Nogomet

Enigma zvana Nigerija

Marin Pintur • subota, 05.06.2010.
Enigma zvana Nigerija

Svaka afrička reprezentacija na predstojeće Svjetsko prvenstvo dolazi s dodatnim motivom. Među njima je i Nigerija čiji je cilj doći barem do osmine finala. U tom pokušaju će ih predvoditi bivši izbornik Švedske, Lars Lagerbäck...

Nigerija se na završni turnir plasirala preko dva kruga kvalifikacija. U prvome je dijelila skupinu s reprezentacijama Južnoafričke Republike, Ekvatorijalne Gvineje i Sierre Leone. Popularni Orlovi su bili izrazito uvjerljivi slavivši u svih šest utakmica s ukupnom gol-razlikom 11:1. U sljedećem krugu sreća je bila na strani Nigerijaca jer su u dramatičnome posljednjem kolu uspjeli ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo. Naime, Tunis je prije posljednjih 90 minuta imao dva boda više od Nigerije, ali je porazom u Mozambiku sve prokockao. Nigerija je tu priliku iskoristila i pogotkom Obafemija Martinsa došla do velike pobjede.

Glavne obrambene uzdanice Larsa Lagerbäcka su zasigurno Taye Taiwo, koji je ove sezone osvojio naslov prvaka Francuske s Marseilleom, te Joseph Yobo iz Evertona. Glavni nigerijski motor trebao je biti John Obi Mikel, 23–godišnjak koji je već skupio puno iskustva igranja velikih utakmica s Chelseajem, no u zadnji je trenutak otpao zbog ozljede. Stoga u veznom redu vrijedi još spomenuti Kalu Uchea iz Malage te Dicksona Etuhua iz Fulhama.

IZBORNIK

Lars Lagerbäck rođen je 16. srpnja 1948. godine u Švedskoj. Igračku je karijeru završio vrlo rano, već s 26 godina, nakon čega je postao trener. U početku je trenirao nižerangirane švedske klubove Kilaforsa, Arbru i Hudiksvallsa, a svoj je uspon započeo 1990. godine kad je zaposlen u Švedskom nogometnom savezu kao izbornik mlade reprezentacije. Devet godina kasnije postao je pomoćni trener Söderbergu u A reprezentaciji. Zanimljivo, od 2000. – 2004. godine njih su dvojica zajedno obnašali ulogu izbornika Švedske, ali bez većih uspjeha.

Lagerbäck je samostalno preuzeo Švedsku 2004. godine, a najveći uspjeh ostvario je dvije godine kasnije kada su ušli u osminu finala Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Ostavku je podnio nakon neuspješno završenih kvalifikacija za predstojeće Svjetsko prvenstvo. Ipak, Lagerbäck će sudjelovati na SP-u jer je od veljače ove godine izbornik Nigerije.

Najjači dio momčadi Nigerije je onaj napadački. Najzvučnija imena su Yakubu Aiyegbeni, prvotimac Evertona, te Martins iz Wolfsburga. Svoje će minute na Svjetskom prvenstvu sigurno dobiti i veliki Nwankwo Kanu, koji je svoje zvjezdane trenutke doživio u Ajaxu i Arsenalu, a danas je član Portsmoutha.

Kako je najveći problem afričkih reprezentacija taktička disciplina za vrijeme treninga i dvoboja, postalo je uobičajeno da ih vode europski treneri. Šveđanin Lars Lagerbäck vjeruje u svoju momčad: "Pokušat ćemo opravdati velika očekivanja naših navijača. Nalazimo se u vrlo teškoj skupini, ali ako damo 100% svojih mogućnosti, možemo pobijediti svakoga", izjavio je Lagerbäck.

Nigerijci su dosad nastupili na tri Svjetska prvenstva, 1994., 1998. i 2002. godine. U prva dva navrata su došli do osmine finala, dok im to u Japanu i Koreji nije uspjelo. U Francuskoj su u razmaku od nekoliko dana oduševili i razočarali svoje navijače. Nakon što su u skupini svladali Španjolsku s 3:2 prekrasnim pobjedničkim pogotkom Sundaya Oliseha, u osmini finala su naletjeli na Dansku koja ih je pregazila rezultatom 4:1.

Snage

Čini se da najveća snaga nigerijske momčadi leži u spoju mladosti i iskustva. Mladost predvode igrači poput Martinsa i Obasija, dok glavnu riječ u svlačionici vode stariji igrači poput Kanua, Yoba i Yakubua. Snagu bi trebao predstavljati i Lagerbäck koji ima zadatak uvesti disciplinu u nigerijsku igru.

Slabosti

Na prošlim svjetskim prvenstvima najveća slabost Nigerije, kao i ostalih afričkih reprezentacija, bila je nedovoljna taktička potkovanost, posebno u usporedbi s europskim momčadima. No, ako se uzme u obzir da svi nigerijski reprezentativci igraju za europske klubove, možda ovog puta bude drukčije. Također, Nigerija nije imala sreće sa ždrijebom koji ih je smjestio u skupinu B zajedno s Argentinom, Grčkom i Južnom Korejom.

Očekivanja

Uspjeh: Bez obzira na tešku skupinu, uspjeh za Nigeriju predstavlja samo plasman u drugi krug natjecanja. Ako u tome uspiju, onda je sve moguće jer idu na protivnika iz skupine A koja ipak nije toliko jaka.

Realno: Teško je reći što je ovoga trenutka realnost nigerijske reprezentacije. Ipak, Argentina će vjerojatno biti jedna od dvije momčadi koje će ići u daljnje natjecanje, dok će se Nigerija s Grčkom i Južnom Korejom "potući" za svaki bod koji bi mogao biti vrijedan plasmana.

Neuspjeh: Neuspjeh bi bio odlazak kući nakon prvog kruga natjecanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.06.2010. u 14:32
    Nisam.
    Obrisan korisnik
  • cameosis06.06.2010. u 04:33
    ma odmah sam ja skontao da ćemo se nas dvojica sklopiti. :) još da se hrvatska kvalificirala, jebi ga ... a hajduk i split iduće sezone rasturaju ligu! usput, ima jedan momak na indeksu korisnički račun s nadimkom "okocha" (isto hajdukovac) -- ali to nisi ti?
    cameosis
  • Obrisan korisnik06.06.2010. u 03:18
    Cameosis,kapa do poda.Okocha imperator i najveći tehničar i čarobnjak ikada.Niko ko Hajduk i Nigerija.
    Obrisan korisnik
  • cameosis05.06.2010. u 17:24
    samo naslov se broji za nigeriju! za okochu spremni!
    cameosis