Nogomet

Antić ih vratio na pobjedničke staze

Branimir Korać • srijeda, 02.06.2010.
Antić ih vratio na pobjedničke staze

Reprezentacija Srbije tražit će u Južnoj Africi potvrdu kvalitete i svega onog dobrog što se o njima pisalo tijekom kvalifikacija. Radomir Antić promijenio je "krvnu sliku" reprezentacije koja na SP odlazi puna samopouzdanja i želje da pokažu kako vrijede i više od 15. mjesta na Fifinoj ljestvici...

Jedna od najnepredvidljivijih reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu svakako je Srbija. Radomir Antić ima na papiru odličan izbor igrača, tijekom kvalifikacija je tu individualnu kvalitetu i pretvorio u odličnu momčad, međutim nije se jednom dogodilo da Srbija padne na testu glave.

Izbornik

Izbornik reprezentacije Srbije, Radomir Antić, rođen je 23. studenog u Žitištu. U biografiji mu stoji kako je bio vrlo uspješan igrač, a kasnije i trener, ubilježio je i nastup za reprezentaciju Jugoslavije, a kasnije je u Španjolskoj na trenerskom planu ostvario veliku karijeru.

Kao igrač nastupao je za Slobodu iz Užica, beogradski Partizan, Fenerbahče, Real Zaragozu te Luton. Igrao je u posljednjoj liniji, a jedini nastup u dresu reprezentacije ubilježio je 1973. godine kada je zaigrao desetak minuta u prijateljskom susretu protiv Mađarske. U to vrijeme bio je član Partizana

Nakon igračke karijere, prebacio se u trenerske vode. Trenersku karijeru je započeo u Partizanu gdje je stasavao uz Nenada Bjekovića da bi se krajem osamdesetih godina preselio u Španjolsku i tamo ostvario velike uspjehe. Vodio je prvo dvije sezone Real Zaragozu, zatim je sjedio na klupi madridskog Reala, a onda i Reala iz Ovieda. Najplodnije razdoblje imao je u madridskom Atleticu kojeg je odveo i do dvostruke krune 1996. godine. Suradnju s Jesusom Gilom obilježila su i tri odlaska s klupe, no Gil ga je uporno vraćao. 2000. godine definitivno je napustio Atletico, jednu sezonu vodio Oviedo, a zatim je 2003. godine s Barcelonom uzeo europski Superkup. Zatim je uslijedila epizoda u Celti da bi 2008. godine preuzeo reprezentaciju Srbije.

Oko Srbije se često spominjao kao kandidat za izbornika i tek nakon odlaska Miroslava Đukića dobio je povjerenje. Zasad napreduje odlično, plasirao se na SP koje bi trebalo biti kruna njegovog rada u reprezentaciji.

Reći za reprezentaciju koja ima igrače poput Nemanje Vidića, Miloša Krasića, Branislava Ivanovića ili Dejana Stankovića kako je autsajder i kako nema šanse za dobar rezultat, bilo bi neozbiljno. U prilog tome idu i nastupi u kvalifikacijama gdje su se plasirali ispred jake Francuske, reprezentacije koja u nogometnom svijetu ima kvalitetu i ime unatoč Raymondu Domenechu.

Nakon ždrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, nisu bili pretjerano zadovoljni. U skupinu su dobili osim favorizirane Francuske i dobre Rumunje i Austrijance te obrambeno orijentiranu Litvu koja zatvorenom formacijom može stvoriti svima dosta problema. Farski Otoci su bili tu tek da popune broj.

Međutim kvalifikacijska kampanja za njih je bila više nego uspješna. Jedina reprezentacija koju nisu uspjeli pobijediti bila je Francuska, no Francuzi su kiksali u ostalim susretima i na kraju nisu uspjeli doći do prvog mjesta u skupini. Osim remija i poraza u dvobojima s Francuskom, Srbija je poražena od Litve u nevažnom posljednjem susretu kada je već bilo jasno da će završiti kao prvi u skupini i plasirati se dalje. Posebno je odjeknula pobjeda protiv neočekivano slabe i sterilne Rumunjske 5:0.

Velike zasluge za uspjeh u kvalifikacijama pripisane su Radomiru Antiću koji je preuzimanjem kormila od vrlo neuspješnog Miroslava Đukića preporodio reprezentaciju, uveo neke nove igrače i stvorio prepoznatljivu igru. Sada ih vodi po prvi put na velikom natjecanju i očekivanja nikako nisu mala.

Što se tiče dosadašnjih nastupa na svjetskim prvenstvima, ne računajući razdoblje prije raspada bivše SFRJ, ovo će im biti treći nastup. Ne mogu se pohvaliti s posebno velikim dosezima na prethodnim prvenstvima, ali nisu bili daleko od ostvarivanja odličnog rezultata u svom prvom nastupu 1998. godine.

Svjetsko prvenstvo u SAD-u 1994. godine su propustili zbog međunarodnih sankcija, međutim 1998. u Francuskoj pokazali su kvalitetu. U skupini su svladali Iran (1:0) i SAD (1:0), protiv Njemačke vodili 2:0, međutim Nijemci su se vratili i poravnali na 2:2 u posljednjih 15 minuta te tako zauzeli prvo mjesto u skupini. Srbiji je to donijelo Nizozemsku u osmini finala. Taj susret dugo nisu mogli prežaliti, igrali su dobro i bili u prilici izboriti četvrtfinale, Mijatović je kod 1:1 promašio kazneni udarac, a onda je u 92. minuti Edgar Davids zabio za pobjedu Nizozemske 2:1.

Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine nisu vidjeli, no zato su bili na SP-u u Njemačkoj 2006. godine. Krenuli su solidnim nastupom, ali i porazom od Nizozemske 1:0 da bi ih nakon toga Argentina "natrpala" i svladala s čak 6:0. U posljednjem susretu u skupini imali su 2:0 protiv Obale Bjelokosti, ali na kraju izgubili 3:2.

Izuzev u Francuskoj, ždrijeb ih nije mazio. Niti u Južnoj Africi nemaju nimalo laganu skupinu, imaju tri vrlo jaka protivnika od kojih svaki smatra kako mu je prolazak skupine realan domet. Isto smatraju i Srbi, a s obzirom na kvalitetu, ne može se reći kako pretjeruju.

Snage

Snaga ove reprezentacije leži u odličnim pojedincima i jako dobrom treneru. Antić je u karijeri ostvarivao odlične rezultate, stvorio je i jako dobru reprezentaciju te uklopio jako dobre pojedince u momčad. Pozicijski gledano obrana im izgleda vrlo moćno s Vidićem i Ivanovićem te sve boljim Kolarovim. Niti Luković nije slaba karika, uostalom čovjek je u Udineseu jedna od važnijih karika, a da ne posjeduje kvalitetu, to ne bi bio. Vezni red sa Stankovićem i pogotovo Krasićem je vrlo motoričan i energičan, a naprijed će biti visoki Žigić kojeg definitivno nikome nije lako čuvati. Ne treba zaboraviti niti Jovanovića koji je odličnim igrama u Belgiji skrenuo pozornost velikih europskih klubova, a na kraju ga je ugrabio Liverpool.

Slabosti

Najslabija točka ove reprezentacije je vratar. Vladimir Stojković je puno obećavao, bio je projektirani budući prvi vratar reprezentacije, no njegovi nastupi dosta variraju. Na klupskoj razini nikako se ne može ustaliti na vratima, branio je u Nantesu pa poslan u Nizozemsku na posudbu, potpisao je za Sporting pa u dva navrata odlazio na posudbu i to u Getafe pa Wigan i upravo u taj Wigan je stigao kao privremena zamjena za Richarda Kingsona, ganskog vratara koji je u to vrijeme bio na Kupu nacija. U kvalifikacijama je čvrsto držao startnu jedinicu, pripisuje mu se pogodak koji je postigao Henry, a Francuska s njim stigla do boda.

Očekivanja

Uspjeh: Prolazak skupine već bi sam po sebi bio uspjeh. Nalaze se u vrlo teškoj skupini u kojoj moguće do posljednjeg kola neće biti ništa jasno i u takvoj situaciji sam prolazak bi već puno značio. Svaka daljnja pobjeda u nokaut fazi za njih bi bila uspjeh. Uostalom, tako bi ostvarili i najveći uspjeh nakon raspada SFRJ.

Realno: Borba za prolaz. Kvalitetu posjeduju, ali na njihovu nesreću posjeduju je i preostale tri reprezentacije. U ovoj skupini je zaista teško reći za nekog da je apsolutni favorit ili apsolutni autsajder, draž skupine je da baš sve četiri reprezentacije mogu završiti kao prve ili posljednje.

Neuspjeh: Neuspjeh za Srbiju bilo bi ispadanje i neprolazak u drugi krug, a da pritom ne odigraju baš ništa. Nije nemoguće da se u ovakvoj skupini dogodi da svi odigraju jako dobro i na kraju sreća presudi tko će dalje. Kako ih ždrijeb nije pomazio, ispadanje i neprolazak u drugi krug ne mora nužno značiti neuspjeh, neuspjeh je završiti kao posljednji i pritom odigrati loše. Ipak su im kuglice donijele tri teška protivnika koji ne skrivaju visoke ambicije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 23:18
    Pazi ovog kompleksasa. Klinjo, videt cemo posle SP-a ko ce se zadnji smejati, a za ovakve komentare kao sto su tvoji stvarno nemam reci... Jadniji ne mozes bit!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2010. u 22:08
    NOVI ZELAND! HAHAHA
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2010. u 22:04
    da u obrani su dokazane kvalitete,ovi ostali su na 'glasu',osim stankovica,koji je radnik i zahvalan igrac,ali ipak nije vrhunski vezni igrac!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2010. u 21:58
    kakav jovanović.pa taj drugi dio sezone nije gol zabio. on će bit razočaranje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2010. u 21:43
    Srpski igrač kojem skidam kapu do poda je Dean Stanković. Iako je u Interu ove godine imao osjetno manju minutažu, on je ta snaga koja srpskoj reprezentaciji daje karakter i temelj da mogu "nešto više"! Od mlade garde, naravno, najozbiljniji i najkompletniji je Vidić. I konačno, a možda i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik