Košarka

A prvak će biti...

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • srijeda, 02.06.2010.
A prvak će biti...
Foto: EPA

Los Angeles Lakersi ili Boston Celticsi? Sportnetovi kolumnisti nude vam gomilu argumenata zašto će baš Lakersi/Celticsi postati prvaci...

Titula će u Los Angeles!

Iako finale iz 2008. ne treba zaboraviti zbog toga što je Boston tada pokazao da se timskom i prvenstveno ”muškom” igrom mogu zaustaviti Kobe Bryant i društvo, treba istaknuti i da se dosta okolnosti (i igrača) promijenilo. A te promjene razlog su zašto su ovoga puta favoriti Los Angeles Lakersi...

Vezane vijesti

LA

Daleko od toga da vam sugeriram da sutra požurite u kladionicu trpati na Lakerse. Boston se preporodio u doigravanju, poslao kući i LeBrona i sjajni Orlando te od momčadi za ”starački dom” postao momčad s ravnopravnim šansama u NBA finalu. No, pohvale za momčad koja ima možda i četiri buduća hall-of-famera prepuštam kolegi s desne strane. Uz sve Bostonove vrline, dovoljno se faktora promijenilo na stranu Lakersa.

Za početak, za razliku od 2008., prednost domaćeg terena sada ima Los Angeles. To nipošto nije beznačajno, jer iako je Boston ove godine kao gost dobio i Cleveland i Orlando, i iako je u regularnoj sezoni igrao bolje u gostima nego kod kuće – LA je fantastičan domaćin. 34-7 kod kuće u regularnoj sezoni, 8-0 u doigravanju, trenutno u seriji 29-3 u posljednja tri doigravanja. Od uvođenja formata 2-3-2 u NBA finala, momčadi s prednosću domaćeg terena slavile su u 19 od 25 serija. I kada smo već kod brojki, Phil Jackson ima briljantnih 47-0 kada dobije prvu utakmicu, a Kobe Bryant 26-0. Drugi najbolji učinak u povijesti, odmah do - Dereka Fishera (27-0). A ovoga puta, prva utakmica igra se u Los Angelesu, ne u Bostonu.

Promjene

Rajon Rondo danas je puno bolji igrač nego prije dvije godine (iako je i tada ”zapalio” Lakerse u zadnjoj utakmici), no ostatak momčadi je slabiji. Velika trojka više nije toliko velika, iako Pierce i Allen godine bolje podnose od Kevina Garnetta koji nije ni izbliza tako dominantan kao u prošlom srazu. Pau Gasol ne samo da je sada sazrio i postao (po)najbolji centar svijeta (barem napadački), već iza sebe ima tri godine (a ne tri mjeseca) uigravanja ”trianglea” i upoznavanja s Kobeom. Boston više nema toliko iskustvo na klupi (Posey, Brown..), ima tek Rasheeda Wallacea koji često radi više štete nego koristi, bez obzira na šampionsko iskustvo iz Detroita.

A da, tu je i još jedan ”mali” napredak kod Lakersa – umjesto Vladimira Radmanovića (da, on je čuvao Piercea 2008.) žuti dres nosi Ron Artest. Igrač koji živi za obranu i za kojeg će sam Pierce priznati da je jedan od najboljih obrambenih igrača lige. Artest je i bez velikog napadačkog učinka napredak za Lakerse, a pridruži li se s 15+ poena – garancija je trijumfa LA-a. Da na stranu stavimo usporedbe s 2008., Lakersi 2010. pokazali su se boljom momčadi od Bostona 2010. – s lakoćom su osvojili Zapad, upisali sedam pobjeda više od Bostona, a iako su se Celticsi malo ”šlepali” do Božića, ni Lakersi se nisu baš previše ”ubijali” od truda. LA je danas obrambeno spreman odgovoriti izazovu NBA finala (zaustavili dovoljno dobro odlične playmakere Westbrooka, Williamsa i Nasha, da ne govorimo o Durantu), a iako napadački nisu briljantni kao što bi se očekivalo po rosteru, Lakersi su ipak jedan od ”elitnih” napada u NBA ligi. Posebno kod kuće. I bez obzira što je 2008. slavio Rivers, Lakersi na klupi imaju najuspješnijeg NBA trenera u povijesti.

Kobe

Uz dužno poštovanje prema sjajnom Rondu, Lakersi imaju i daleko najboljeg igrača doigravanja ove sezone. Ne samo to, Lakersi imaju najboljeg ”closera” u ligi. Imaju igrača koji je u 10 od zadnjih 11 utakmica zabio više od 30 poena, imaju igrača koji je svoj napadački arsenal razvio do savršenstva i danas može apsolutno sve. Kada imate igrača u formi života, a taj igrač će karijeru završiti među 7-8 najboljih igrača svih vremena, onda znate da su šanse na vašoj strani.

Kobe Bryant ganja Michaela Jordana, i iako će teško nadmašiti Jordanovu legendu u nekim poljima, na kraju može upisati i uspješniju karijeru, kako po broju naslova tako i po nizu individualnih rekorda. Boston mu je jednom uskratio prsten, no Kobe je u međuvremenu osvojio svoj prvi bez Shaqa i zna da sada igra za povijest. Da mu treba i prsten i pamtljiv nastup u finalu. Najveći igrači imaju dar to učiniti kada je pozornica najveća, a Kobe je – voljeli ga ili ne – već do sada dokazao da spada u tu kategoriju. Pa iako sam ja među ovima drugima – dajem prednost Lakersima, zbog Gasola, Odoma, Bynuma, Artesta, Jacksona i prvenstveno - crne mambe.

Kako bi rekli Ameri, Lakers in six. Titula će u Boston!

Izbacili su Dwyanea Wadea, šokirali LeBrona Jamesa, isprebijali Dwighta Howarda. Zašto bi i Kobe Bryant prošao drugačije? Dobro, Kobe je bolji igrač od sve trojice, ima boljeg trenera i bolji "ansambl", ali Boston Celticsi nakon dosad viđenog u ovogodišnjem doigravanju moraju dobiti ulogu favorita u finalu. Čak i u situaciji kad nemaju prednost domaćeg terena. Imaju gomilu drugih prednosti koje će to pokriti...

Tradicija

Boston Celticsi su pobijedili u 9 od dosadašnjih 11 međusobnih NBA finala. Bilo je situacija kad su Lakersi smatrani favoritima, bilo je vremena kad je Boston kretao s boljih startnih pozicija, no tek su Magic Johnson i Kareem Abdul-Jabbar uspjeli skinuti s leđa svoje organizacije križ gubitnika od svog najvećeg rivala. I aktualna generacija Celticsa dokazala je da ima nešto u toj tradiciji, jer su prije godine baš preko Lakersa došli do svoje prve titule. Mnogi će reći kako je TD Garden u Bostonu puno teže osvojiva tvrđava od Staples Centera u Los Angelesu. Navijački pritisak prema gostima puno je žešći u Bostonu, nego u LA-u i Lakersi će morati odigrati sjajnu utakmicu da bi pobijedili u gostima. Posebno ukoliko Celticsi naprave "break" u jednoj od prve dvije utakmice u LA-u.

Energija

Najžešća obrana u ligi zaustavila je sve ono što ih je napadalo u ovom doigravanju. Ono što su napravili LeBronu Jamesu u petoj i šestoj utakmici polufinala Istoka ući će u obrambenu antologiju i rezultiralo je neočekivanim "lovom na LeBrona". Celticsi su koncipirani kao izrazito obrambeno nastrojena momčad, koja s druge strane u napadačkom dijelu ima dovoljno moćan arsenal oružja za "izrešetati" bilo koju protivničku obranu. Uključujući i onu LA Lakersa.

Obrambena energija koju na cijelu svoju momčad prenose Garnett, Pierce i Ray Allen, ne dozvoljava niti sekunde odmora ostatku momčadi. "Terijeri" vrebaju sa svih strana, kad s klupe uđu Perkins, Davis, Tony Allen - "momentum" se ne gubi. Rasheed Wallace je igrama potvrdio konstataciju kako je "u fazi karijere u kojoj ga ne zanima regularni dio, nego samo doigravanje" i spreman je pomoći koliko god bude potrebno na bilo kojem kraju parketa.

Visoka linija Celticsa neusporedivo je agresivnija i tjelesno moćnija od one kojom raspolažu Lakersi. Nema nikakve dvojbe da će Pau Gasol i Lamar Odom nakon svake finalne utakmice morati na tretmane protiv bolova i udaraca, a ukoliko ne odgovore istom mjerom, visoka linija Celticsa će ih "pojesti za doručak". Ozlijeđeni Andrew Bynum teško će biti neki ozbiljniji faktor u ovom finalu, jer čak i potpuno tjelesno spreman bi imao velikih problema protiv "ratnika" iz Bostona. "Mekani" Gasol ili "tvrdi" Garnett? Kad je riječ o finalu NBA doigravanja, nema nikakve dvojbe. Kevin Garnett.

Pierce/Rondo

Paul Pierce rođen je u Los Angelesu i dok nije došao u NBA ligu - mrzio je Boston Celticse. Najveće rivale njegovih Lakersa, u čiju se dvoranu šuljao kako bi gledao svoje ljubimce na djelu. Danas je Pierce na granici ulaska u najveće legende Boston Celticsa. A za to mu treba drugi naslov prvaka, jer ni jedan Bostonov velikan nije se zadovoljio samo jednom NBA titulom. Pierce je prvo napadačko ime Bostona u ovom doigravanju, čovjek kojemu će u ruke ići zadnja lopta, od njega će se očekivati odlučujući potez. U Staples Centeru će imati dodatni motiv. Rodbinu, prijatelje iz djetinjstva, ljude s kojima je odrastao. Svi će navijati za Lakerse, a on će ih "ubijati" s poludistance. Proslaviti naslov prvaka u Los Angelesu i to u dresu Bostona? Neprocjenjivo.

Rajon Rondo je prisilio sve one koji su momčad Boston Celticsa doživljavali kao "Veliku trojku" plus "pomoćna radna snaga", pretvore u "Veliku četvorku". Sjajne igre u ovom doigravanju Ronda su prometnule u jednu od najvažnijih karika "zelenih", a njegova energija, brzina i munjevita rješenja u situacijama koje izgledaju nemoguće, izludili su njegove čuvare u dosadašnjem dijelu playoffa. Može li Derek Fisher zaustaviti Ronda? Ne može. Može li Jordan Farmar zaustaviti Ronda? Ne može. LeBron James je najavljivao kako će se on dohvatiti čuvanja Bostonovog razigravača, pa ako i Kobe Bryant najavi isto - znači da su Lakersi u problemima. Ako Lakersi svoju obranu fokusiraju prema njemu - prostora koliko hoćeš za Piercea, Allena, Garnetta. Ako ne fokusiraju - Rondo će ih "izluditi".

Kako bi rekli Hrvati, Celticsi u šest.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 20:33
    Mislim da ce najvazniji bit dvoboj Gasol - Garnett. Lakersi pobjedjuju ako Gasol jednakom mjerom odgovori na agresivnost Garnetta, i ako se ne bude obazirao na njegov ''trash talk''...
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade03.06.2010. u 17:14
    Boston: Rondo - Allen - Pierce - Garnett, Lakers: Bryant - Artest - Gasol - Bynum. Teško će biti objema ekipama ali prednost dajem Bostonu jer Lakersi nisu briljirali ove sezone, a Celticsi su izbacili i nadigrali puno bolje ekipe ove sezone.
    LeBronWade
  • ALGHAZANTH03.06.2010. u 13:39
    Kako su Lakersi izbacili Phoenix, možda i najefikasniju momčad lige, mislim da će se znati obračunati i s Bostonom koji je ove sezone doživio jedan od svojih najsramotnijih poraza (New Jersey). Osim toga Lakersi u ovom play-offu još nemaju domaći poraz a Boston ima 2.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik02.06.2010. u 21:11
    lagani favoriti lakresi! 4-3 za jezercane! kobe prije par godina(5,6) kad su igrali protiv detroita i sad nije po pitanju ega ni priblizno isti igrac!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2010. u 19:13
    Uf ovo će bit spektakl... jedva čekam!!!! Svaka analiza pada u vodu kad igraju ovakvi igrači sa jedne i druge strane. Aaaaaa jedva čekam :D
    Obrisan korisnik