute; 14,1 poen; 4,5 skokova; 2,7 asistencija: Simon igra u Zagrebu još jednu dobru sezonu, ali još uvijek nam je nepoznanica što može na visokoj razini. Izuzev NLB lige on jednostavno nema jakih utakmica, Eurochallenge ne možemo smatrati kao neko bitno mjerilo, a vani se još nije nigdje okušao. Stoga je upitno koliko bi bilo pametno ubaciti ga u vatru u A reprezentaciji u susrete u kojima je napadačka i obrambena igra ipak na nekoj drugoj razini. Ako ćemo se bazirati na njegovu igru u Zagrebu protiv takvih protivnika kakve već dobije, ne može se naći posebnih zamjerki. Napadački je Simon dobar, pouzdan šuter, možda nije najatletičniji i najbrži igrač, ali ima visok košarkaški IQ i ostaje mu da nečim impresionira Vrankovića na pripremama.

Matej Karlović (Svjetlost Brod) 33,9 minuta; 15,5 poena; 3,1 skok; 2,5 asistencije; 1,1 ukradena: Slično ono što smo napisali za Simona, vrijedi i za Karlovića samo u još većoj mjeri. Karlović nije imao prilike igrati jake utakmice, igranje naše A-1 lige može zavarati po pitanju kvalitete igrača. Ipak, Karlović je još mlad igrač, ima potencijala i sa skorom promjenom sredine dobit ćemo točniji uvid u njegovu kvalitetu. U Brodu je uz Pilepića i Spahiju prvo ime momčadi, međutim reprezentativna košarka je ipak neka druga priča. Treba ga se isprobati kroz B reprezentaciju u svakom slučaju.

Mario Delaš (Žalgiris) 22,9 minuta; 7,2 poena; 4,0 skoka: Koliko god to ružno zvučalo, možemo reći sva sreća da je Delaš otišao iz Splita. U ovakvoj situaciji u kakvoj se klub nalazi, u momčadi koja nije u stanju izboriti Ligu za prvaka, a kamoli NLB ligu, MVP Svjetskog prvenstva do 19 godina ne bi napredovao i izgubio bi dragocjeno vrijeme. U Žalgirisu nije baš najstabilnija situacija u klubu, ali barem igra kudikamo jača natjecanja i stječe iskustvo. Tako je već iskusio i euroligašku košarku uz jednu dojmljivu predstavu protiv Prokoma.

Luka Žorić (Zagreb CO) 27,0 minuta; 16,1 poen; 7,0 skokova; 1,2 blokade: Odlaskom Tomića u Real Žoriću se u Zagrebu puno toga otvorilo. U napadu je postao vrlo važan čimbenik, minutaža mu se praktički udvostručila, a osjeti se i na igrama kako je prepun samopouzdanja. Ovo je najbolja Žorićeva sezona u karijeri, igra dobru košarku i vjerojatno će ga Vranković pozvati na dio priprema. S obzirom na gužvu pod košem, nekako je teško za očekivati kako bi mogao ostati u užem krugu, posebice zbog određenih nedostataka u igri koji se u košarci na reprezentativnoj razini jako lako kažnjavaju. Ono što mu nitko ne može oduzeti je ogromna želja, velika agresivnost u skoku i u napadu na obruč, kada bi popravio te minuse, dobili bi jako korisnog reprezentativnog igrača. Ove sezone je napredovao, tko zna, možda i na pripremama pokaže napredak.

Toni Prostran (Zagreb CO) 15,2 minute; 2,2 poena; 1,1 skok: Uoči sezone se puno pričalo kako će Prostran u Zadru dobiti već ove sezone pravu priliku, činilo se kako će mu se otvoriti prostor za brzi napredak i nitko nije mogao pretpostaviti da će njegov rezime sezone biti obojan u crno. Ozljeda i operacija zaustavili su ga da u Zadru ne odigra niti sekunde, zatim je uslijedio spor oko ugovora i prijelaz u Zagreb gdje se oporavljao i na kraju uspio vratiti. Nije igrao previše, ova sezona mu je već propala i ljeto će umjesto u A ili B reprezentaciji provesti na pripremama U-20 reprezentacije. Nadamo se samo kako će se dobro pripremiti za sljedeću sezonu, da će ga zaobići zdravstveni problemi i godinu kasnije sigurno ćemo pisati u ljepšim tonovima.

Bojan Bogdanović (Cibona) 25,2 minute; 10,7 poena; 2,9 skokova; 1,0 asistencija; 1,0 ukradena: Tomasov poučak može se primijeniti i na Bogdanovića, samo što je Bogdanoviću ovo u biti prva prava ozbiljna seniorska sezona. U Realu i Murciji niti nije igrao, minuta je bilo na kapaljku i idealan potez bio je odlazak i dolazak u Cibonu. Dobio je pravu priliku, Perasović je itekako vjerovao u njega i na početku kada nije išlo baš glatko ostavljao ga je na parketu. Danas je Bogdanović vjerojatno MIP (igrač koji je najviše napredovao) hrvatske košarke i izbornik Vranković ga spominje u najužem krugu putnika za Tursku. Još da nije bilo Kecmana...

Tomislav Zubčić (Cibona) 11,0 minuta; 3,7 poena; 2,4 skoka: Možda najveće razočaranje ove sezone je Tomislav Zubčić. Da, mlad je, ima za njega vremena, ali Zubčić nije pokazao očekivani napredak. Početkom sezone je dobivao više prilika, ali što je sezona odmicala to je i on više gubio samopouzdanje i Perasović mu je manje vjerovao. Još uvijek mu nedostaje snage, prerijetko se odlučuje za prodore i previše "kampira" na trici koju uzgred rečeno ove sezone šutira ispod 30 posto. Ipak najveće zamjerke idu na obranu i pomalo "haklerski" pristup u napadu. I on će poput Prostrana biti orijentiran na U-20 reprezentaciju, a sljedeće sezone očekujemo puno više jer se zna koliko Zubčić posjeduje talenta.

Goran Suton (Spartak Sankt Peterburg) 7,8 minuta; 2,9 poena; 2,6 skokova: Niti Goran Suton neće ovu sezonu pamtiti po dobrom. Prvo nije ušao u roster Utah Jazzera koji su ga ljetos draftirali, zatim je došao u Europu u skromni Spartak gdje se prvo mučio s prilagodbom, a onda ozlijedio. Završio je na operaciji, no ponovno ima problema i ne igra. Odigrao je tek 12 utakmica, a u Eurokupu protiv Charleroija je pokazao da može i da je zanimljiv materijal ubacivši 12 poena uz 11 skokova. Treba vidjeti u kakvom će stanju biti na početku priprema, hoće li moći sada participirati barem u B reprezentaciji za probu, a ako ne držati ga kao adut za budućnost.

Lukša Andrić (Cibona) 20,7 minuta; 9,5 poena; 5,0 skokova: Andrićevo srednje ime moglo bi biti - Nepredvidljivi. Od jako lošeg do fenomenalnog igra mu je varirala tijekom cijele sezone i nikada niste mogli biti sigurni što možete očekivati. Odigrao je nekoliko vrhunskih utakmica doslovno na najvišoj reprezentativnoj razini, no zato je imao i onih utakmica koje su podsjećale na neke stare boljke i vrlo brzo bi entuzijazam splasnuo. Andrić će biti pozvan na pripreme to je sigurno, što Vranković može od njega tamo očekivati, to vjerojatno niti Lukša ne zna. Uistinu šteta što ne može uhvatiti konstantu na duži period, bio bi nam zlata vrijedan, ovako, vidjet ćemo.

Marko Banić (Bizkaia Bilbao) 24,5 minute; 13,2 poena; 4,3 skoka: Marko Banić je već dokazana klasa i definitivno jedan od naših najzacementiranijih reprezentativaca. Ove sezone je dugo nosio Bilbao na svojim leđima, momčadi nije išlo, ali je zato on igrao jako dobro, izvukao niz utakmica kako u Europi, tako i u prvenstvu. Pod kraj sezone je malo pao što je bilo i logično jer je teško za očekivati da može tako dugo ih gotovo sam nositi. Teret su na svoja leđa preuzeli i Mumbru i Hervelle i počeli su dolaziti i rezultati. U Europi oni nisu izostajali od početka i Banić je tu zaradio posebnu nagradu, proglašen je za MVP-a Eurokupa. Njegov put u Tursku ne bi trebao doći pod znak pitanja.

Stanko Barać (Caja Laboral) 14,5 minuta; 7,1 poen; 4,1 skok: Niti ove sezone Stanka Baraća nisu poštedjele ozljede. Međutim dok je igrao pokazao je napredak i bolje igre nego prošle sezone. Odigrao je nekoliko jako dobrih utakmica i u Europi i u španjolskoj ACB ligi, Ivanović mu je sve više vjerovao, ali nije imao sreće sa zdravljem. Na pripremama reprezentacije ga se očekuje u najboljem izdanju i jedan je od onih koji glasnije razmišljaju o Turskoj. Barać za to definitivno ima kvalitetu i može se izboriti za mjesto u momčadi. Sljedeće sezone morao bi na klupskom planu biti još bolji iako je i ove sezone napredovao.

Drago Pašalić (Xacobeo) 14,7 minuta; 5,4 poena; 2,4 skokova: Drago Pašalić je jedan od onih koji je već dugo u krugu reprezentativaca, ali se većinom zadržava na tom širem popisu. Ove sezone u Xacobeu nije loše krenuo, ali se ubrzo ozlijedio, oporavak je bio dug, a povratak težak. Vratio se kada je momčad već bila u "rasulu", kada je ispadanje postalo realna opcija i nije se previše istaknuo. I ovo ljeto bi mogao provesti na pripremama one prve runde reprezentativaca u B reprezentaciji.

Slijedom napisanog u ova dva pregleda jasno je kako Vranković neće imati lagan posao. Teško da će dobro/loše izabrati. Uvijek će se naći kritična masa koja će imati svog favorita, a kako nam je na nekim pozicijama gužva, za očekivati je da se par imena koji možda zaslužuju Tursku neće naći na popisu. No uvjereni smo kako na popisu neće biti nikog tko ne zaslužuje SP.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 15:03
    ovo je drugi dio popisa, perić je stavljen na prvi, kraj teksta imaš povezane vijesti pa si pročitaj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 23:39
    Možda nisam pažljivo pročitao ali ne vidim ime HRVOJA PERIĆA!?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 06:08
    to je to.nadam se da NITKO TKO NIJE PRAVI ILI SPREMAN da neće ić u tursku,već samo najbolji.
    Obrisan korisnik