Nogomet

Potencijalna njemačka mašina za golove

Matej Milanović • subota, 05.06.2010.
Potencijalna njemačka mašina za golove
Foto: EPA

Od Marija Gomeza se već duže vrijeme očekuje da pokaže sav svoj talent i da se pretvori u mašinu za golove. Ove godine mu u klubu nije išlo, no sasvim sigurno će mu Joachim Löw dati priliku u reprezentaciji na nadolazećem Svjetskom prvenstvu...

Mario Gomez, koji je mogao igrati za Španjolsku, ipak se odlučio na Njemačku u kojoj je rođen i u kojoj živi. U reprezentativnom je dresu prvi put nastupio sedmog veljače 2007. Debi je teško mogao biti bolji, budući da je u prijateljskom susretu sa Švicarskom zabio svoj prvi gol.

Mario Gomez

Datum i mjesto rođenja: 10.07.1985., Riedlingen
Reprezentacija: Njemačka
Aktualni klub: Bayern München
Dosadašnji klubovi: Stuttgart (2004.-2009.), Bayern München (2009.-2010.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 32
Golovi: 11

Ipak, nakon toga su Gomezovi nastupi za Njemačku bili, u najmanju ruku, razočaravajući. U 31 utakmici dodao je deset golova, no u službenim utakmicama zabio je samo dva, za 4:0 i 5:0 protiv San Marina u kvalifikacijama za Euro 2008. Na njegovu sreću, pred samo prvenstvo Europe zabio je jedan gol Austriji i dva Švicarskoj, što mu je donijelo mjesto u prvoj momčadi na europskoj smotri.

Na njoj je pak, potpuno razočarao u tri utakmice u skupini te je u idućim nastupima završavao na klupi. Sve skupa, Gomez je uspio zaredati nevjerojatnih 15 utakmica bez gola u reprezentativnom dresu.

Prilika da postane lider

Ne može se reći da je Gomez ključan čovjek reprezentacije Njemačke. No, mnogi su mu predviđali da će u karijeri napraviti velike stvari i Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi prilika mu je da se dokaže. Nitko od njegovih afirmiranih suigrača u napadu ne igra dobro u zadnje vrijeme. Jedini njemački napadči koji upisuju dobre nastupe u svojim klubovima su Stefan Kiessling i Thomas Müller koji se još nisu probili do prve jedanaestorice u nacionalnom dresu. Zato je na Gomezu da dokaže da može na svoja leđa preuzeti njemački napad i da može biti vođa, sada kada je to najpotrebnije.

Negativnu je seriju prekinuo svojim najboljim nastupom za Njemačku. To se dogodilo prošlog ljeta. Njemačka je u prijateljskoj utakmici s Ujedinjenim Arapskim Emiratima slavila 7:2, a Gomez je zabio četiri gola, među kojima i sjajan sedmi gol iz mrtvog kuta.

Sve u svemu, do sada Gomez nije pokazao ništa posebno kada je nastupio za svoju državu i gol za 7:2 protiv Emirata jedan je od rijetkih bljesaka u njegovoj reprezentativnoj karijeri. No, baš zato u Južnoj Africi može odigrati samo bolje, jer je gore vjerojatno i nemoguće. Ako podbaci, vjerojatno se nitko neće previše iznenaditi.

S druge strane, ako napokon odigra na prihvatljivom nivou i u reprezentaciji, mogao bi biti jedno od iznenađenja turnira i mogao bi daleko povesti Njemačku. Na kraju krajeva, na klupskom nivou, posebno u dresu Stuttgarta, već je pokazao da zna i može odigrati jako dobro. Sada mora pokazati da to može ponoviti i na najvećem nogometnom turniru, Svjetskom prvenstvu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani23.05.2010. u 17:51
    Šteta za njega što nema San Marina u skupini.
    Bogomdani