Košarka

Najveće košarkaško rivalstvo

Branimir Korać • četvrtak, 03.06.2010.
Najveće košarkaško rivalstvo
Foto: EPA

Celticsi i Lakersi najveći su košarkaški rivali u povijesti. Njihov rivalitet seže još u pedesete godine kada su Lakersi bili smješteni u Minneapolisu, a nastavlja se sve do danas kada su Lakersi domaćini u Los Angelesu...

U tako bogatoj povijesti teško je odrediti koji su dvoboji najveći, koji će ostati najzapamćeniji, mi ćemo se prisjetiti dosadašnjih 11 finalnih susreta. U tih 11 finalnih serija Celticsi su bili puno uspješniji, devet puta su uzimali naslov prvaka iako u ukupnom zbroju imaju tek dva naslova više od Lakersa.

1959. Boston Celtics - Minneapolis Lakers 4-0

1959. godine Lakersi i Celticsi su se našli po prvi put u borbi za naslov. Celticsi su u tu seriju ušli kao veliki favoriti i vrlo brzo su to opravdali. U sva četiri susreta bili su bolji i upisali pobjede, a Lakersima je ostala utjeha kako su uspjeli sva četiri susreta održati neizvjesnima. Seriju je obilježio Bill Russell koji je u tri uzastopna susreta uhvatio 30 i više skokova, a u sva četiri finalna susreta imao je više od 20 skokova. Završetkom finalne serije, niz Celticsa u pobjedama protiv Lakersa je produžen na čak 22 susreta.

Vezane vijesti

1962. Boston Celtics - LA Lakers 4-3

Frank Selvy bio je tragičar finala 1962. godine. Lakersi su imali sve u svojim rukama u sedmoj utakmici, napad za pobjedu, no Selvy nije bio precizan. Šut iz blizine sa zvukom sirene nije ubacio, otišlo se u produžetak gdje su Celticsi slavili 110:107 i nastavili seriju osvajanja naslova.

"Dao bih sve svoje poene za ovaj put. Bio je to težak šut, bio sam gotovo u autu", govorio je Selvy. Elgin Baylor je dodao: "Mislim da ga je Bob Cousy faulirao. Selvy je s te pozicije bio prilično efikasan i vjerujem mu kada kaže kako je kontakt postojao, bez obzira što Cousy to negira. Imao sam i ja priliku uhvatiti napadački skok, no netko me gurnuo s leđa i odletio sam u suca."

Bill Russell je maestralno odradio i ovu posljednju utakmicu, ubacio je 30 poena i uhvatio čak 40 skokova, rekord koji će itko teško srušiti. Rekorder je i Elgin Baylor koji je u petoj utakmici i pobjedi Lakersa 126:121 ubacio čak 61 poen.

1963. Boston Celtics - LA Lakers 4-2

Sljedeće godine Lakersi su dobili priliku uzvratiti Bostonu. Mediji su rano počeli otpisivati Celticse, pisali su kako su stari (poznato?) i kako neće moći do petog uzastopnog naslova, međutim ne odlučuju mediji tko će biti prvak.

U zanimljivoj finalnoj seriji ključnu pobjedu Celticsi su ostvarili u šestoj utakmici u Los Angelesu. Bit će to ujedno i posljednja utakmica velikog Boba Cousyja koji je uz Russella, rookieja Havličeka i Heinsohna bio motor Bostona u toj seriji. Tijekom serije imao je problema sa šutom, postotak mu je bio na tek 30-ak posto ubačaja, ali u šestoj utakmici je bio pravi i sve do ozljede u završnici vukao Celticse.

1965. Boston Celtics - LA Lakers 4-1

Unatoč briljantnom Jerryju Westu, Lakersi nisu uspjeli zaustaviti Celticse u pohodu na sedmi uzastopni naslov NBA prvaka. West je bio nezadrživ, ali Boston je i dalje s odličnom kralježnicom momčadi Russell - Havliček - Heinsohn - Sam Jones bio previsoka prepreka.

Celticsi su do naslova prvaka došli slavivši u seriji s 4-1, a tako lagano slavlje stiglo je i zahvaljujući tome što Lakersi u finalnoj seriji nisu mogli računati na ozlijeđenog Elgina Baylora.

1966. Boston Celtics - LA Lakers 4-3

1966. godine Celticsi osvajaju osmi naslov prvaka u nizu, a Red Auerbach se oprašta uoči početka sezone. Neponovljivi trener Celticsa uoči te sezone najavio je kako ide po posljednji naslov te kako će Celticse sljedeće sezone voditi Bill Russell.

Boston je u finalnoj seriji poveo s 3-1 i činilo se kako će još jednom lako do naslova. Međutim Lakersi su s 41 poenom Baylora u Bostonu slavili u petoj utakmici da bi u šestoj u LA-u predvođeni sa stopostotnim Jerryjem Westom poravnali u seriji na 3-3.

Sedma utakmica donijela je neizvjesnost, međutim Bill Russell i Sam Jones su se pobrinuli da Lakersi ne naprave preokret u završnici. Russellovih 25 poena i 32 skoka, unatoč slomljenoj kosti u stopalu, jedna je od najboljih predstava finalne serije.

1968. Boston Celtics - LA Lakers 4-2

Predvođeni trenerom/igračem Billom Russellom Celticsi su se nakon izgubljenog finala godinu ranije protiv Sixersa, vratili na tron. Preko koga drugog će otići na vrh nego preko starih znanaca Lakersa.

Celticsi s Havličekom u jednoj od najboljih sezona karijere bili su puno bolji i slavili su s 4-2. U šestoj utakmici u Los Angelesu domaćin je bio hendikepiran zbog ozljede Jerryja Westa koji je igrao, ali ne posebno dobro. Boston je to iskoristio i visoko slavio.

"Što god netko mislio, mi nismo dominantna momčad. Ako ne igramo čvrstu momčadsku košarku, ne možemo nikoga pobijediti i ovo je naša prava momčadska pobjeda", rekao je nakon susreta junak šeste utakmice "The Garbageman" Bailey Howell.

1969. LA Lakers - Boston Celtics 3-4

1969. godina ostaje u NBA povijesti upisana kao možda i najveće iznenađenje po pitanju naslova prvaka. U redu, Celticsi su s nevjerojatnom serijom uvijek među favoritima, ali Lakersi su te sezone imali strašnu momčad. Uz već prisutne Westa i Baylora pridružio se i čovjek od sto poena Wilt Chamberlain i činilo se kako Lakerse ništa ne može zaustaviti na putu do naslova.

Jerry West je igrao najbolju košarku u karijeri, u finalnoj seriji je u pet susreta ubacio 39 i više poena, a u prvoj utakmici je zatrpao koš Celticsa s 53 poena. Međutim nisu uspjeli. U sedmoj utakmici je Boston slavio 108:106 uz ključne koševe Dona Nelsona, a posljednje minute Lakersi su odigrali bez Chamberlainea koji je ozlijedio koljeno pet minuta prije kraja.

Bilo je to prvi i posljednji put da je MVP finala bio igrač momčadi koja nije uzela naslov. Naravno, bio je to Jerry West. Tri mjeseca nakon osvajanja naslova od igračke karijere se oprostio Bill Russell, a Celticsi su s 11 naslova u 13 sezona postali najproduktivnija dinastija.

1984. Boston Celtics - LA Lakers 4-3

Na nove finalne srazove Lakersa i Celticsa čekalo se sve do 1984. godine. Tada se rodio novi rivalitet, onaj Larryja Birda i Magica Johnsona. Lakersi su u finalu tražili prekid niza poraza od Celticsa u borbi za naslov, međutim na to će još malo pričekati.

Finalna serija igrana je u vrlo teškim uvjetima, temperatura u dvorani je bila toliko visoka da su u petoj utakmici igrači na klupi za vrijeme minute odmora dobivali kisik iz boca, a u takvim uvjetima Celticsi su se bolje snašli.

U sedmoj utakmici čovjek odluke bio je Cedric Maxwell. Sva pozornost Lakersa bila je usmjerena prema Birdu i Parishu, Maxwell je to iskoristio i odigrao najbolju utakmicu u seriji i to u ključnim trenucima. "Netko je govorio o dinastiji Lakersa, ovo je dinastija, dinastija osvaja naslove, mi smo najbolja momčad na svijetu", likovao je nakon susreta Red Auerbach.

1985. Boston Celtics - LA Lakers 2-4

Lakersi su napokon dočekali svojih pet minuta 1985. godine. Početak finalne serije nije bio obećavajuć po njih, prvi susret poznat pod nazivom "Memorial Day Massacre" završio je pobjedom Celticsa čak 148:114, a nakon susreta zvijezde Lakersa su se pokunjeno ispričavale navijačima i suigračima.

Kareem Abdul-Jabbar, James Worthy i Magic Johnson u nastavku serije su se probudili i posve preuzeli kontrolu te odveli Lakerse do naslova prvaka. U odlučujućoj šestoj utakmici Larry Bird je bio izmučen ozljedom lakta, sjajno ga je čuvao Michael Cooper i niti on nije pomogao Celticsima. Abdul-Jabbar i Johnson su od početka druge četvrtine imali na leđima tri prekršaja, ali su do kraja susreta odigrali maestralno.

1987. LA Lakers - Boston Celtics 4-2

Jubilarno deseto finale Celticsa i Lakersa bilo je od početka serije osiromašeno zbog velikih problema Celticsa s ozljedama. Larry Bird se sve više mučio s leđima, Kevin McHale je imao problema sa zglobom, Bill Walton nije niti nastupio zbog ozljede stopala dok je Robert Parish igrao pod injekcijama.

Celticsi u takvom stanju nisu mogli napraviti iznenađenje. Uzeli su dvije pobjede i to u trećem i petom susretu. Peti susret igran je u Bostonu i Bird je suigračima rekao: "Ako žele naslov, ne smijemo im dozvoliti barem da ga proslave na našem parketu". I tu petu utakmicu Boston je odigrao posebno dobro, na krilima Birda i Aingea je razbio Lakersa i najavio da bi možda mogao iznenaditi. Šesta utakmica u Los Angelesu je otišla na stranu Lakersa uz 32 poena Abdul-Jabbara i 16 poena i 19 asistencija Magica.

"Magic je sjajan košarkaš. Najbolji kojeg sam ikada vidio", rekao je nakon serije Bird.

2008. Boston Celtics - LA Lakers 4-2

Posljednje finale ova dva vječita rivala odigrali su 2008. godine. Kobe Bryant u svom prvom finalu protiv najvećih Lakersovih rivala, međutim nije se proslavio. Izuzev u trećoj utakmici u kojoj su Lakersi slavili 87:81, a Bryant ubacio 36 poena, bio je manje-više zasjenjen odličnim igrama prvenstveno Paula Piercea.

Celticsi su slavili pobjedom u šestoj utakmici s čak 131:92, potpuno su posramili Lakerse koji još uvijek nisu zaboravili taj sramotni poraz.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 15:09
    boston dobiva
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 09:15
    Rekao sam da je Rondo "Naš igrač", a neki to baš i nisu dobro prihvatili... Go LA!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 07:57
    1:0..bravo Lakersi..bravo crna mamba!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 00:27
    od ove godine 9:3 :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 23:12
    ajme majko to je nocas....uuu navija se sat.....radje bi propustija finale nog. lige prvaka nego ovo
    Obrisan korisnik